Ο Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), θεωρεί ότι η επιβολή τέλους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητές συσκευές, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο που ρυθμίζει θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι ακόμα μια επιβάρυνση που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων υπερφορολόγησης που έχουν σαφώς αντιαναπτυξιακό  χαρακτήρα και πλήττουν ιδιαίτερα τους κλάδους που παράγουν πνευματικό περιεχόμενο. Η Θέση του συνδέσμου έχει ήδη διατυπωθεί από τον περασμένο Ιούλιο, με δημόσιες τοποθετήσεις και επιστολές προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο ΣΕΚΕΕ εκπροσωπώντας επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή ψηφιακού πνευματικού κεφαλαίου και οι οποίες βρίσκονται σε στενή σχέση με τους άλλους κλάδους των δημιουργικών βιομηχανιών, αναγνωρίζει προφανώς την αναγκαιότητα προστασίας της σχετικής ιδιοκτησίας και ζητά κάτι τέτοιο να γίνει αξιοποιώντας τα σύγχρονα δεδομένα και τις κατευθύνσεις των σχετικών Ευρωπαϊκών οδηγιών, στην προοπτική της ουσιαστικής στήριξης των παραγωγών με διαφάνεια και με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Σήμερα, στην ψηφιακή εποχή, όπου πνευματικά έργα δεν θεωρούνται μόνον αυτά της μουσικής, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και των άλλων τεχνών, αλλά και το λογισμικό, το πολυμεσικό ψηφιακό περιεχόμενο και πολλά άλλα δημιουργήματα των σύγχρονων τεχνουργών, δεν είναι πλέον αποτελεσματικές οι μέθοδοι του περασμένου αιώνα. Τη στιγμή δε που γίνονται συζητήσεις για μεγάλες επενδύσεις ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων υψηλών ταχυτήτων και μείωση της απόστασης που μας χωρίζει από τις προηγμένες χώρες, το μέτρο αυτό δεν συνάδει με την απαίτηση βελτίωσης της πρόσβασης των πολιτών στα ψηφιακά αγαθά, ούτε με τις προοπτικές της ανάπτυξης της ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην Ευρώπη.

Το ζητούμενο σήμερα, ενόψει της ενιαίας ψηφιακής αγοράς (Digital single market), είναι να βρεθούν νέοι τρόποι και εργαλεία, αλλά και ριζικά νέες προσεγγίσεις (πχ χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων τελών για τη χρηματοδότηση των φορέων που παράγουν πνευματικό κεφάλαιο, software, games, οπτικοακουστικό περιεχόμενο, αλλά και νέες μεθόδους ανταμοιβής των παραγωγών, βασισμένες στις σύγχρονες τεχνολογίες crowdfunding, blockchain, κλπ).

Προϋπόθεση για αυτό είναι να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε σχετικό γόνιμο διάλογο, ώστε να επιλεγούν λύσεις εναρμονισμένες με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα.