Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ στο πλαίσιο συνεργασιών του με φορείς που μοιράζονται κοινές αξίες και φιλοσοφία συνεργάζεται με το the Cube Athens για την πρωτοβουλία του φεστιβάλ ρομποτικής Robotex αλλά και του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών.  Σκοπός της συνεργασίας είναι η κινητοποίηση ομάδων οι οποίοι θα συμμετέχουν στις παραπάνω πρωτοβουλίες για την υλοποίηση έργων με ανοιχτό λογισμικό και ανοιχτό υλισμικό (hardware).

Η έκθεση Robotex θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ρομποτικής και διοργανώνεται σε περισσότερες από 10 χώρες παγκοσμίως. Φέτος το Νοέμβριο, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά η Robotex Greece,  στην Ελλάδα με διοργανωτή το The Cube Athens και την ιδιαίτερη συνεργασία του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών.

H Robotex απευθύνεται σε κάθε είδους κοινό, παιδιά, μαθητές, γονείς και φοιτητές και στοχεύει να:

  • Συμβάλει στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος της νεολαίας στις επιστήμες STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics).

  • Εξοικειώσει την κοινωνία με τα ρομπότ και τις εφαρμογές τους.

  • Ενισχύσει το γνωστικό επίπεδο της ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα.

  • Αποτελέσει σημείο αναφοράς των ομάδων, λεσχών, εκπαιδευτικών και κάθε ενδιαφερόμενου για την ρομποτική.

  • Προωθήσει την, σχετική με την ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη, καινοτομία που παράγεται στην Ελλάδα.

  • Συνδέσει μηχανικούς και επιστήμονες με επιστημονικά ιδρύματα και εταιρίες που πρωτοστατούν στον τομέα της ρομποτικής

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών απευθύνεται σε ομάδες μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ) και έχει ως στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση υλικού και λογισμικού που ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, δεν θέτει φραγμούς στην επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους και δεν προωθεί σε μαθητές και τις οικογένειες τους προϊόντα συγκεκριμένων εταιρειών.

Ο διαγωνισμός αφορά στη δημιουργία έργων (τεχνουργημάτων) με τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού (Open Design, Open Software & Open Hardware), και την παραγωγή σχετικών  ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων. Η θεματολογία μπορεί να περιλαμβάνει έργα αυτοματισμού, φωτισμού-ήχου, αισθητήρων-περιβάλλοντος, έξυπνα αντικείμενα, διατάξεις έγκαιρης ειδοποίησης, αυτόνομα οχήματα, κατασκευές που φοριούνται (wareables), εφαρμογές ψυχαγωγίας, υγείας-ευεξίας, εξοπλισμό εργαστηρίων, έργα εκπαιδευτικών χρήσεων και εκπαιδευτικών εφαρμογών και εφαρμογές ΙοΤ.

Στόχος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, μέσω της διοργάνωσης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών αλλά και της συνεργασίας του με το the Cube στο πλαίσιο της Robotex, είναι η προώθηση και υποστήριξη ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων, εργαλείων και υλικών αλλά και η ανάδειξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του physical computing με την αξιοποίηση ανοιχτών τεχνολογιών.  Τέλος αποσκοπούμε στη διεύρυνση και ενημέρωση του οικοσυστήματος (εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα, εταιρείες, ερευνητές κ.α.) που υπάρχει γύρω από τα πεδία STEΑM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics).