Η Honor μπορεί να μην απαρνείται την κληρονομιά της μητρικής Huawei, αλλά σίγουρα με το Honor 10 κάνει τη δική της επανάσταση! Ταξιδέψαμε στο Λονδίνο στην παρουσίαση της συσκευής και σας καταθέτουμε τις εντυπώσεις μας από ένα brand που έχει βαλθεί να κάνει… sexy το «value for money».

Honor 10Με το που κυκλοφόρησε το πρώτο κινητό της Xiaomi το 2011 στην αγορά της Κίνας, η Huawei άρχισε να επεξεργάζεται την απάντησή της στην επιθετική εμπορική πολιτική του ανταγωνιστή της. Το project έλαβε «σάρκα και οστά» στα τέλη του 2013 υπό την επωνυμία Honor, ένα sub-brand του ομίλου της Huawei, στο οποίο δόθηκε το πράσινο φως για… ανταρτοπόλεμο! Πως μεταφράζεται αυτό; Οι συσκευές Honor έχουν το ελεύθερο να εκμεταλλεύονται το σύνολο της καινοτομίας που παράγεται από τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης της Huawei, με έμφαση ωστόσο στο νεανικό design και στην εξασφάλιση της χαμηλότερης δυνατής τιμής για τον καταναλωτή. Με το εμφατικό σύνθημα «For the brave», τα Honor smartphones παραπέμπουν στον μυθικό… Προμηθέα, καθώς αναλαμβάνουν να πάρουν την τεχνολογική καινοτομία από τα χέρια μιας περιορισμένης ελίτ και να την «πακετάρουν» σε μια οικονομικότερη μα ασυμβίβαστη έκδοση, προς τέρψη των… κοινών θνητών!

Η παρουσίαση στο Λονδίνο

Η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Honor 10 στην Ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί την περίτρανη απόδειξη πως το sub-brand της Huawei έχει κάνει ένα ουσιαστικό restart, χαράζοντας τη δική του αυτόνομη πορεία και απειλώντας ευθέως όσες εταιρείες επιχειρούν να μονοπωλήσουν τον τίτλο «value for money». Το βικτωριανό Old Billingsgate, στο παραδόξως ηλιόλουστο Λονδίνο, φιλοξένησε μια εντυπωσιακή παρουσίαση, όπου ο George Zhao, επικεφαλής του Honor brand, αποκάλυψε σε εκπροσώπους του Τύπου το νεότευκτο μέλος της οικογένειας, το… ατίθασο μα «ευφυέστατο» Honor 10.

Ερωτας με την πρώτη ματιά!

Αντικρύζοντας για πρώτη φορά το Honor 10, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις για να συνειδητοποιήσει κανείς πως πρόκειται για μια προσεγμένη σε κάθε της λεπτομέρεια συσκευή που προορίζεται για τη θέση του… «ήρωα» του ανανεωμένου προφίλ του brand. Το γυαλί στην πρόσοψη και στην πίσω πλευρά κυριαρχεί ως δομικό συστατικό, αναδεικνύοντας μια ιδιαίτερη, ιριδίζουσα επιφάνεια στην πλάτη της συσκευής. Τα χρώματα Phantom Blue, Phantom Green, Glacier Grey και Midnight Black απλώνουν μια παλέτα ικανή να καλύψει κάθε γούστο. Μια ειδική αντανακλαστική επίστρωση εξασφαλίζει ένα μοναδικό οπτικό εφέ που ειδικά στις «Phantom» αποχρώσεις, θυμίζει έντονα το Βόρειο Σέλας. Στην πρόσοψη, η IPS LCD οθόνη 5.84 ιντσών δηλώνει εμφατικά την παρουσία της, με τα 2280×1080 pixels της ανάλυσής της να απεικονίζουν κρυστάλλινα το περιεχόμενο που επιθυμείτε. «Παρών» δηλώνει και το πολυσυζητημένο «notch», η μικρή εσοχή στην πάνω πλευρά της οθόνης που φιλοξενεί την selfie-cam, με στόχο να αγγίξει το μέγιστο η ωφέλιμη επιφάνεια προβολής περιεχομένου. Υπάρχει δυνατότητα εξαφάνισής του με την προβολή ενός μαύρου περιθωρίου εκατέρωθεν του notch, διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιοποίησή του συγκεκριμένου χώρου για τις απαραίτητες ενδείξεις (πχ μπαταρία, επίπεδο σήματος κ.λπ.). Μετά το πέρας της οθόνης στην κάτω πλευρά, ένας ultrasonic αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται πίσω από το γυαλί, επιτρέποντας τη χρήση του ακόμα και με βρεγμένα δάχτυλα.

Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται προσιτή

Όσοι έχουν ήδη αρχίσει να «γλυκοκοιτάζουν» το Huawei P20, εκτός από το προαναφερθέν notch, θα εντοπίσουν κι άλλα κοινά χαρακτηριστικά στο DNA του Honor 10. Ξεκινάμε από το βασικότερο όλων, το chipset του κινητού, όπου ο οκταπύρηνος Kirin 970 αποδεικνύει πόσο πολύτιμο είναι να έχεις… «μαμά» τη Huawei! Εκτός από τις εντυπωσιακές επιδόσεις του σε όλους τους τομείς, ο κορυφαίος επεξεργαστής της εταιρείας έχει στο πλευρό του μια ειδική μονάδα επεξεργασίας τεχνητών νευρωνικών δικτύων ή αλλιώς Neural Processing Unit (NPU). Ρόλος της NPU είναι να απογειώσει τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης του Honor 10, καθώς η αρχιτεκτονική της ευνοεί την μαζική, παράλληλη και ταυτόχρονη επεξεργασία δεδομένων με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, τα νευρωνικά δίκτυα. Αξίζει να αναφέρουμε πως 5.5 δισ. transistors  συγκεντρωμένα σε μόλις ένα τετραγωνικό εκατοστό παρέχουν υπολογιστική ισχύ 1,92 teraflops, μεγαλύτερη από την ισχύ των 1,84 teraflops της GPU της πρώτης έκδοσης του PlayStation 4!

Φωτογραφίζοντας… έξυπνα

Η τεχνητή νοημοσύνη της NPU του Kirin 970 επιστρατεύεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση των φωτογραφικών επιδόσεων του Honor 10. H dual κύρια κάμερα φέρει αισθητήρες 24MP (ασπρόμαυρο για καταγραφή λεπτομερειών) και 16MP. Ο φακός διαφράγματος f/1.8 μπορεί να μην έχει δίπλα του το λογότυπο της Leica όπως η σειρά P20 της Huawei, έχει κληρονομήσει ωστόσο όλη την τεχνογνωσία του ομίλου από την εν λόγω συνεργασία. Το ίδιο έχει πράξει και η selfie-cam των 24MP (f/2.0), ενώ τα ευεργετήματα της τεχνητής νοημοσύνης συνοψίζονται στον όρο «AI 2.0» και απαρτίζονται από μια σειρά βελτιστοποιήσεων σε κάθε σας λήψη, ακόμα κι αν αυτή πραγματοποιείται από την κάμερα της πρόσοψης. 500 σενάρια αυτόματων ρυθμίσεων εφαρμόζονται αφού αναγνωριστεί το θέμα σας (υπάρχουν πάνω από 22 κατηγορίες σκηνών). Κάθε σκηνή κατακερματίζεται στα επιμέρους αντικείμενα που την αποτελούν και εφαρμόζονται οι κατάλληλες ρυθμίσεις. Ακόμα και το beautification ανιχνεύει ξεχωριστά μαλλιά και πρόσωπο, ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί διαφορετικές αλλαγές σε κάθε περιοχή της φωτογραφίας. Με τη βοήθεια της λειτουργίας «smart horizontal alignment» ο ορίζοντας εντοπίζεται αυτόματα και κάθε σας λήψη ευθυγραμμίζεται, ακόμα κι αν κρατάτε το κινητό σας με κλίση. Με τον καλλιτεχνικό φωτισμό κάθε σας πορτραίτου  μπορείτε να πειραματιστείτε ακόμα και μετά τη λήψη, μέσω της επιλογής «3d portrait lighting». Επιπρόσθετα, η selfie-cam μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπό σας σε κλάσματα δευτερολέπτου και να σας ταυτοποιήσει ως ιδιοκτήτη του κινητού, ξεκλειδώνοντας άμεσα τη συσκευή. Η «ευφυΐα» του Kirin 970 επιστρατεύεται ακόμα και στην θέαση των φωτογραφιών σας, καθώς έχει την άνεση να κατηγοριοποιεί την gallery σας βάσει των εικονιζόμενων προσώπων (πχ μπορείτε να ζητήσετε να δείτε όλες τις φωτογραφίες που συμμετέχει ένας συγκεκριμένος φίλος σας) και να δημιουργήσει μικρά φιλμάκια από αξέχαστες στιγμές σας μέσω της εφαρμογής «Quik» της GoPro.

Χαρούμενο φινάλε!

Με το πιο πρόσφατο περιβάλλον χρήσης EMUI 8.1 της «μαμάς» Huawei και Android 8.1 το Honor 10 δεν έχει και πολλά να ζηλέψει από τις κορυφαίες προτάσεις του ανταγωνισμού. Ακόμα και στη δικτύωση, υποστηρίζει dual-band Wi-Fi γενιάς ac, ενώ τα παλιά σας ακουστικά δεν θα πάνε για πέταμα, χάρη στην υποδοχή 3.5mm. Η μπαταρία των 3.400mAh φορτίζει κατά το ήμισυ μέσα σε μόλις 25 λεπτά. Τόσα περίπου θα χρειαστείτε μέχρι να ετοιμαστείτε και να σπεύσετε στο κοντινότερο κατάστημα για να το αποκτήσετε, δίχως τον παραμικρό ενδοιασμό!