Γράφει ο Μάκης Ζώτος

Μείωση κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες για δέυτερη συνεχή χρονιά.

Αισιόδοξα είναι για την ελληνική αγορά πληροφορικής τα στοιχεία μελέτης της IDC, για την παγκόσμια πειρατεία λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα η BSA Ελλάς.

Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη το ποσοτό της πειρατείας λογισμικού στη χώρα μας , μειώθηκε για δέυτερη συνεχή χρονιά, κατά 3% και στο τέλος του 2007 έφθασε σε 58%. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η BSA Ελλάς, οι οικονομικές απώλειες από την πειρατεία λογισμικού, στη χώρα μας, εκτιμώνται σε 136 εκατ. ευρώ (198 εκατ. δολάρια) σε σχέση με το 2006 που ανήλθαν σε 125 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της αγοράς πληροφορικής και την υποτίμηση του δολαρίου. 

 Η μελέτη περιλαμβάνει 108 χώρες και διεξήχηθη αποκλειστικά από την IDC, την μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία αναλύσεων και προβλέψεων στον τομέα της πληροφορικής. Ειδικότερα, από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει ότι από τις 108 χώρες, μόνο πέντε – μεταξύ τους και η Ελλάδα – κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό πειρατείας κατά έξη ή περισσότερες ποσοστιαίες μονάδες στα δυο τελευταία έτη. Παράλληλα, ανάμεσα στις 108 χώρες που μελετήθηκαν, το ποσοστό πειρατείας μειώθηκε σε 67 από αυτές και αυξήθηκε μόνο σε 8. Ωστόσο, ο παγκόσμιος δείκτης πειρατείας αυξήθηκε κατά 3% το 2007, φθάνοντας το 38%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλγαρία 68%, η Ρουμανία 68% και η Ελλάδα 58% κατέχουν αντίστοιχα τις τρεις πρώτες θέσεις με τον υψηλότερο δείκτη πειρατείας. Ανάμεσα στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό συγκαταλέγονται το Βέλγιο 25%, η Δανία 25% και το Λουξεμβούργο 21%. Ο μέσος όρος για την Ε. Ε ανέρχεται σε 35%.

 Να σημειωθεί , ότι σύμφωνα με την BSA , η  πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα δεν μεταφράζεται αποκλειστικά σε οικονομικές απώλειες για τον κλάδο της πληροφορικής. Οπως επισημαίνεται,  εάν το ποσοστό πειρατείας μειωθεί 10 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2012, θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλλει στην εθνική οικονομία κατά 261 εκατ. ευρώ καθώς και να αποφέρει 88 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα. Να σημειωθεί ότι με συνολικές δαπάνες1,8 δισ. ευρώ στον κλάδο της πληροφορικής για το 2007, η Ελλάδα στηρίζει περισσότερες από 4.700 επιχειρήσεις Πληροφορικής απασχολώντας σχεδόν 32.000 υπαλλήλους και συμβάλλοντας κατά 2.2 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα που σχετίζονται με τον κλάδο της πληροφορικής.