Λίγους μήνες αφού η Epson ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να επενδύει στην τεχνολογία εκτύπωσης inkjet για επαγγελματική χρήση, έρευνα δείχνει ότι, το 74% των επαγγελματιών που έχουν επιρροή και ευθύνη για τη λήψη των αποφάσεων στην Ευρώπη επέλεξε την τεχνολογία inkjet, όταν τους παρουσίασαν τα στοιχεία που επηρεάζουν την επιλογή τεχνολογιών επαγγελματικής εκτύπωσης.

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά από την Epson Europe και την Coleman Parkes και συγκέντρωσε πληροφορίες από περισσότερους από 8.000 επαγγελματίες σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν, με βάση επιβεβαιωμένα στοιχεία από ανεξάρτητη πηγή, για την απόδοση των επαγγελματικών εκτυπωτών inkjet, συγκριτικά με τους εκτυπωτές τεχνολογίας laser, έχοντας τη δυνατότητα να απαντήσουν «σωστό» ή «λάθος, προκειμένου να αξιολογηθούν οι γνώσεις τους γύρω από το θέμα. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και έφεραν στην επιφάνεια πολλές παλιές παρανοήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται, σχετικά με το ποια τεχνολογία έχει καλύτερη απόδοση, ειδικά ως προς τα απορρίμματα και την παραγωγικότητα. Για την ακρίβεια, μόνο το 7% των ερωτηθέντων γνώριζαν ότι οι επαγγελματικοί εκτυπωτές inkjet έχουν καλύτερη απόδοση και στους πέντε τομείς αξιολόγησης: απορρίμματα, παραγωγικότητα, ταχύτητα, CO2 και ενεργειακή χρήση.

Ρίχνοντας μια ματιά στα αποτελέσματα που συλλέχθηκαν, ανά περιοχή, προκύπτουν ενδιαφέρουσες συγκρίσεις μεταξύ των μεγάλων αγορών σε όλη την Ευρώπη. Εστιάζοντας εδώ στην Ελλάδα, την Κροατία, τη Σλοβενία και τη Σερβία, οι απαντήσεις καταδεικνύουν ότι παρά τις παρανοήσεις σχετικά με την τεχνολογία inkjet, η συντριπτική πλειονότητα, το 81% θα επέλεγε επαγγελματικούς inkjet εκτυπωτές, αν τους παρουσίαζαν όλες τις αληθινές πτυχές των επιλογών εκτύπωσης.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, το 62%, πιστεύουν εσφαλμένα ότι ένας εκτυπωτής laser παράγει λιγότερο CO2, ενώ το 56% πιστεύει, επίσης, εσφαλμένα ότι παράγει λιγότερα απορρίμματα από έναν inkjet. Επιπλέον, το 69% των ερωτηθέντων θεώρησαν λανθασμένα ότι ένας εκτυπωτής laser εξασφαλίζει υψηλότερη παραγωγικότητα, λόγω του μειωμένου χρόνου που απαιτείται για συντήρηση και κατάσταση εκτός λειτουργίας. Η Epson, ως εταιρεία με μακρά παράδοση στην καινοτομία στον τομέα της εκτύπωσης, στοχεύει στη βελτίωση της κατανόησης των πλεονεκτημάτων της επαγγελματικής εκτύπωσης inkjet που δεν ωφελεί μόνο την ουσία της κερδοφορίας μιας επιχείρησης, αλλά μειώνει και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η κ. Μαρία Μάσσιου, Διευθύντρια Γραφείου, Epson Hellas δηλώνει: «Οι εκτυπωτές laser κυριαρχούσαν εδώ και καιρό στις εκτυπώσεις γραφείου, ωστόσο οι καταναλωτές αναζητούν πλέον καλύτερα αποτελέσματα, με χαμηλότερο κόστος και υψηλότερες ταχύτητες, με παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας. Καταλήξαμε ότι ο μόνος τρόπος για να καλύψουμε αυτές τις απαιτήσεις είναι να εξελίξουμε την τεχνολογία inkjet, που σχεδιάσαμε αρχικά για βιομηχανικές εκτυπώσεις, ένα περιβάλλον όπου η παραγωγικότητα και η ποιότητα είναι κρίσιμης σημασίας».

Αυτή η εξέλιξη κατάφερε να προσφέρει επαγγελματικά προϊόντα τεχνολογίας inkjet με καλύτερη απόδοση, τα οποία υποστηρίζουν ταχύτητες έως 100 σελίδες το λεπτό, με χαμηλό κόστος ανά σελίδα, καθώς και μειωμένα απορρίμματα και κατανάλωση ενέργειας έως 99% και 96% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τους εκτυπωτές laser. Επιπλέον, η συντήρηση και η παρεμβολή από το χρήστη απαιτούν κατά 98% λιγότερο χρόνο, σε σχέση με τα προϊόντα laser1.

«Η τεχνολογία inkjet κερδίζει έδαφος στην αγορά των εκτυπώσεων». Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων IDC, «η τεχνολογία inkjet αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 10,2% (CAGR) στη Δυτική Ευρώπη, μέχρι το 20202. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό ως προς την ενημέρωση, γι’ αυτό αποφασίσαμε να προσφέρουμε την επιλογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας εκτύπωσης στην αγορά, προκειμένου να παρουσιάσουμε όλη την αλήθεια για την τεχνολογία inkjet, συγκριτικά με την τεχνολογία laser, καθώς και τον αντίκτυπο κάθε μεμονωμένης απόφασης κατά την επιλογή μιας τεχνολογίας εκτύπωσης».

Σε μια εποχή, όπου τα πρότυπα του χώρου εργασίας για την εταιρική κοινωνική ευθύνη (συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβληματισμών) αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία σε όλη την Ευρώπη, η απόφαση της Epson να υποστηρίξει την τεχνολογία inkjet βασίζεται στο γεγονός ότι η πλειονότητα (το 74%) των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν, επέλεξαν τους επαγγελματικούς inkjet, αφού τους παρουσιάστηκαν τα πραγματικά στοιχεία για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας επαγγελματικής εκτύπωσης inkjet είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει συνεχώς να συμμορφώνονται με μη οικονομικά πρότυπα αναφοράς τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και πολύ περισσότερο σε ετήσια βάση. Οι τρέχουσες εθνικές πολιτικές συχνά δεν επαρκούν, ώστε να υποστηρίξουν το σενάριο δύο βαθμίδων που δημιουργήθηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού. Προκειμένου να πετύχουμε τους διεθνείς μας στόχους θα πρέπει, ειδικά η επιχειρηματική πορεία μας, να αποδεικνύει ότι πληρούμε τις ανάγκες των διεθνών σημείων αναφοράς, όπως τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Epson έχει επενδύσει 585 εκατ. € σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής σε όλη την Ιαπωνία και σε άλλες αγορές, ενώ τα €185 εκατ. από αυτά έχουν αφιερωθεί ειδικά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας Precision Core, μιας καινοτομίας που έχει φέρει την επανάσταση στο χώρο της επαγγελματικής inkjet εκτύπωσης.

Πληροφορίες για την έρευνα

Η Epson διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα μέσω κοινωνικών δικτύων, ψηφιακών μέσων ενημέρωσης και απευθείας δικτύων αλληλογραφίας σε 21 ευρωπαϊκές χώρες (Φινλανδία, Πολωνία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σουηδία, Σερβία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβενία, Ολλανδία, Ελλάδα, Δανία, Κροατία, Σλοβακία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γερμανία), στο διάστημα Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2017, συλλέγοντας 6.326 απαντήσεις. Ο στόχος ήταν να αξιολογηθούν οι γνώσεις του κόσμου, σχετικά με τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας laser έναντι της τεχνολογίας εκτύπωσης inkjet, καθώς και να καταγραφεί τι θα επέλεγε ο κόσμος αν του παρουσίαζαν όλα τα πραγματικά στοιχεία.

Συμπληρωματική έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά από την Coleman Parkes Research, για λογαριασμό της Epson, τον Νοέμβριο του 2017. Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται τα σχόλια 1.818 επαγγελματιών από εταιρείες όλης της Ευρώπης.

1 Βάσει δοκιμής από την BLI, για διάστημα δύο μηνών μέχρι το Φεβρουάριο του 2017, σε σύγκριση με επιλεγμένα προϊόντα του ανταγωνισμού, κατόπιν εντολής της Epson

2 IDC, Μερίδια αγοράς των επαγγελματικών inkjet εκτυπωτών, για τη Δυτική Ευρώπη, 2015