Η ESET παρουσίασε σήμερα το ESET Smart TV Security – μια λύση προηγμένης τεχνολογίας, που προστατεύει συνδεδεμένες τηλεοράσεις και άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android TV από επιθέσεις malware.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μέχρι το 2020 αναμένεται να συνδεθούν στο Διαδίκτυο έως και 30 δισεκατομμύρια συσκευές. Οι συσκευές αυτές προσφέρουν πολλά οφέλη στα νοικοκυριά, αποτελούν όμως παράλληλα μία απειλή για την καθημερινή ζωή των καταναλωτών. Ειδικά οι Smart TV – με τα μικρόφωνα, τις κάμερες και τις θύρες USB – μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε βασικούς στόχους malware επιθέσεων. Αποκτώντας τον έλεγχο μιας έξυπνης τηλεόρασης, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκτός από ότι μπορούν να επιτεθούν σε άλλες συσκευές στο οικιακό δίκτυο του χρήστη, μπορούν και να κατασκοπεύσουν τα άτομα για να συλλέξουν ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα.

«Οι χρήστες, λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές στους τομείς της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, θα πρέπει πλέον να δίνουν στην προστασία των «έξυπνων» οικιακών συσκευών την ίδια βαρύτητα με την προστασία των φορητών υπολογιστών, των tablet ή των κινητών τους – δεν μπορούν να τα αντιμετωπίζουν σαν μια κοινή τηλεόραση, βραστήρα ή ρολόι», δήλωσε ο Branislav Orlik , Mobile Product Security Manager της ESET.

Οι Smart TV με λειτουργικό σύστημα Android TV OS θα συντείνουν αναμφισβήτητα στη διάδοση του Android ransomware, το οποίο στοχεύει επίμονα σε συσκευές Android εδώ και αρκετά χρόνια. Η απειλή έχει πλέον περάσει σε τηλεοράσεις Android, με αναφορές στα ΜΜΕ για περιστατικά όπου κλειδώνουν οι οθόνες σε έξυπνες τηλεοράσεις και ζητούνται λύτρα για να ξεκλειδώσουν.

Η εφαρμογή ESET Smart TV Security προστατεύει τους χρήστες με μία σειρά χαρακτηριστικών ασφαλείας, όπως:

  • Antivirus, που προστατεύει ενάντια στα αυξανόμενα επίπεδα του Android malware.

  • Τεχνολογία Antiransomware, για προστασία από απειλές που κλειδώνουν την οθόνη. Αν εντοπιστεί ransomware, οι χρήστες καλούνται να απενεργοποιήσουν/ενεργοποιήσουν την έξυπνη τηλεόρασή τους, ενώ η βάση δεδομένων για ιούς ενημερώνεται και ξεκινά σάρωση. Όταν το ESET Smart TV Security εντοπίσει ransomware στη συσκευή, συνιστάται στον χρήστη να απεγκαταστήσει το malware. Μόλις επιβεβαιωθεί η απεγκατάσταση, το ransomware διαγράφεται.

  • Σάρωση πολλαπλών συσκευών, που εντοπίζει το malware σε συσκευές και USB που συνδέονται στην smart TV.

  • Antiphishing, που προστατεύει τους χρήστες από απόπειρες κλοπής ευαίσθητων, προσωπικών δεδομένων. Αυτή η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη μόνο στην premium έκδοση του ESET Smart TV Security.

Η λύση Smart TV Security της ESET είναι διαθέσιμη μέσω του Google Play και η λήψη της μπορεί να γίνει μόνο από την τηλεόραση του χρήστη. Μετά την εγκατάσταση της, η ESET προστατεύει ολόκληρο το οικοσύστημα Android του χρήστη – τόσο το smartphone όσο και την τηλεόραση.

«Οι χρήστες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, γνωρίζοντας ότι μπορούν να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους εκπομπές και να περιηγηθούν στο Διαδίκτυο με τα smartphones τους χωρίς να φοβούνται ότι παρακολουθούνται ή ότι θέτουν σε κίνδυνο τα προσωπικά τους δεδομένα», εξηγεί ο Orlik. «Η ESET είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής λύσεων ασφάλειας για συσκευές Android OS, οπότε αποτελούμε την έξυπνη επιλογή των χρηστών για την προστασία όλων των συσκευών στα σπίτια τους και την ασφάλεια των δεδομένων που συλλέγουν».

Οι ειδικοί της ESET θα βρίσκονται στο MobileFocus Global, την ετήσια εκδήλωση του PEPCOM για εκπροσώπους ΜΜΕ (Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στις 19:00, στο ξενοδοχείο Fairmont Rey Juan Carlos I), και θα πραγματοποιήσουν ζωντανή επίδειξη για το πώς η νέα λύση ασφάλειας προστατεύει τους καταναλωτές από τις κυβερνοεπιθέσεις. Η ESET θα παρουσιάσει επίσης αυτή τη λύση στο Mobile World Congress στο Hall 7. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ειδική ιστοσελίδα της ESET για τη συμμετοχή της στο MWC.