Λατρεύετε τα online games όπου ακόμα και το τελευταίο κλάσμα του δευτερολέπτου κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην πανωλεθρία και τον θρίαμβο; Η μήπως περιμένετε καρτερικά με τις ώρες να κατέβει το update του αγαπημένου σας τίτλου, προκειμένου να μπορέσετε να συνεχίσετε το παιχνίδι σας; Μάλλον ήρθε η στιγμή να αναζητήσετε ένα router που να σέβεται τις gaming ανησυχίες σας!

Xρόνο με τον χρόνο, η βιομηχανία των παιχνιδιών υιοθετεί ολοένα και περισσότερο μια online φιλοσοφία. Κάθε τίτλος που σέβεται τον εαυτό του έχει online multiplayer mode, ενώ όλα τα games για κονσόλες και PC, ακόμα κι αν δεν τα έχετε αποκτήσει ψηφιακά μέσω του αντίστοιχου store, προβαίνουν κάθε τρεις και λίγο σε updates πολλών gigabytes, τα οποία «γονατίζουν» μια μέση οικιακή σύνδεση. Πριν αρχίσετε να κατηγορείτε τον πάροχο του internet ή την ποιότητα της γραμμής σας, ρίξτε μια ματιά στο κομβικότερο συστατικό της online ζωής σας στο σπίτι, στο router.

Πώς o φούρνος μικροκυμάτων σας κάνει να χάνετε online;
Ακούγεται αστείο αλλά είναι πραγματικότητα. Ο φούρνος μικροκυμάτων συντροφιά με αρκετές άλλες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, όπως είναι τα dect τηλέφωνα, baby monitors, συναγερμοί αυτοκινήτων, Bluetooth gadgets και φυσικά σχεδόν όλα τα WiFi δίκτυα της γειτονιάς, επικοινωνούν στη συχνότητα των 2.4GHz. Τι μπορείτε να κάνετε; Πολύ απλά να αλλάξετε συχνότητα! Η μπάντα των 5GHz δεν είναι τόσο πολυσύχναστη και ως εκ τούτου τα dual band router που την εκμεταλλεύονται αποκτούν σαφές προβάδισμα στην ταχύτητα και στην σταθερότητα των συνδέσεων. Ολες οι παιχνιδομηχανές τελευταίας γενιάς μπορούν να συνδεθούν σε WiFi δίκτυα που αξιοποιούν τη συχνότητα των 5GHz, ενώ ολοένα και περισσότερα smartphones κάνουν το ίδιο. Για τους φανατικούς του PC gaming, αν ο υπολογιστής σας δεν υποστηρίζει dual band WiFi, τότε η λύση βρίσκεται σε ένα προσιτό μικροσκοπικό USB dongle, όπως το AC1200 Dual Band Archer T4U της TP-Link.

Ταχύτητες γενιάς AC
Το πρωτόκολλο IEEE 802.11, στο οποίο βασίζεται η ασύρματη επικοινωνία κάθε WiFi συσκευής, έχει εξελιχθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν στην αγορά router που δημιουργούν ασύρματα δίκτυα βασισμένα σε παλαιότερες ή νεότερες εκδόσεις του 802.11. Ταξινομώντας τις σημαντικότερες εξ αυτών με σειρά παλαιότητας, ξεκινάμε με τις A, B, G, N, μέχρι και την πρόσφατη AC. Oταν, λοιπόν, το ζητούμενο είναι οι υψηλές ταχύτητες και η ελαχιστοποίηση του lag, μην συμβιβάζεστε με οτιδήποτε λιγότερο από ένα AC router. Ακόμα κι αν δεν έχετε περάσει ακόμα στην εποχή του VDSL, επενδύστε με βλέμμα στο μέλλον, επιλέγοντας ένα modem/router που να είναι συμβατό τόσο με ADSL όσο και με VDSL συνδέσεις, όπως το TP-Link Archer VR600. Oσον αφορά την ταχύτητα του WiFi δικτύου, ο αριθμός που
συναντάμε δίπλα από την ένδειξη AC στα χαρακτηριστικά κάθε router απεικονίζει σε Mbps τη συνολική ταχύτητα και στις δυο μπάντες (2.4GHz και 5GHz). Για παράδειγμα, το Archer VR2600 φέρει την ένδειξη AC2600 που μεταφράζεται σε περίπου 2.600Mbps συνολικής ταχύτητας και αναλύεται σε 800Mbps στην μπάντα των 2.4GHz και 1.733Mbps στα 5GHz.

Media streaming στην παιχνιδομηχανή
Αρκετά router διαθέτουν θύρες USB και δυνατότητα να διαμοιράσουν το περιεχόμενο των εξωτερικών σκληρών δίσκων που θα προσαρτήσετε πάνω τους σε όλο σας το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης και μιας σύγχρονης παιχνιδομηχανής. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να αναπαράγετε στην κονσόλα σας ταινίες ή μουσική που έχετε αποθηκευμένα σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο συνδεδεμένο με το router. Ενα router με USB 3.0 θύρες συνεπώς αποδεικνύεται σωτήριο σε αυτή την περίπτωση, καθώς η ταχύτητα προσπέλασης των δεδομένων δεκαπλασιάζεται. Με τον τρόπο αυτό, έχετε μια εναλλακτική μορφή NAS που βασίζεται σε έναν οικονομικό USB 3.0 σκληρό δίσκο και όχι σε έναν ακριβό file server.

Σαν το καλώδιο… δεν έχει!
Καλό το WiFi αλλά στην περίπτωση που τα οικονομικά σας δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα AC router με εντυπωσιακές ταχύτητες, τότε φροντίστε τουλάχιστον ο παραδοσιακός, αξιόπιστος τρόπος του καλωδίου να σας βγάζει ασπροπρόσωπους στις διαδικτυακές σας gaming κόντρες. Σύγχρονα PC και παιχνιδομηχανές υποστηρίζουν Gigabit Ethernet ενσύρματες συνδέσεις, οπότε αν θέλετε να εκμεταλλευθείτε στο maximum το τοπικό σας δίκτυο, φροντίστε να κάνει το ίδιο και το router σας. Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει σε κάθε σας online αναμέτρηση.

Στείλε τη μαμά στο guest
Μένετε με τους γονείς σας και η μητέρα σας μόλις ανακάλυψε τους food bloggers, με αποτέλεσμα να παρακολουθεί συνταγές στο YouTube, την ώρα που οι online μάχες έχουν φουντώσει; Η μήπως αντίστροφα, τα παιδιά σας θυμήθηκαν να κάνουν βιντεοκλήσεις τη στιγμή που κάνετε drifting σε online racing κόντρες; Στείλτε τους όλους σε ένα… παράλληλο δικτυακό σύμπαν που δεν θα παρενοχλεί τη δική σας online gaming καριέρα. Πώς; Με τη βοήθεια μιας λειτουργίας, που ελάχιστοι χρήστες αξιοποιούν, της δημιουργίας guest network. Κάθε router που «σέβεται» τον εαυτό του σας προφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα παράλληλο ασύρματο δίκτυο με διαφορετικό κωδικό από το κυρίως WiFi σας, ώστε να τον παρέχετε άφοβα στους επισκέπτες σας και όχι μόνο. Το guest ασύρματο δίκτυο μπορεί να προσφέρει πρόσβαση στο internet με περιορισμούς στο bandwidth, αποκλείοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση στα τοπικά αποθηκευμένα σας αρχεία. Απλά δεν το μάθατε από εμάς…