Αύξηση των περιστατικών και των κινδύνων που απειλούν την κυβερνοασφάλεια αναμένει το 2018 η ESET, σύμφωνα με τις προβλέψεις της στη σχετική έκθεση που δημοσίευσε σήμερα. Η έκθεση «Cybersecurity Trends 2018: The Cost of our Connected World», που έχουν επιμεληθεί οι ειδικοί στον τομέα κυβερνοασφάλειας της ESET, παρουσιάζει θέματα που θα απασχολήσουν όλους μας κατά τη νέα χρονιά, δεδομένης της αύξησης στη συχνότητα αλλά και την πολυπλοκότητα των περιστατικών στον κυβερνοχώρο που σημειώθηκε το 2017.

Η έκθεση επικεντρώνεται στο ransomware, τις επιθέσεις σε κρίσιμα συστήματα υποδομών, στο malware και στην καταπολέμηση της εγκληματικής δραστηριότητας, καθώς και στις κυβερνοαπειλές που στοχεύουν στις εκλογικές εκστρατείες και στα προσωπικά δεδομένα.

Η έκθεση εξετάζει την έκρηξη του ransomware και το γεγονός ότι πολλές εταιρίες εξακολουθούν να είναι διατεθειμένες να δαπανήσουν μεγάλα ποσά σε λύτρα παρά να επενδύσουν στην άμυνα ενάντια σε κυβερνοεπιθέσεις, προειδοποιώντας ότι αυτή η συγκεκριμένη τάση, που δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα μίας επιχείρησης, είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2018.

Ο Stephen Cobb, Senior Security Researcher της ESET, που είχε προβλέψει ότι το 2017 θα εμφανιστεί η τάση των αυξημένων επιθέσεων στις κρίσιμες υποδομές, προβλέπει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω απειλές ενάντια σε συστήματα υποδομών το 2018, σημειώνοντας ότι:

«Ενώ πολλές μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται ότι πλέον υπολογίζουν περισσότερο την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, και οι ομάδες ασφαλείας φροντίζουν τόσο για κατάλληλες επενδύσεις όσο και για έμπειρα στελέχη για να γίνεται καλή δουλειά, πολλές μικρότερες επιχειρήσεις που προμηθεύουν αγαθά και υπηρεσίες σε μεγαλύτερους οργανισμούς ακόμη δυσκολεύονται. Το γεγονός αυτό τις καθιστά ελκυστικό στόχο».

Η επιτυχημένη συνεργασία της ESET με τη Microsoft, την Europol και το FBI οδήγησε στη σύλληψη των κυβερνοεγκληματιών που εμπλέκονταν στο botnet Gamarue. Στο κεφάλαιο της έκθεσης «Doing time for cybercrime: police and malware research join force», αποτυπώνεται η σημασία της συνεργασίας των εταιριών ασφάλειας και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και η συμβολή της στο να καταστεί το Διαδίκτυο ασφαλέστερο για όλους, εκτός από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Τα κενά ασφάλειας των εκλογών υπογραμμίστηκαν το 2017 καθώς έλαβαν χώρα σημαντικά εκλογικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο. Μπορούν να αλλοιωθούν οι ψήφοι του εκλογικού σώματος; Μπορούν να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι κατά την προεκλογική περίοδο από χάκερ-ακτιβιστές που προσπαθούν να αλλάξουν την κοινή γνώμη; Οι χώρες πρέπει να επενδύσουν σε προληπτικά μέτρα το 2018 για να διασφαλίσουν την ψηφιακή ασφάλεια της δημοκρατικής διαδικασίας.

Ο κανονισμός GDPR θα αρχίσει να ισχύει από το Μάιο του 2018, αντικαθιστώντας την προηγούμενη σχετική οδηγία (Data Protection Directive). Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την αύξηση του ενδιαφέροντος από πλευράς νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των δεδομένων. Στην έκθεση, ο ειδικός ασφαλείας της ESET Tony Anscombe επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση των χρηστών σχετικά με τη συλλογή δεδομένων, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του IoT και τα σημαντικά πρόστιμα για επιχειρήσεις που δεν προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα.

Κατά το 2017, οι τεχνολογικές καινοτομίες και η χρήση τους προσέφεραν αξιόλογες δυνατότητες στον ψηφιακό κόσμο, από την άλλη όμως συντέλεσαν στην έκθεση των χρηστών σε νέες μορφές απειλών. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι κυβερνοεγκληματίες επικεντρώνονται στις επιθέσεις τους σε ευαίσθητες και ιδιωτικές πληροφορίες. Το 2018 είναι η χρονιά που οι χρήστες πρέπει να αυξήσουν την ευαισθητοποίησή τους για τις απειλές στον κυβερνοχώρο και να διαχειριστούν πιο υπεύθυνα την παρουσία τους στον ψηφιακό κόσμο.

Για να κατεβάσετε την έκθεση, επισκεφθείτε τη σελίδα WeLiveSecurity ή πατήστε εδώ.