Το 50% των γονέων πιστεύουν ότι οι ηλεκτρονικές απειλές για τα παιδιά τους αυξάνονται και ένας στους τρεις αισθάνεται ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο στο τι βλέπουν ή τι κάνουν τα παιδιά του στο Διαδίκτυο.

Κατά τη διάρκεια των σχολικών τους διακοπών, τα παιδιά έχουν ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία και προθυμία να «βουτήξουν» στο Διαδίκτυο και να περάσουν τον χρόνο τους εκεί. Για να βοηθήσει τους γονείς να είναι ξένοιαστοι καθ’ όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων και για να προστατέψει τους νεότερους χρήστες του Διαδικτύου από τις ηλεκτρονικές απειλές, η Kaspersky Lab παρουσίασε την επόμενη γενιά της υπηρεσίας Kaspersky Safe Kids. Πλέον, οι γονείς μπορούν να εμποδίζουν τις επικίνδυνες αιτήσεις αναζήτησης στις φορητές συσκευές των παιδιών τους, ενώ τα παιδιά μπορούν να βλέπουν πόσος χρόνος τους απομένει να εργαστούν στους υπολογιστές και να ζητήσουν από τους γονείς τους άδεια για περισσότερο χρόνο.

Το Kaspersky Safe Kids βοηθάει στην παρακολούθηση της ασφάλειας των παιδιών στον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο. Η λύση ειδοποιεί τους γονείς για τις πιθανές επικίνδυνες καταστάσεις στις οποίες μπορούν να βρεθούν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο, αποτρέπει διάφορα προβλήματα όπως την πρόσβαση σε ανεπιθύμητο περιεχόμενο και προσφέρει στους γονείς ψυχολογικές συμβουλές εάν χρειάζεται. Οι γονείς μπορούν να αποφασίσουν τι είναι ασφαλές για τα παιδιά τους και να προσαρμόσουν ανάλογα το Kaspersky Safe Kids μετά την εγκατάσταση της λύσης στα smartphones και τους υπολογιστές των παιδιών τους.

Για παράδειγμα, χωρίς τη διάσπαση του σχολείου, οι γονείς μπορούν να περιορίσουν τον χρόνο που μπορούν να ξοδέψουν τα παιδιά τους στις συσκευές – μετά την πάροδο αυτού του χρονοδιαγράμματος, ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα και τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται, η πρόσβαση στη συσκευή μπορεί να αποκλειστεί αυτόματα ή το παιδί να λάβει την αντίστοιχη ειδοποίηση. Με τη βελτιωμένη έκδοση του Kaspersky Safe Kids, τα παιδιά μπορούν να δουν πόσο χρόνο έχουν ακόμα στους υπολογιστές τους, και εάν το επιθυμούν, μπορούν να ζητήσουν πρόσθετο χρόνο από την εφαρμογή Safe Kids. Ανάλογα με το πόσο καλά αισθάνονται, οι γονείς μπορούν να επιλέξουν να αποδεχτούν ή να απορρίψουν αυτό το αίτημα μέσω του προσωπικού τους «χώρου» στο portal My Kaspersky. Με τη νέα έκδοση του Kaspersky Safe Kids, οι γονείς μπορούν επίσης να δουν πόσο χρόνο έχουν ξοδέψει τα παιδιά τους σε συσκευές μέσω της «γονικής λειτουργίας» της εφαρμογής Safe Kids στα δικά τους smartphones ή tablets, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν το portal My Kaspersky.

Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι μισοί γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά τους θα συναντήσουν ακατάλληλο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και η λύση Kaspersky Safe Kids μπορεί να εμποδίσει ή να προειδοποιήσει τα παιδιά για δυνητικά επικίνδυνες ιστοσελίδες και εφαρμογές. Η λειτουργία ασφαλούς αναζήτησης έχει ανανεωθεί τόσο που οι γονείς μπορούν να κρύψουν συγκεκριμένο περιεχόμενο από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων που κάνουν τα παιδιά τους στις φορητές τους συσκευές, συμπεριλαμβανομένων ιστότοπων με περιεχόμενο για ενήλικες, βίαιο περιεχόμενο, ιστότοπους σχετικούς με αλκοόλ και καπνικά προϊόντα κ.α. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν ένα παιδί εισάγει άθελά του ένα τέτοιο αίτημα σε μια μηχανή αναζήτησης, τα αποτελέσματά του θα φιλτραριστούν.

Για να διευκολυνθεί η επικοινωνία με τη λύση, το νέο Kaspersky Safe Kids είναι τώρα οπλισμένο με ένα εκπαιδευτικό χαρακτηριστικό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μια δοκιμαστική λειτουργία στην οποία οι γονείς μπορούν να δοκιμάσουν τα χαρακτηριστικά της δωρεάν για μια εβδομάδα. Μεταξύ των χαρακτηριστικών που προσφέρονται είναι η «τοποθεσία του παιδιού» (παρέχεται η δυνατότητα να ζητείται η τοποθεσία ενός παιδιού και να καθορίζονται τα όρια της τοποθεσίας για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων ειδοποιήσεων εάν τα παιδιά ξεπερνούν τα όρια αυτά) και «διαχείριση κοινωνικών δικτύων» (όπου οι γονείς μπορούν να λαμβάνουν λεπτομερή στατιστικά σχετικά με τη δημόσια δραστηριότητα των παιδιών τους στο Διαδίκτυο).

«Το γεγονός ότι το μυαλό των παιδιών είναι εγγενώς ευεπηρέαστο σημαίνει ότι τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα σε απειλές και δυνητικά τραυματικό περιεχόμενο, με το οποίο ο κυβερνοχώρος είναι γεμάτος. Ως εκ τούτου, η διαδικτυακή προστασία των γονέων σήμερα είναι απαραίτητη και σίγουρα δεν πρέπει να αγνοηθεί, ειδικά κατά τις σχολικές διακοπές. Αποστολή της Kaspersky Lab είναι να σώσει τον κόσμο και τον καθένα από τους διαδικτυακούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων χρηστών του Διαδικτύου. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε το Kaspersky Safe Kids», σχολιάζει ο Andrei Mochola, Head of Consumer Business της Kaspersky Lab.

Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη λύση Kaspersky Safe Kids.