Με την ανάδειξη των τριών πιο καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του μέλλοντος, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 ο ∆ιαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας “Fintech Challenge ’17” που διοργάνωσε η Alpha Bank, με στόχο την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Κατά τη διάρκεια του ∆ιαγωνισμού Fintech Challenge ’17, ο οποίος ξεκίνησε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017, 18 ομάδες, με συνολικά 52 συμμετέχοντες, ανέπτυξαν καινοτόμες λύσεις και εφαρμογές στον τομέα του fintech, με την υποστήριξη και την καθοδήγηση εξειδικευμένων και έμπειρων Στελεχών της Alpha Bank και συνεργατών της για το Fintech Challenge, από το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece, την EY Ελλάδος, τη Microsoft και τη Vodafone. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στον σύγχρονο χώρο συνεργασίας Tzaferi 16 στο Γκάζι.

Κατά την τελευταία ημέρα του Fintech Challenge ’17, όλες οι ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους και στη συνέχεια πενταμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από Στελέχη και Συνεργάτες της Alpha Bank, επέλεξε τις τρεις νικήτριες ομάδες, με βάση το επίπεδο καινοτομίας, τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής και τον βαθμό στον οποίο ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα.

1ο Βραβείο
Expendzen (Κωνσταντίνος Οικονόμου, Νίκος Παππάς, Σταύρος Μάνος)
Εφαρμογή για την απλοποίηση των διαδικασιών εγκρίσεων, αποστολής τιμολογίων και παρακολουθήσεως εταιρικών δαπανών από εργαζομένους της επιχειρήσεως, με χρήση virtual καρτών μίας χρήσεως και prepaid καρτών χαμηλού ορίου.

2ο Βραβείο
GIVEnTRUST by Mantis (∆ημήτρης Γερογιάννης, Αλέξιος Πολύζος, Κωνσταντίνος Τσιούνης, Χρήστος Νικολούδης, Όλγα Τσιλιμίγκρα, Μανώλης Αδαμόπουλος)
Ένα ολοκληρωμένο σύστημα για διαφάνεια και μεγιστοποίηση της αποδόσεως των δωρεών, με χρήση τεχνολογίας blockchain, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών σε περιστατικά όπως οι πρόσφατες πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής.

3ο Βραβείο

Nexobi (Γιώργος Αδαμίδης, Νίκος Ζαρδαβάς, Στέλιος Σαμαράς)
Cloud πλατφόρμα για μικρές επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους με υπηρεσίες όπως ERP, λήψη παραγγελιών και online booking.

Η 1η νικήτρια ομάδα λαμβάνει το ποσό των Ευρώ 5.000 από την Alpha Bank, καθώς και επιχειρηματική και τεχνολογική καθοδήγηση (mentoring) για τρεις μήνες από τη Microsoft. Η 2η νικήτρια ομάδα λαμβάνει το ποσό των Ευρώ 3.000 από την
Alpha Bank και τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια, στο πλαίσιο του MIT Enterprise Forum Greece Startup Competition. Η 3η νικήτρια ομάδα λαμβάνει το ποσό των Ευρώ 1.000, ενώ όλες οι ομάδες που διακρίθηκαν θα λάβουν δωρεάν συμβουλευτικές, φορολογικές και νομικές υπηρεσίες από την EY Ελλάδος. καθώς και δωρεάν πρόσβαση στο Microsoft Cloud αξίας έως ∆ολλάρια 120.000, σε περίπτωση που συνεχίσουν την ιδέα τους μέσω του προγράμματος Bizspark της Microsoft.

“Το Fintech Challenge ’17 είναι μία νέα πρωτοβουλία της Alpha Bank, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο εφαρμόζει ήδη η Τράπεζα”, επεσήμανε ο κ. Σπύρος Φιλάρετος, Αναπληρωτής ∆ιευθύνων Σύμβουλος και Chief Operating Officer της Alpha Bank, κατά την ομιλία του στην έναρξη του ∆ιαγωνισμού. “∆εδομένου ότι η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας στην Ελλάδα, η Alpha Bank αλλάζει και προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις. Βρισκόμαστε στη σωστή χρονική στιγμή προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές που βασίζονται στις ψηφιακές τεχνολογίες”, τόνισε ο κ. Φιλάρετος.

“Η πρώτη διοργάνωση του Fintech Challenge ’17 από την Alpha Bank επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μας για το έντονο ενδιαφέρον και το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών, από τα οποία είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι”, υπογράμμισε ο κ. ∆αμιανός Χαραλαμπίδης, Εντεταλμένος Γενικός ∆ιευθυντής και Chief Digital Officer της
Alpha Bank. Ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε επίσης ότι “η εξέλιξη των ψηφιακών τεχνολογιών αλλάζει και τα ελληνικά δεδομένα, όσον αφορά στη χρήση των τραπεζικών υπηρεσιών. Στόχος της Alpha Bank είναι να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, συνεχίζοντας να δημιουργεί ευκαιρίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών προσπαθειών στον χρηματοπιστωτικό τομέα”.

Κεντρική ομιλήτρια κατά την έναρξη του Fintech Challenge ’17 ήταν η κυρία Cristina Dolan, συνιδρύτρια και Chief Operating Officer στην εταιρία iXledgerl και μέλος του MIT Enterprise Forum. Η κυρία Dolan αναφέρθηκε στις δραστικές αλλαγές που σημειώνονται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στην αξιοποίηση τεχνολογιών, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), τα big data και το blockchain.