Η Dell Technologies ανακοίνωσε πρόσφατα το όραμα και τη στρατηγική της στον τομέα του Internet of Things (IoT), τη δημιουργία ενός νέου τμήματος IoT, καθώς και συγκεκριμένα νέα προϊόντα IoT, εργαστήρια, πρόγραμμα συνεργατών και μοντέλα κατανάλωσης.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση υπογραμμίζει τη δέσμευση της Dell Technologies να βοηθήσει τους πελάτες να πραγματοποιήσουν το δικό τους ψηφιακό μέλλον, πλοηγούμενοι με ασφάλεια μέσα στο κατακερματισμένο τοπίο του IoT.

IoT, ένα νέο κατανεμημένο μοντέλο computing

Καθώς όλο και περισσότεροι πελάτες επιθυμούν να μετασχηματίσουν ψηφιακά την επιχείρησή τους, ένα νέο μοντέλο computing αναδύεται. Τα 15 τελευταία χρόνια, ο κλάδος της Πληροφορικής έχει γνωρίσει την άνοδο του cloud computing, ένα ιδιαίτερα συγκεντρωτικό μοντέλο προσφοράς υπηρεσιών Πληροφορικής. Ωστόσο, σε μια εποχή όπου κάθε τύπος συσκευής, από τηλέφωνα μέχρι αυτοκίνητα, λαμπτήρες και θερμοστάτες μέχρι και συσκευές καρδιακής παρακολούθησης λειτουργούν με τη βοήθεια ψηφιακής «νοημοσύνης», υπάρχει πλέον η ανάγκη για επεξεργασία της πληροφορίας με έναν τρόπο κατανεμημένο και σε πραγματικό χρόνο. Αυτές οι συσκευές δεν μπορούν να βασιστούν στον τρόπο λειτουργίας ενός συγκεντρωτικού συστήματος με επίκεντρο την υποδομή του cloud, το οποίο ενδεχομένως να προκαλεί σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις.

«To IoT αλλάζει δραματικά τον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και επίσης τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος», αναφέρει ο Michael Dell, chairman και chief executive officerDell Technologies. «Η Dell Technologies δείχνει το δρόμο για τους πελάτες μας, με μια νέα αρχιτεκτονική κατανεμημένου computing, η οποία φέρνει το IoT και την τεχνητή νοημοσύνη μαζί, στα πλαίσια ενός ανεξάρτητου οικοσυστήματος από το edge, στο core, στο cloud. Οι επιπτώσεις για την κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι πολύ ουσιαστικές».

Οι πελάτες έχουν εκφράσει τη βαθιά τους ανάγκη ώστε μια εταιρεία να προχωρήσει στην υλοποίηση λύσεων IoT, οι οποίες θα είναι σε θέση να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις τους. H ολοκληρωμένη προσέγγιση της Dell Technologies στον τομέα του IoT βασίζεται στις πρωτοποριακές υπηρεσίες και τεχνολογίες της, καθώς και ένα προσεκτικά ανεπτυγμένο οικοσύστημα συνεργατών, το οποίο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την αποκόμιση αξίας για τους πελάτες στην τωρινή φάση, αλλά και την προετοιμασία τους για όσα επιφυλάσσει το μέλλον.

Το νέο τμήμα IoT της Dell Technologies

Το νέο τμήμα IoT της εταιρείας πρόκειται να έχει ως επικεφαλής τον CTO της VMware, Ray OFarrell, και στο καταστατικό του προβλέπει τον συντονισμό της ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών ΙοΤ σε όλο το φάσμα της Dell Technologies. Το τμήμα λύσεων ΙοΤ (IoT Solutions Division) θα συνδυάσει εσωτερικά αναπτυγμένες τεχνολογίες και προϊόντα από το τεράστιο οικοσύστημα της Dell Technologies, με στόχο να προσφέρει στους πελάτες ολοκληρωμένες λύσεις.

«Η Dell Technologies έχει διαβλέψει προ πολλού την ευκαιρία που αναδεικνύεται μέσω του γοργά αναπτυσσόμενου τομέα του IoT, δεδομένης της πλούσιας προϊστορίας της στην αγορά του edge computing», εξηγεί ο Ray O’Farrell, VMware EVP & CTO / general manager – Dell Technologies IoT division». «Το νέο τμήμα του IoT στοχεύει στη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Dell Technologies, συνολικά, με στόχο την παροχή των κατάλληλων λύσεων, σε συνδυασμό με το τεράστιο οικοσύστημα των συνεργατών μας, για την κάλυψη των αναγκών των πελατών και την παροχή βοήθειας για να υλοποιήσουν συστήματα IoT μέσα στις δικές τους δομές, με μεγαλύτερη ευκολία».

Οργανικές επενδύσεις στο μέλλον του ΙοΤ – Προϊόντα, εργαστήρια, πρόγραμμα συνεργατών

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η Dell Technologies θα επενδύσει 1 δις δολάρια ΗΠΑ σε νέα προϊόντα ΙοΤ, λύσεις, εργαστήρια, καθώς και ένα νέο πρόγραμμα και οικοσύστημα συνεργατών.

Σήμερα, η Dell Technologies ήδη παρέχει τα συστήματα Edge Gateways, τα οποία μπορούν να διασφαλιστούν και να τύχουν διαχείρισης μέσω του VMware IoT Control Center. Η σειρά των Dell EMC PowerEdge CSeries servers έχει βελτιωθεί για να υποστηρίζει ομαδική εκπαίδευση και μηχανική μάθηση ως μέρος ενός κατανεμημένου πυρήνα. Τα Dell EMC Isilon και Elastic Cloud Storage παρέχουν αποθήκευση αρχείων και αντικειμένων, για μαζικές ποσότητες δεδομένων και επιτρέπουν την εκτέλεση analytics μέσω HDFS. Τα Pivotal Cloud Foundry (PCF) και Pivotal Container Service (PKS) παρέχουν μια ιδανική πλατφόρμα για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών analytics, που βασίζονται στο cloud. Η υπηρεσία της Virtustream, PCF Service παρέχει ένα διαχειρίσιμο Pivotal Cloud Foundry Service, απλοποιώντας την εγκατάσταση και λειτουργία κρίσιμων εφαρμογών στο cloud βασισμένες στο Virtustream Enterprise Cloud, ενώ το Virtustream Storage Cloud διατίθεται για αποθήκευση αντικειμένων cloud εκτός εγκατάστασης (offpremises). Τέλος, το Dell Boomi συνδέει ταχύτατα τα σχετικά δεδομένα με στόχο τη βελτίωση των analytics που βασίζονται στο cloud και τη βαθιά μάθηση (deep learning).

Οι νέες πρωτοβουλίες ανάπτυξης προϊόντων περιλαμβάνουν:

  • ΤοProject Nautilus της Dell EMC: πρόκειται για software, το οποίο επιτρέπει την επεξεργασία ροών δεδομένων από πύλες IoT σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα, ακολούθως, αρχειοθετούνται σε αποθηκευτικά μέσα αρχείων ή αντικειμένων για την πραγματοποίηση βαθύτερων analytics.

  • Project Fire’: μια πλατφόρμα hyper converged, μέρος της οικογένειας λύσεων IoT, VMware Pulse, που περιλαμβάνει απλουστευμένη διαχείριση, τοπική υπολογιστική επεξεργασία, αποθήκευση και εφαρμογές IoT όπως π.χ. analytics σε πραγματικό χρόνο. Το ‘Project Fire’ επιτρέπει στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν συστήματα IoT ταχύτερα και να έχουν ενιαία υποδομή software από το edge, στο core, και μέχρι το cloud.

  • ΤοProject IRIS’ της RSA: αναπτύσσεται από την RSA Labs, και αποσκοπεί στην επέκταση της δυνατότητας του Security Analytics να παρέχει ορατότητα απειλών και παρακολούθηση μέχρι το edge.

  • Ανατρεπτικές τεχνολογίες όπως οι επιταχυντές επεξεργασίας, πρόκειται να φέρουν τα analytics πιο κοντά στο edge. Η συνεργασία με πρωτοπόρους του κλάδου όπως τη VMware, την Intel και την NVIDIA και η επένδυση κεφαλαίου της Dell Technologies στο Graphcore, αντικατοπτρίζουν τις ευκαιρίες βελτιστοποίησης της απόδοσης των servers για την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση και την βαθιά μάθηση.

Οι πελάτες μπορούν επίσης να επισκεφθούν ένα από τα νεοσυσταθέντα εργαστήρια ΙοΤ της Dell Technologies IoT.

Οι νέες πρωτοβουλίες γύρω από τις υπηρεσίες IoT περιλαμβάνουν:

  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με τη χάραξη στρατηγικής για την οριοθέτηση επιχειρηματιών στόχων, κατευθύνσεις και στρατηγικές, σχεδίαση υποδομών, εγκατάσταση και υποστήριξη υπηρεσιών.

  • Υλοποίηση του προγράμματος ‘Worldwide Herd’, ενός πλαισίου υπηρεσιών συμβουλευτικής για την εκτέλεση analytics σε γεωγραφικά διεσπαρμένα δεδομένα – κάτι το οποίο γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητο, όσον αφορά τη δυνατότητα βαθιάς μάθησης σε σύνολα δεδομένων, τα οποία δεν μπορούν να μετακινηθούν εξαιτίας του όγκου τους, των απαιτήσεων ιδιωτικότητας, αλλά και περιορισμών που θέτουν ρυθμιστικά πλαίσια.

Η Dell Technologies εστιάζει ως επί το πλείστον στην τεχνολογία και τις υπηρεσίες, και παράλληλα, στα πλαίσια της στρατηγικής της, επιδιώκει τη διεύρυνση του αποτυπώματος του IoT, μέσω ενός ισχυρού οικοσυστήματος και προγράμματος συνεργατών.

  • Το βραβευμένο πρόγραμμα συνεργατών της Dell, IoT Solutions Partner Program, αποτελεί ένα προσεγμένο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα, το οποίο αποτελείται από περισσότερους από 90 συνεργάτες με μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Intel, η Microsoft και η SAP, αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) όπως η Action Point, η IMS Evolve, η FogHorn και η Zingbox.

  • Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει πελάτες σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων της Dell Technologies, επιτρέποντας έτσι την ευκολότερη συνεργασία και υλοποίηση σχεδίων.

  • Έμπρακτο παράδειγμα του οικοσυστήματος συνεργατών αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση ότι η VMware και η SAP συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας ενιαίας λύσης IoT analytics και κάθετων εφαρμογών. Η λύση αξιοποιεί τα συστήματα VMware Pulse IoT Center, SAP Cloud Platform και SAP Leonardo και είναι σχεδιασμένη με στόχο να βοηθά τους πελάτες να εγκαθιστούν συστήματα IoT ταχύτερα και να τα διευρύνουν ευκολότερα.

Η Dell Technologies είναι σταθερά προσηλωμένη στα ανοικτά συστήματα και την υποστήριξη προτύπων στον τομέα του ΙοΤ, με τη συμμετοχή της σε προσπάθειες όπως το EdgeX Foundry, το Industrial Internet Consortium (IIC) και το OpenFog Consortium.Το EdgeX Foundry το οποίο ξεπήδησε από πηγαίο κώδικα της Dell, είναι ένα πρόγραμμα open source ανεξάρτητο από κατασκευαστές, το οποίο αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός διαλειτουργικού πλαισίου με στόχο τη διευκόλυνση ενός οικοσυστήματος για το edge computing. Από την έναρξη της λειτουργίας του, τον Απρίλιο του 2017, το EdgeX Foundry έχει μεγαλώσει, ώστε πλέον να περιλαμβάνει 60 συμμετέχοντες οργανισμούς. Προσφάτως, το πρόγραμμα ανακοίνωσε τον πρώτο του μεγάλο σταθμό, με την κυκλοφορία του κώδικα ‘Barcelona’, καθώς και τη συμμαχία του με το IIC, με το οποίο θα συνεργαστεί για την πραγματοποίηση δοκιμών.

Επενδύσεις στο μέλλον του IoT μέσω της Dell Technologies Capital

Η Dell Technologies Capital, που αποτελεί το επενδυτικό σκέλος της Dell Technologies, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το νέο τμήμα IoT, παρέχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία και τις σχέσεις που θα στηρίξουν τη στρατηγική του. Μέσω επενδύσεων σε επιλεγμένες πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις και ιδρυτές, η Dell Technologies Capital συνδέει το τμήμα ΙοΤ με το οικοσύστημα καινοτομίας, επιταχύνοντας έτσι την ανάπτυξη και υλοποίηση νέων τεχνολογιών και λύσεων IoT, τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Η Dell Technologies Capital θα παρουσιάσει ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις startups και επενδύσεις στην εκδήλωση IQT στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων θα συμπεριλαμβάνονται:

  • Edico Genome, ο δημιουργός του πρώτου στον κόσμο επεξεργαστή σχεδιασμένου για την ανάλυση την επόμενης γενιάς ακολουθίας δεδομένων
  • FogHorn Systems, πρωτοπόρος εταιρεία στην ανάπτυξη software για συσκευές edge σε λύσεις IoT
  • Graphcore, εταιρεία ανάπτυξης νέας γενιάς επεξεργαστών ειδικά για την επιτάχυνση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης
  • Moogsoft, πρωτοπόρος στην αγορά για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε IT Ops (AIOps)
  • Zingbox, η οποία αναπτύσσει λύσεις ασφαλείας IoT με στόχο την ανάπτυξη του Internet of Trusted Things

Δηλώσεις υποστήριξης

David Rosenberg, Co-Founder και Chief Executive Officer, AeroFarms

«Η AeroFarms επαναπροσδιορίζει τη γεωργία, συνδυάζοντας διεθνώς πρωτοπόρα τεχνογνωσία στην κηπουρική, στη μηχανική, στην ασφάλεια τροφίμων, στη διατροφή και στην επιστήμη δεδομένων, θέτοντας νέα πρότυπα στην παραγωγή και ποιότητα των προϊόντων. Είμαστε μια εταιρεία ανάδειξης δυνατοτήτων, αλλά και αγρότες, και χρησιμοποιούμε την επιστήμη και την τεχνολογία για να πετύχουμε το όραμά μας, που αφορά μια πλήρως ελεγχόμενη γεωργία. Συνεργαζόμαστε στενά με την Dell Technologies πάνω στην ανάπτυξη εργαλείων ασύρματης παρακολούθησης και καταγραφής των προϊόντων μας, μέσα από τη διαδικασία που ξεκινά από τη σπορά και καταλήγει στη συσκευασία. Η Dell Technologies κατανοεί τις ανάγκες μας για υποδομή και ενσωμάτωση του ΙοΤ, και βλέπουμε την ευκαιρία για συνεργασία και σε άλλες λύσεις, καθώς χτίζουμε τις εσωτερικές κάθετες φάρμες μας σε μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο».

Christopher R. Wilder, Sr. Analyst Internet of Things

«Σήμερα υπάρχουν πραγματικές λύσεις ΙοΤ για μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες αυξάνουν την αποδοτικότητα, μειώνουν το ρίσκο, βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών, και δημιουργούν νέες πηγές εσόδων και επιχειρηματικά μοντέλα για κάθε περίπτωση όπου εφαρμόζονται. Η εταιρεία Moor Insights & Strategy συστήνει με έμφαση στις μεγάλες επιχειρήσεις που επιδιώκουν τον εντοπισμό, σχεδίαση και εγκατάσταση λύσεων ΙοΤ, να στραφούν στην Dell Technologies ως τον συνεργάτη τους για αυτή την προσπάθεια. Χάρη στην εμπειρία τους, το εκτενές χαρτοφυλάκιό τους σε υποδομές, το πολύ καλά ανεπτυγμένο τους πρόγραμμα συνεργατών, την υποστήριξη και την παρουσία τους σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ο κορυφαίος πάροχος λύσεων endtoend IoT στον κλάδο».