Η Schneider Electric, o παγκόσμιος ειδικός στη διαχείριση ενέργειας και τον αυτοματισμό και η Claroty, καινοτόμος εταιρεία στη λειτουργική τεχνολογία και την ασφάλεια δικτύων, προχώρησαν στη σύναψη συνεργασίας για την ενίσχυση της ασφάλειας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον κυβερνοχώρο για τις βιομηχανικές υποδομές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Claroty θα διαθέσει το λογισμικό παρακολούθησης OT/ICS δικτύου και ανίχνευσης απειλών σε πραγματικό χρόνο στους πελάτες της Schneider Electric, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Collaborative Automation Partner Program (CAPP).

Η πλατφόρμα της Claroty προληπτικά προστατεύει τα βιομηχανικά συστήματα ελέγχου και παρακολουθεί συνεχώς τα βιομηχανικά δίκτυα για απειλές μέσω κυβερνοχώρου. Μέσω ασφαλής απομακρυσμένης πρόσβασης, οι ιδιοκτήτες των υποδομών μπορούν να εφαρμόσουν διαφορετικά επίπεδα ασφαλείας και να επιτρέψουν την απομακρυσμένη πρόσβαση σε εργαζομένους αλλά και σε τρίτους σε κρίσιμα συστήματα, καθώς και να γίνεται καταγραφή των συνδέσεων αυτών. Η συνεχής σάρωση για τον εντοπισμό απειλών, δημιουργεί μια λεπτομερή καταγραφή των ενεργειών που πραγματοποιούνται στο βιομηχανικό δίκτυο, εντοπίζει λανθασμένες ρυθμίσεις, παρακολουθεί την κίνηση και εντοπίζει ασυνήθιστες συμπεριφορές που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία κακόβουλου λογισμικού. Το πλήθος των ειδοποιήσεων παρέχει τόσο στους εργαζόμενους των εργοστασίων όσο και στους υπεύθυνους ασφαλείας σημαντικές πληροφορίες για την άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση, απόκριση και αποκατάσταση σε περίπτωση που εντοπιστεί κακόβουλη ενέργεια.

Αυτή η συνεργασία αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στον μηχανισμό κυβερνοασφάλειας που διαθέτει η Schneider Electric για την προστασία των προϊόντων και της προσφοράς ελέγχου αιχμής (edge control) που περιλαμβάνονται στην αρχιτεκτονική του EcoStruxure™. To EcoStruxure είναι η «ανοιχτή» και διαλειτουργική αρχιτεκτονική συστημάτων και πλατφόρμα της Schneider Electric που λειτουργεί στη λογική του IoT. Καινοτομώντας σε κάθε επίπεδο των διασυνδεδεμένων προϊόντων, του edge control, των εφαρμογών, των analytics και των υπηρεσιών, η αρχιτεκτονική του EcoStuxture επιτρέπει την επέκταση και λειτουργία των διασυνδεδεμένων συστημάτων προσφέροντας ταυτόχρονα την καλύτερη κυβερνοασφάλεια σε κάθε επίπεδο.

«Στην Schneider Electric αναγνωρίζουμε την επείγουσα ανάγκη να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να ενισχύσουν την ασφάλεια τους στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο David Dogget, Senior Cybersecurity, Industry Business της Schneider Electric. «Ένας από τους τρόπους που αντιμετωπίζουμε αυτή την ανάγκη είναι μέσω της συνεργασίας μας με την Claroty και την παρακολούθηση του δικτύου σε πραγματικό χρόνο και τον εντοπισμό ασυνήθιστων συμπεριφορών.»

Η Schneider Electric και η Claroty έχουν πραγματοποιήσει αυστηρούς ελέγχους για την επικύρωση της διαλειτουργικότητας. των εφαρμογών. Η Claroty είναι βασικός συνεργάτης για τα σύστημα παρακολούθησης της ασφάλειας του δικτύου μέσα στο πρόγραμμα CAPP. Το CAPP επιτρέπει στην Schneider Electric να προσφέρει ολοκληρωμένες επιχειρηματικές λύσεις μέσω της προσθήκης των καινοτόμων τεχνολογιών που αναπτύσσουν οι συνεργάτες της στα προϊόντα της.

«Τα εργαλεία ανίχνευσης εισβολών στα δίκτυα είναι υψίστης σημασίας σε εφαρμογές που η διαθεσιμότητα του συστήματος είναι προτεραιότητα.» δήλωσε ο κ. Dogget για να συμπληρώσει πως «Η πλατφόρμα της Claroty ενισχύει τα προϊόντα μας ενάντια σε γνωστές κυβερνοεπιθέσεις που έχουν καταφέρει να παρακάμψουν υπάρχουσες προστασίες. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία, οι τεχνικοί του δικτύου μπορούν να ειδοποιηθούν για νέους φορείς επίθεσης ή για επιθέσεις που χρησιμοποιούν ήδη γνωστούς τρόπους.»

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της πλατφόρμας της Clarοty είναι η ικανότητα να διερευνά εις βάθος όλα τα επίπεδα των πρωτοκόλλων βιομηχανικού δικτύου χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την απόδοση του συστήματος. Αυτό επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να εντοπίζουν με ασφάλεια ανεπιθύμητες συμπεριφορές, προστατεύοντας παράλληλα πολύπλοκα και ευαίσθητα βιομηχανικά δίκτυα. Τα παραδοσιακά ΙΤ λογισμικά ασφαλείας χρησιμοποιούν συχνά ενεργά queries ή απαιτούν τη δημιουργία ενός αποτυπώματος στο δίκτυο, το οποίο μπορεί τελικά να διαταράξει τις λειτουργίες. Ωστόσο, η πλατφόρμα της Claroty χρησιμοποιεί μια προσέγγιση παθητικής παρακολούθησης για τον ασφαλή έλεγχο της κίνησης χωρίς τον κίνδυνο διακοπής.

«Έχουμε ξεκινήσει μια αποστολή για να φέρουμε μια άμεση και πολύπλευρη αλλαγή στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου» δήλωσε ο Amir Ziberstein, Chief Executive Office της Claroty «Αναγνωρίζουμε πως αυτή η σύνθετη πρόκληση αντιμετωπίζεται πιο αποδοτικά όταν οι πάροχοι υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας συνεργάζονται στενά με κορυφαίους κατασκευαστές εξοπλισμού. Η συνεργασία μας με την Schneider Electric και η προσθήκη της λύσης μας, που εστιάζει στην κυβερνοασφάλεια, στην αρχιτεκτονική του EcoStruxure θα βοηθήσει στην επίτευξη ευρύτερης διάδοσης και της άμεσης υιοθέτησης από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις.»