Η SAP ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «μοντέλου ωρίμανσης» το οποίο παρακινεί εταιρείες να εντοπίσουν και να αναπτύξουν τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζονται οι εργαζόμενοι ώστε να βοηθήσουν τις εταιρείες τους να επιτύχουν, σε συνεργασία με το European Research Center for Information Systems (ERCIS).

Το «μοντέλο ωρίμανσης» βοηθά τις εταιρείες να προετοιμαστούν για το ψηφιακό μέλλον βοηθώντας τις να καθορίσουν τη στρατηγική ανάπτυξης δεξιοτήτων τους και ενισχύοντας ένα περιβάλλον μάθησης, παράγοντες εξίσου σημαντικοί για την ανάπτυξη. Το μοντέλο βασίζεται σε μια έρευνα με τη συμμετοχή 116 στελεχών – υπεύθυνων λήψης αποφάσεων από 18 χώρες, καθώς και μια σειρά από διεξοδικές συνεντεύξεις με 24 παγκόσμιες εταιρείες.

Το μοντέλο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει το 64% των εταιρειών, το προσωπικό των οποίων δε διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες για την πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με έρευνα του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου.

«Η πορεία κάθε εταιρείας είναι μοναδική, ωστόσο η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία», δήλωσε ο Dr. Joerg Becker, chair, Information Systems and Information Management, ERCIS. «Το μοντέλο ωρίμανσης που έχουμε δημιουργήσει παρέχει στις επιχειρήσεις ένα πλαίσιο για να κατανοήσουν το σημείο στο οποίο βρίσκονται, αλλά και καθοδήγηση ως προς τα επόμενα βήματα».

Ορισμένες βέλτιστες πρακτικές που περιγράφονται σε αυτό το μοντέλο έχουν στόχο να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την κάλυψη σχετικών κενών σε επίπεδο δεξιοτήτων. Άλλες πρακτικές, διευκολύνουν την μάθηση, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των εργαζομένων, αξιοποιώντας εργαλεία όπως το κινητό τηλέφωνο, τα social media, το elearning με στόχο να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον συνεχούς και συνεργατικής μάθησης. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν το μοντέλο ωρίμανσης ως έναν οδηγό για τον καθορισμό της προσέγγισής τους όσον αφορά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων με στόχο την μετάβαση στο ψηφιακό περιβάλλον.

«Ο επιτυχημένος ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί μια συστηματική προσέγγιση» δήλωσε ο Bernd Welz, executive vice president and chief knowledge officer, Products and Innovation, SAP. «Η επένδυση στην εκπαίδευση επιτρέπει στους εργαζομένους να αναπτύξουν ξεκάθαρους ρόλους και διασφαλίζει μια σαφή εξελικτική πορεία ταυτόχρονα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους.»

Χρησιμοποιώντας παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές πολλών εταιριών, το μοντέλο περιγράφει τα στάδια ανάπτυξης αποτελεσματικών δεξιοτήτων βασισμένα στη διαχείριση του ψηφιακού μετασχηματισμού, τον οργανισμό και την εταιρική κουλτούρα. Υπογραμμίζει, επίσης, τέσσερις παράγοντες που απαιτούνται για να υποστηρίξουν αυτήν την πρόοδο: τη διαχείριση δεξιοτήτων, την εμπειρία μάθησης, την ικανότητα και τη μέτρηση της μάθησης.