Η Schneider Electric, ειδικός στη διαχείριση ενέργειας και τον αυτοματισμό, επιλέχθηκε ανάμεσα από 48 υποψήφιες εταιρείες σε διάφορους τομείς για να ανταγωνιστεί στους ευρωπαϊκούς τελικούς του ερευνητικού προγράμματος Most Admired Knowledge Enterprises (MAKE).

Το MAKE πρόκειται για μία εταιρεία με κορυφαία κατάταξη παγκοσμίως που βασίζεται στη γνώση. Δημιουργήθηκε από το δίκτυο KNOW, το οποίο έχει δεκάδες εταιρικά μέλη παγκοσμίως, η κατάταξη εξετάζει ένα πλήρες φάσμα βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης της γνώσης, όπως η ικανότητα δημιουργίας μιας κουλτούρας που βασίζεται στη γνώση, η ανάπτυξη των εργαζομένων στη γνώση, η μεγιστοποίηση του πνευματικού κεφαλαίου και η μετατροπή της γνώσης των επιχειρήσεων στην αξία των ενδιαφερομένων.

Αυτή η υποψηφιότητα ως MAKE Finalist αναγνωρίζει τους υπαλλήλους της Schneider Electric που εμπλέκονται στη διαχείριση της γνώσης και ιδιαίτερα στους δύο ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής της εταιρείας σχετικά με την κατανόηση της γνώσης: την εσωτερική εγκυκλοπαίδεια Schneider Electric (the Internal Schneider Electric Encyclopedia – iSEE), με βάση το Wikipedia, και το “Communities @ Work”, το δίκτυο από κοινότητες που μοιράζονται τη γνώση και την εμπειρία σε συγκεκριμένους τομείς σε ολόκληρο τον οργανισμό. Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί η κοινότητα iSEE που συνεισφέρει στην εγκυκλοπαίδεια. Το Communities @ Work έχει σήμερα 20.000 μέλη σε 170 κοινότητες, ενώ το iSEE έχει 30.000 μηνιαίες επισκέψεις στις 7.000 σελίδες του καθώς επίσης το έχει συμβουλευτεί τουλάχιστον από μία φορά το εργατικό δυναμικό της Schneider Electric.

Για τους ηγέτες της Schneider Electric, η γνώση είναι χρήσιμη μόνο εάν μεταλαμπαδεύεται. Ο Louis-Pierre Guillaume, Knowledge Management Officer της Schneider Electric, δήλωσε: «Η ανταλλαγή γνώσεων είναι απαραίτητη για την καινοτομία και την ευελιξία, οι οποίες με τη σειρά τους αποτελούν προϋποθέσεις για την απόδοση. Πρέπει να ξαναθέσουμε σε ισχύ τις βέλτιστες πρακτικές και να επικεντρώσουμε τους πόρους μας εκεί που έχουν σημασία και όχι να ανακαλύψουμε τον τροχό, κάτι που αποτελεί πηγή περιττών εξόδων. «Αυτή η πολιτική αποδίδει: σε μια έρευνα του δικτύου Communities @ Work το 2016, το 65% των μελών δήλωσαν ότι είχαν λύσει προβλήματα πιο γρήγορα μέσω των κοινοτήτων τους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι οι κοινότητές τους είχαν βελτιώσει τη διαδικασία της καινοτομίας».