Με κινητήριο μοχλό την στρατηγική τριών φάσεων, η Lenovo συνέχισε τον επιχειρηματικό της μετασχηματισμό, παρουσιάζοντας θετικά αποτελέσματα κατά το πρώτο τρίμηνο με υψηλή κερδοφορία στους βασικούς τομείς των Η/Υ και έξυπνων συσκευών και βελτιώσεις σε έσοδα και κέρδη σε στοχευμένους τομείς ανάπτυξης, όπως το τμήμα Data Center και το τμήμα των κινητών.

Ανανεωμένο με νέες επενδύσεις σε ανθρώπους και προϊόντα, το Data Center Group της Lenovo (DCG) παρουσίασε την πιο ανεπτυγμένη γκάμα προϊόντων στην ιστορία του, με το νέο χαρτοφυλάκιο προϊόντων ThinkSystem και ThinkAgile, και συνέχισε να εστιάζει στην οργάνωση των πωλήσεων. Αντίστοιχα, ο τομέας του Mobile Business Group της Lenovo λάνσαρε σημαντικά νέα προϊόντα με ηγέτη το Moto Z2 Force, τώρα διαθέσιμο σε όλους τους μεγαλύτερους παρόχους των Η.Π.Α. και ανέπτυξε το branding του σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Κατά το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους που διανύουμε, παρουσιάσαμε σταθερή επίδοση καθώς εστιάσαμε στην εκτέλεση της στρατηγικής 3 φάσεων. Διατηρήσαμε την κορυφαία στην αγορά κερδοφορία στον τομέα των Η/Υ, χτίσαμε τις βάσεις στους τομείς κινητών τηλεφώνων και κέντρου δεδομένων και συνεχίσαμε τις επενδύσεις μας στα ‘Device + Cloud’ και ‘Infrastructure + Cloud’ τροφοδοτούμενα από την Τεχνητή Νοημοσύνη.”, δήλωσε ο Yang Yuanqing, Πρόεδρος και CEO της Lenovo. “Έχουμε παρουσιάσει σημαντική πρόοδο σε όλα τα μέτωπα της στρατηγικής μας. Πιο συγκεκριμένα, ο τομέας του MBG συνέχισε να βελτιώνεται και βρίσκεται στο σωστό δρόμο ώστε να είναι breakeven το δεύτερο μισό αυτού του οικονομικού έτους. Ο τομέας του DCG απόκτησε επίσης καλό momentum. Όσο συνεχίζουν αυτοί οι δύο τομείς να ανεβάζουν ταχύτητες, πιστεύουμε πως τα θετικά αποτελέσματα θα ακολουθήσουν σύντομα.”

Για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2017, τα τριμηνιαία έσοδα της Lenovo ήταν της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παραμένοντας σταθερά σε σχέση με το περασμένο έτος, παρουσιάζοντας ωστόσο αύξηση 4,5% σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο. Οι απώλειες προ φόρων του πρώτου τριμήνου ανήλθαν στα 69 εκατομμύρια δολάρια με καθαρές ζημιές της τάξεως των 72 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα λειτουργικά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 110 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο. Το μικτό κέρδος της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο παρουσίασε μείωση της τάξεως του 11% σε σχέση με το περασμένο έτος και κυμαίνεται στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, παραμένοντας σταθερό σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο, με μικτό περιθώριο κέρδους της τάξεως του 13.6%. Οι βασικές απώλειες ανά μετοχή ήταν της τάξεως των 0.66 US cents, ή 5.15 HK cents.
 
Η
Lenovo παρουσίασε την στρατηγική 3 φάσεων, ισορροπώντας την μεγάλη ανάπτυξη του τομέα του PCSD (PC & Smart Devices) με την κερδοφορία, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των τομέων DCG και MBG και επενδύοντας σε nonhardware τομείς, για να ακολουθήσει την τρέχουσα δυναμική της αγοράς, αλλά και να τοποθετήσει την εταιρεία σε θέση για μακροπρόθεσμη κερδοφόρα ανάπτυξη. Η Lenovo επενδύει σε βασική τεχνολογία και πλατφόρμες νέας γενιάς που θα βοηθήσουν τη μετάβαση των καταναλωτών σε μια εποχή έξυπνου internet, όπου όλες οι συσκευές θα είναι συνδεδεμένες στο cloud και θα τροφοδοτούνται από Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).


Καθώς η
Lenovo εστιάζει σε νέες τεχνολογίες με την ‘Device + Cloud στρατηγική’, το Lenovo Capital and Investment Group (LCIG), ο πάροχος της εταιρείας για ΙοΤ λύσεις, έφτασε το ορόσημο των 3 εκατομμυρίων χρηστών για το πρώτο τρίμηνο στην Παγκόσμια API πλατφόρμα του.


Επιπρόσθετα, καθώς η
Lenovo συνεχίζει να αναπτύσσει το οικοσύστημά της, το LenovoID (ένα μηχανισμός αναγνώρισης μοναδικών χρηστών συσκευών Lenovo) έφτασε τους 225 εκατομμύρια χρήστες στο πρώτο τρίμηνο. Η πρόοδος που παρουσιάζει η Lenovo στα nonhardware τμήματα, όπως το λογισμικό, οι υπηρεσίες και τα big data, έχει ήδη αποφέρει καρπούς και κερδίζει συνεχώς νέους χρήστες.

Στο τρίτο ετήσιο Tech World event της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Σαγκάη, η Lenovo παρουσίασε διάφορα νέα καταναλωτικά και επαγγελματικά προϊόντα, όπως η wearable τεχνολογία του SmartVest και τα γυαλιά daystAR, χρήσιμα για βιομηχανικές συντηρήσεις. Η Lenovo ανακοίνωσε επίσης, επένδυση ύψους 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην έρευνα και ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ παράλληλα αναζητά έξυπνες λύσεις και συνεργασίες στους τομείς Κατασκευής, της Υγείας και των Μεταφορών.

Ανασκόπηση ανά Business Group

Στον τομέα των PC και Smart Devices (PCSD) που περιλαμβάνει Η/Υ, tablets και έξυπνες συσκευές, η μέση τιμή πώλησης για τα προϊόντα PC + tablet βελτιώθηκε κατά 7.8% σε σχέση με το περασμένο έτος, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως οι καταναλωτές εστιάζουν στα πιο καινοτόμα και higherend προϊόντα της Lenovo. Παρόλες τις δυσκολίες του συνόλου του κλάδου όπως ελλείψεις σε πρώτες ύλες και πιέσεις για αυξήσεις στις τιμές, η Lenovo κατάφερε να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην κερδοφορία.
 
Τα έσοδα του
PCSD ανήλθαν σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια, με την ανάπτυξή του να παραμένει στα ίδια επίπεδα με το περασμένο έτος. Ωστόσο, συγκριτικά με το περασμένο τρίμηνο, ο τομέας του PCSD αναπτύχθηκε κατά 4.2%. Τα έσοδα προ φόρων ανήλθαν σε 291 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το περιθώριο κέρδους προ φόρων έπεσε στο 4.2%, κυρίως λόγω της αύξησης τιμής στις πρώτες ύλες.
 
Το μερίδιο αγοράς της
Lenovo στον τομέα των PC είδε αυξήσεις στη μετοχή του κατά το πρώτο τρίμηνο, στις περιοχές της Ασίας Ειρηνικού, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, και πούλησε 12.4 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως. Στην Κίνα, όπου το μερίδιο αγοράς της Lenovo βρίσκεται ακόμα κοντά στο 36%, η εταιρεία όρισε έναν νέο δυναμικό και εστιασμένο στον καταναλωτή ηγέτη για να διοικήσει τον τομέα του PCSD. Στη Βόρεια Αμερική επίσης, όπου ο τομέας του PCSD παρέμεινε σταθερός, η εταιρεία όρισε νέα ηγεσία με στόχο την ανάπτυξη των πωλήσεων.
 
Το
Mobile Business Group (MBG) της Lenovo, το οποίο περιλαμβάνει τις μάρκες κινητών Moto και Lenovo, σημείωσε ενθαρρυντική ανάπτυξη εσόδων εκτός Κίνας, της τάξεως των 1.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 7.6% σε σχέση με το περασμένο έτος. Ενισχύοντας το ήδη υπάρχον momentum της εταιρείας στον συγκεκριμένο τομέα, η Lenovo πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει δημόσια για την πώληση 3 εκατομμυρίων Moto Z smartphones μέσα στους πρώτους 12 μήνες.
 
Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ο τομέας του
MBG συνεχίζει να παρουσιάζει έσοδα και να βελτιώνει την κερδοφορία του, με 2% αύξηση στα έσοδα σε σχέση με το περασμένο έτος, ύψους 1.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βελτίωση περιθωρίου κέρδους προ φόρων κατά 2.2 μονάδες μέσα στο ίδιο διάστημα.
 
Με πωλήσεις 11 εκατομμυρίων
smartphones μέσα στο πρώτο τρίμηνο, η Lenovo αναπτύχθηκε κατά 12.3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος εκτός της Κίνας, αποτέλεσμα κυρίως των μεγάλων αυξήσεων που παρουσιάστηκαν στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, με ανάπτυξη 137% και 56% αντίστοιχα σε σχέση με το περασμένο έτος.
 
Ο τομέας του
 Data Center Group (DCG) της Lenovo, που περιλαμβάνει servers, συστήματα αποθήκευσης δεδομένων, software και υπηρεσίες, συνέχισε να εστιάζει σε ενέργειες μετασχηματισμού του, που θα βοηθήσουν στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας του DCG, όπως η ενίσχυση της ομάδας πωλήσεων, επένδυση στο κανάλι, ανανέωση των προϊόντων, χτίσιμο της στρατηγικής των brands και προσθήκη νέων συνεργασιών.
 
Οι ενέργειες αυτές, βοήθησαν στην σταθεροποίηση του τομέα εκτός της αγοράς της Κίνας, με τριμηνιαία αύξηση εσόδων της τάξεως του 14%. Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η ετήσια ανάπτυξη εσόδων στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής με ποσοστά αύξησης των 11% και 8% αντίστοιχα, με τριμηνιαία αύξηση εσόδων της τάξεως του 22% και του 19% αντίστοιχα. Και στις δύο περιοχές, η νέα ηγεσία, η αναδιάρθρωση της ομάδας πωλήσεων και τα νέα προϊόντα έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς και προσδοκούμε πως αυτή η τάση θα κάνει την εμφάνισή της και σε άλλες περιοχές, μαζί με την Κίνα, καθώς εκτελούμε τον μετασχηματισμό του
DCG σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Ακόμα ένα θετικό σημείο για τον τομέα του
DCG ήταν η αύξηση του περιθώριου κέρδους πρo φόρων κατά 1.7 πόντους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπλέον των παραπάνω οικονομικών δεικτών, ο τομέας του DCG έθεσε 42 παγκόσμια benchmarks στη νέα πλατφόρμα της Intel, περισσότερα από κάθε ανταγωνιστή μας και η Lenovo συνέχισε να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος supercomputing, νούμερο #1 στην Κίνα και με νέα ηγεσία εκεί, εξασφάλισε μια μεγάλη νίκη με το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
 

Για το οικονομικό τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2017

(σε εκατομμύρια $ΗΠΑ, αναμενόμενα αποτελέσματα ανά μετοχή)

 


Q1 17/18

Q1 16/17


Y/Y CHG

Έσοδα

10,012

10,056

Μεικτό κέρδος

1,365

1,534

11%

Μεικτό περιθώριο κέρδους

13.6%

15.3%

-1.7pts

Λειτουργικά έξοδα

(1,371)

(1,289)

6%

Αναλογία εξόδων-εσόδων

13.7%

12.8%

0.9pts

Λειτουργικό αποτέλεσμα

(6)

245

N/A

Άλλα μη λειτουργικά έξοδα

(63)

(39)

60%

Έσοδα προ-φόρων

(69)

206

N/A

Φόροι

15

(38)

N/A

Καθαρό αποτέλεσμα για την περίοδο / έτος

(54)

168

N/A

Χρεωστικοί τόκοι

(18)

5

N/A

(Ζημίες) / Κέρδη που αναλογούν στους μετόχους

(72)

173

N/A

Αποτέλεσμα ανά μετοχή (EPS) (υπολογισμοί σε σεντς ΗΠΑ)

Βασικά

Μειωμένα

(0.66)
(0.66)

1.57
1.56

N/A
N/A