Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, όλοι χρειάζονται έναν ικανό μα οικονομικό φορητό υπολογιστή. Τι πρέπει να προσέξετε όμως πριν επιλέξετε τον «σύμμαχό» σας για τα επόμενα χρόνια;

Mια ματιά στα site ή στα ράφια των καταστημάτων λιανικής αρκεί για να προκαλέσει… πονοκέφαλο σε όσους καλούνται να επιλέξουν το laptop που θα τους συντροφεύσει τα επόμενα χρόνια ανάμεσα σε αναρίθμητες εναλλακτικές επιλογές. Καταιγισμός πληροφοριών, δυσνόητοι τεχνικοί όροι και διαφορές στις τιμές που δύσκολα συνειδητοποιεί κανείς ποια επιπλέον χρήσιμη λειτουργικότητα εξαργυρώνουν. Αγχωθήκατε ήδη; Απλώς σταματήστε να διαβάζετε αντικρουόμενα σχόλια και ψηφιακούς… καβγάδες σε forum και social media. Οι απαντήσεις σε όλα σας τα ερωτήματα με στόχο τη διαμόρφωση των δικών σας προσωπικών κριτηρίων, βασισμένων στις ανάγκες σας, ακολουθούν στη συνέχεια!

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσω;

Η απάντηση είναι μία, μοναδική και διαχρονική: τη στιγμή που πραγματικά το χρειάζεστε! Πολύ συχνά οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες ενός ολοκαίνουριου υπολογιστή μπαίνουν στη διαδικασία να καθυστερούν την αγορά τους για να περιμένουν την επόμενη γενιά επεξεργαστή, τη νέα σειρά GPU ή οποιαδήποτε άλλη επερχόμενη τεχνολογική εξέλιξη, με στόχο να αποκτήσουν το καλύτερο δυνατόν laptop που μπορούν. Δυστυχώς για τη ματαιότητα της αναμονής τους και ευτυχώς για τους ρυθμούς ανάπτυξης της τεχνολογίας, οι παραπάνω καταναλωτές μάλλον θα περιμένουν επ’ άπειρον! Οποτε και να αγοράσετε τον υπολογιστή σας είναι δεδομένο πως σε ελάχιστο καιρό θα έχει πέσει η τιμή του και πως θα έχουν κυκλοφορήσει νέα μοντέλα, τεχνολογικά ανώτερα. Συμβιβαστείτε ψυχολογικά με το γεγονός και σταματήστε να αναβάλετε την αγορά του επόμενού σας laptop, εφόσον βέβαια πραγματικά το χρειάζεστε άμεσα.

Πόσα αξίζει να ξοδέψω;

Αν και το παραπάνω ερώτημα σε εποχές κρίσης ακούγεται ελαφρώς… ειρωνικό, μιας και το ζητούμενο είναι που θα βρούμε έστω και τα ελάχιστα για να ξοδέψουμε, ωστόσο καλό είναι να έχουμε μια τάξη μεγέθους κατά νου. Συνήθως, αν οι απαιτήσεις μας δεν είναι εξεζητημένες (και λέγοντας εξεζητημένες συνήθως αναφερόμαστε στους απαιτητικούς gamers), ένας φορητός υπολογιστής στην πολυπληθή κατηγορία κόστους των 500€-700€ είναι σίγουρο πως θα καλύψει τις ανάγκες μας για τα επόμενα χρόνια. Οι οικονομικότερες λύσεις θέλουν αρκετή προσοχή, καθώς ενδέχεται να κρύβουν παγίδες που είτε θα επηρεάσουν την καθημερινή σας εμπειρία χρήσης είτε θα σας αναγκάσουν μετά από ένα, το πολύ δύο χρόνια να στείλετε το εν λόγω μηχάνημα απευθείας για ανακύκλωση… Στην αντίπερα όχθη, οι ακριβότερες επιλογές αν δεν δικαιολογούνται από κάποια επιπλέον λειτουργικότητα (π.χ. οθόνη αφής, εξαιρετικά λεπτές διαστάσεις ή gaming αρετές) δεν αποτελούν απαραίτητα συνετές δαπάνες. Ο λόγος είναι πως όσο καλός και αν είναι ένας επεξεργαστής, όσο μεγάλος και αν είναι ο αποθηκευτικός χώρος ή όσο ελκυστική και αν δείχνει η οθόνη, σε τρία χρόνια θα φαντάζουν «αρχαιολογικά» ευρήματα. Είναι προτιμότερο σε διάστημα π.χ. έξι ετών να αγοράσετε ένα laptop μεσαίας κατηγορίας ανά τριετία, παρά ένα πανάκριβο laptop στην τιμή και των δύο μαζί με την προσδοκία να σας βγάλει ασπροπρόσωπους όλα αυτά τα χρόνια.

Το μέγεθος μετράει;

Το σημαντικότερο κριτήριο για τον περιορισμό των υποψήφιων επιλογών (το οποίο δεν απαιτεί και ιδιαίτερες τεχνολογικές γνώσεις) είναι η διαγώνιος της οθόνης, η οποία και καθορίζει το μέγεθος του laptop. Μείνετε μακριά από τις σειρήνες του marketing και λάβετε υπόψη σας πως αξιοποιείτε τη συσκευή στην καθημερινότητά σας (ή πως φιλοδοξείτε να τη χρησιμοποιείτε). Αυτό σημαίνει πως ένας φοιτητής ή επαγγελματίας που θέλει να έχει παντού μαζί του το laptop του θα προσανατολιστεί σε μια λύση το πολύ 13 ιντσών (πιθανότατα convertible) που του εξασφαλίζει ευελιξία, φορητότητα και στην περίπτωση του convertible, τον συνδυασμό laptop-tablet σε μία συσκευή. Αντίθετα, κάποιος που επεξεργάζεται λογιστικά φύλλα με αναρίθμητα κελιά έχει παράλληλα ανοιχτά δεκάδες παράθυρα, θέλει να βλέπει ταινίες ή επεξεργάζεται λεπτομερώς φωτογραφίες, σίγουρα θα εκτιμήσει την «ευρύχωρη» επιφάνεια εργασίας που του προσφέρει μια 17άρα οθόνη. Κάπου στη μέση βρίσκεται η χρυσή τομή των 15 ιντσών, η οποία και δείχνει να ικανοποιεί τους περισσότερους χρήστες που θέλουν απλώς ένα laptop που να μην πιάνει πολύ χώρο, να μπορεί να μεταφερθεί εύκολα έστω από δωμάτιο σε δωμάτιο και να επαρκεί για σερφάρισμα και εφαρμογές γραφείου. Πάντα η Full HD  (1920×1080 pixels) ανάλυση της οθόνης αξίζει την εμπιστοσύνη σας για να απολαμβάνετε κρυστάλλινη ποιότητα εικόνας, αλλά μην ξεχνάτε πως για την αναπαραγωγή βίντεο μπορείτε πάντα να συνδέσετε το laptop σας με οποιαδήποτε σύγχρονη τηλεόραση. Στην παραπάνω εξίσωση προσθέστε και την παράμετρο του βάρους, εφόσον η συχνή μετακίνηση είναι στα πλάνα σας.

Με ενδιαφέρει ο επεξεργαστής;

Οσο στοιχειώδη χρήση και αν επιφυλάσσετε για το νέο σας laptop, προφανώς και σας ενδιαφέρει η CPU καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του υπολογιστή. Η Intel έχει αποκτήσει ένα σαφές προβάδισμα έναντι της οικονομικότερης ομολογουμένως AMD τα τελευταία χρόνια. Είναι αυτονόητο πως ένας επεξεργαστής Intel 7ης γενιάς είναι σαφώς πιο γρήγορος από έναν επεξεργαστή 6ης γενιάς, αλλά η σημαντικότερη κατηγοριοποίηση είναι εντός της κάθε γενιάς σε Intel Core i3, i5 και i7 (από τον πιο οικονομικό προς τον πιο ισχυρό). Ως φιλοσοφία επιλογής, κρατήστε το εξής: στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι προτιμότερος ένας επεξεργαστής ανώτερης κατηγορίας και ας είναι μια γενιά πίσω (π.χ. προτιμάμε έναν Intel core i5 6ης γενιάς από έναν Intel core i3 7ης γενιάς). Σε κάθε περίπτωση, ο συμβιβασμός με οτιδήποτε κατώτερο του core i3 (π.χ. με έναν Celeron) είναι σχεδόν σίγουρο πως θα σας απογοητεύσει. Ενας ακόμα απλός κανόνας αξιολόγησης των επεξεργαστών εντός μιας κατηγορίας «core i» είναι πως όσο μεγαλύτερο το νούμερο της κωδικής ονομασίας, τόσο καλύτερες και οι επιδόσεις, αν και οι διαφορές δεν είναι απαραίτητα αισθητές σε έναν μη απαιτητικό χρήστη. Για παράδειγμα ο Intel Core i5 7300U είναι ανώτερος του 7200U (με το 7 να υποδηλώνει και στους δύο την 7η γενιά). Από κοντά, βάλτε και όση περισσότερη μνήμη RAM έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα χρήματά σας, είναι πάντα ευπρόσδεκτη!

Αποθήκευση: ταχύτητα ή ποσότητα;

Πριν από λίγα χρόνια, η απάντηση στο ερώτημα της αποθήκευσης ήταν απλή, όσο περισσότερος χώρος, τόσο καλύτερο, ιδιαίτερα αν λάβετε υπόψη σας πως για την εύρυθμη λειτουργία των δίσκων σας το σωστό είναι να μην τους «παραγεμίζετε». Ωστόσο η έλευση της τεχνολογίας SSD άλλαξε το τοπίο και έθεσε τους καταναλωτές μπροστά σε ένα νέο δίλημμα: περισσότερα GB σε έναν «συμβατικό» σκληρό δίσκο ή λιγότερα GB σε έναν υπερσύγχρονο, αθόρυβο, ανθεκτικό στις μετακινήσεις και ταχύτατο δίσκο SSD; Και εδώ η συμβουλή μας θα είναι ξεκάθαρη: ένας δίσκος SSD ικανός να χωρέσει έστω τα αρχεία των Windows και τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές σας, θα αλλάξει ριζικά την εμπειρία χρήσης του laptop σας! Οι χρόνοι εκκίνησης εκμηδενίζονται και αφήνουν στο παρελθόν τις εποχές που πατούσατε το power και πηγαίνατε να φτιάξετε καφέ μέχρι να ανοίξει ο υπολογιστής. Στην περίπτωση που θέλετε να κάνετε οικονομία, αφήστε την ταινιοθήκη σας σε κάποιο εξωτερικό δίσκο και επενδύστε σε έναν SSD, αν και υπάρχει πάντοτε η επιλογή της ταυτόχρονης ενσωμάτωσης SSD και HHD στον ίδιο φορητό υπολογιστή (π.χ. ένας ταχύτατος 128GB SSD συντροφιά με έναν μεγάλο 1TB HDD).