Η κάμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής κινητού. Για τον λόγο αυτό η Sony τολμά να χαρίσει 23MP σε μια συσκευή με κόστος μεσαίας κατηγορίας.

Aν κάτι κάνει αναμφίβολα σωστά τα τελευταία χρόνια η Sony, είναι να κατασκευάζει αισθητήρες για κάμερες smartphones, αισθητήρες που δεν τροφοδοτούν μόνο τα μέλη του Xperia brand, αλλά την πλειονότητα της αγοράς κινητής τηλεφωνίας. Ως «βασίλισσα» των camera sensors, επομένως, η ιαπωνική εταιρεία κάνει πρώτη το μεγάλο βήμα να συστήσει τις αρετές μιας εξαιρετικής κάμερας σε ένα σαφώς ευρύτερο κοινό, μιας και επιλέγει να την ενσωματώσει σε μια λογικού κόστους, mid-range συσκευή. Αναπόφευκτα, λοιπόν, όποιος θέλει να μιλήσει για το XA1, ξεκινά από την κάμερα με Exmor αισθητήρα 23MP, ένα νούμερο που αν και άκρως επιβλητικό, δεν αρκεί για να μας καθησυχάσει για το αποτέλεσμα. Ευτυχώς όμως, η Sony δεν αρκέστηκε στα 23MP ανάλυσης, παρόλο που από μόνα τους θα έκαναν την δουλειά ως marketing πόλος έλξης, αλλά φρόντισε να παραδώσει μια καθόλα αψεγάδιαστη εμπειρία φωτογραφίας. Ενα καλομελετημένο σύστημα autofocus που κλειδώνει αστραπιαία στο στόχο ακόμα και όταν αυτός κινείται, επιτρέπει στο auto mode να αναλάβει τα πάντα. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σημαδέψετε προς την κατεύθυνση του θέματός σας και να πατήσετε το κουμπί, το οποίο είναι ειδικά αφιερωμένο για το κλείστρο. Για τους… μερακλήδες, υπάρχει το manual mode όπου μπορείτε να προβείτε χειροκίνητα σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις για να εμφυσήσετε ένα πιο προσωπικό και… καλλιτεχνικό αποτέλεσμα στις λήψεις σας. Το λογισμικό της κάμερας θα μπορούσε να ήταν και καλύτερο, αν και οι περισσότεροι χρήστες δεν θα χρειαστεί να το «σκαλίσουν» ιδιαιτέρως, μιας και η «point & shoot» φιλοσοφία επιτρέπει στο αυτόματο mode να μας χαρίσει ακόμα και εντυπωσιακά bokeh εφέ στα πορτρέτα.

Οπως καταλαβαίνετε, θα χρειαστεί προσπάθεια για να τραβήξουμε την προσοχή μας από την κάμερα και να ασχοληθούμε και με τις υπόλοιπες πτυχές του. Αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε παράπονο από τον οκταπύρηνο επεξεργαστή MT6757 Helio P20 της Mediatek, καθώς η γρήγορη τετράδα των πυρήνων του αγγίζει τα διόλου ευκαταφρόνητα 2.3GHz. 3GB RAM, τα οποία πιστοποιούν πως δεν θα σας προβληματίσει όταν τρέχετε παράλληλα πολλές εφαρμογές. Κλείνοντας, μην επιτρέψετε στα 2.300mAh της μπαταρίας να σας προκαλέσουν δεύτερες σκέψεις, καθώς είναι μια ελάχιστα απαιτητική σε κατανάλωση ενέργειας συσκευή, τόσο λόγω της πεντάιντσης οθόνης της όσο και λόγω των Cortex-A53 πυρήνων.

Mας άρεσε

  • Ανατρεπτική για τα δεδομένα της μεσαίας κατηγορίας κάμερα
  • Απολαυστικό στην όψη και στην αφή
  • Αξιόλογος επεξεργαστής και 3GB RAM

Δεν μας άρεσε

  • Ελάχιστα χιλιοστά λιγότερα στο πάχος του θα οδηγούσαν σε μια ακόμα πιο κομψή συσκευή