Οι Supercomputers που χρησιμοποιούν επεξεργαστές της Intel, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πιο πρόσφατη έκδοση της λίστας TOP500 είναι περισσότεροι από ποτέ. Ειδικότερα η κοινότητα όσων ασχολούνται με τους υπολογιστές υψηλής απόδοσης προτιμούν Intel Xeon 5500 series.


supercomputersΠαρόλο που οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές παρουσιάστηκαν μόλις πριν από τρεις μήνες, βρίσκονται ήδη σε 33 από τα συστήματα της συγκεκριμένης λίστας και οδηγούν την επιστημονική έρευνα και την ανάλυση που γίνεται μέσω των Supercomputers.


Στην 33η έκδοση της λίστας TOP500 399 από τα κορυφαία υπολογιστικά συστήματα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων δύο από την κορυφαία δεκάδα, είναι πλέον εξοπλισμένα με επεξεργαστές Intel. Ιδιαίτερη θέση στη λίστα έχουν τα συστήματα που χρησιμοποιούν επεξεργαστές Intel Xeon quad-core, αφού ο αριθμός τους φτάνει τα 340.


inteltop500historyΗ προηγούμενη γενιά τετραπύρηνων επεξεργαστών της Intel, η σειρά 45nm Intel Xeon processor 5400, εξοπλισμένη με επανασχεδιασμένα τρανζίστορ high-k metal gate, χρησιμοποιείται σε 263 συστήματα.
Οι πλατφόρμες των Supercomputers που είναι εξοπλισμένες με επεξεργαστές της Intel, παίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα, από τη βελτίωση της ασφάλειας των διαστημικών αποστολών, μέχρι την πρόβλεψη των κλιματικών συνθηκών σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Λιγότερο «εξωτικοί» κλάδοι, όπως αυτοί της παροχής οικονομικών υπηρεσιών ή υπηρεσιών υγείας, χρησιμοποιούν επίσης συστήματα εξοπλισμένα με επεξεργαστές της Intel για να πετύχουν πιο ακριβή αποτελέσματα σε μικρότερο χρόνο, για να επιταχύνουν το ρυθμό ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων και να βελτιώσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των οικείων φορέων.


Εκτός από το hardware, η Intel παρέχει τεχνολογίες και εργαλεία λογισμικού που βοηθούν στο να μεγιστοποιηθεί η αξία των supercomputers τα οποία εξοπλίζονται τεχνολογία Intel. Η αρχιτεκτονική Intel Cluster Ready βοηθά στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για να γίνει αποδοτικό ένα clustered σύστημα, ενώ παράλληλα αυξάνει τη συμβατότητα του λογισμικού. Τα εργαλεία Intel Cluster Tools, στα οποία συμπεριλαμβάνονται compilers, βιβλιοθήκες και λογισμικό message-passing (επικοινωνία μεταξύ διεργασιών μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων), μεγιστοποιούν την απόδοση της πλειοψηφίας των συστημάτων TOP500 που διαθέτουν τεχνολογία Intel.


Νέοι Compilers, νέες Βιβλιοθήκες και νέα Cluster Toolkits από την Intel
Η Intel διαθέτει πλέον το λογισμικό Intel® Compiler Professional Editions 11.1 για Linux, για Windows και για Mac OS X. Στα νέα χαρακτηριστικά της τελευταίας έκδοσης περιλαμβάνονται στοιχεία από το πρόσφατο Intel Parallel Studio, υποστηρίζονται τα Intel Advanced Vector Extensions (AVX), και υπάρχουν ειδικές ενημερωμένες εκδόσεις για την ενοποίηση με το Microsoft Visual Studio, το Eclipse και το Xcode. Στις ενημερώσεις ενσωματώνονται, επίσης, βελτιώσεις στους compilers της Intel για τη Fortran και τη C++, η βιβλιοθήκη Intel Math Kernel Library, καθώς και τα Intel Integrated Performance Primitives. Τα εργαλεία Intel Cluster Toolkits περιλαμβάνουν ενημερώσεις της βιβλιοθήκης Intel MPI library. Μπορείτε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, στο http://software.intel.com/en-us/intel-sdp-home.


Η λίστα Supercomputers TOP500 εκδίδεται δύο φορές το χρόνο και αποτελεί τον καρπό της εργασίας των κ.κ. Hans Meuer από το Πανεπιστήμιο του Μανχάιμ, Erich Strohmaier και Horst Simon από το Εθνικό Επιστημονικό Κέντρο Πληροφορικής για την Ενεργειακή Έρευνα του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας, και Jack Dongarra από το Πανεπιστήμιο του Τεννεσσί. Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμή από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.top500.org.