Ο Πρεσβευτής της Nikon στην Ευρώπη και φωτογράφος της άγριας φύσης Vincent Munier ολοκλήρωσε ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την καταγραφή των πλέον απειλούμενων άγριων ειδών στο Θιβέτ.

Σε μια προσπάθεια να φωτογραφίσει αυτήν τη σχετικά άγνωστη και ανεξερεύνητη περιοχή, ο Vincent ταξίδεψε σε υψηλά υψόμετρα, παγωμένες θερμοκρασίες και αφιλόξενα τοπία, εξοπλισμένος με μια σκηνή, ζεστά ρούχα, την D5 και την D500 της Nikon καθώς και φακούς NIKKOR.

Φωτογραφίζοντας μια σειρά από ζώα, όπως το άγριο γιακ, τη θιβετιανή γαζέλα και αντιλόπη, τη θιβετιανή αλεπού της άμμου και τη γάτα του Παλλάς, ο κύριος στόχος του Vincent ήταν να καταγράψει την εξαιρετικά ντροπαλή και μοναχική λεοπάρδαλη του χιονιού, ένα απειλούμενο ζώο που κινδυνεύει με εξαφάνιση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ ανθρώπου και φύσης

Το Θιβέτ είναι ένα μέρος με δύσκολη πρόσβαση, τόσο από γεωπολιτική όσο και από πρακτική άποψη, λόγω του υψηλού υψόμετρου. Με τη βοήθεια ενός ντόπιου Θιβετιανού οδηγού, ο Vincent επισκέφτηκε μερικές από τις πιο απόμερες και παρθένες εκτάσεις της περιοχής, οι οποίες φτάνουν σε υψόμετρο ακόμη και 5.000 μέτρων.

«Με παρακινεί η περιέργεια και η δίψα για περιπέτεια, επομένως οι μετεωρολογικές συνθήκες και η σπάνια άγρια φύση του Θιβέτ αποτελούσαν την τέλεια πρόκληση» σχολιάζει ο Munier. «Όταν εργάζεσαι κάτω από τόσο σκληρές συνθήκες, θέλεις να έχεις μαζί σου τον καλύτερο δυνατό φωτογραφικό εξοπλισμό, ώστε να μην χάσεις ούτε μία στιγμή. Χρησιμοποιώ εξοπλισμό της Nikon από όταν ήμουν 12 ετών. Σε αυτό το ταξίδι, χρειαζόμουν την αξιοπιστία της Nikon D5, της αγαπημένης μου φωτογραφικής μηχανής, και τη φορητότητα της Nikon D500. Οι φακοί AFS NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR και AFS NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR έπαιξαν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο καθώς με βοήθησαν να εξασφαλίσω λήψεις υψηλής ποιότητας από απόσταση».

Ευαισθητοποίηση για το πιο δυσθεώρητο αρπακτικό της φύσης

Ο αριθμός των λεοπαρδάλεων του χιονιού στη φύση εικάζεται πως έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 20% σε λιγότερο από δύο δεκαετίες1. Αποτελώντας ήδη ένα απειλούμενο είδος, οι οικολόγοι εκφράζουν αυξημένη ανησυχία για το μέλλον της λεοπάρδαλης του χιονιού ύστερα από πρόσφατα πλάνα που δείχνουν κοινές λεοπαρδάλεις2 να μοιράζονται το ίδιο οικοσύστημα στο οροπέδιο του Θιβέτ.

Ο Vincent χρειάστηκε να επισκεφτεί το Θιβέτ τρεις φορές προτού καταφέρει να συναντήσει τη λεοπάρδαλη του χιονιού. Το φυσικό καμουφλάζ και η επιφυλακτική τους φύση έκανε τον εντοπισμό τους εξαιρετικά δύσκολο. Στο τρίτο του ταξίδι, κατάφερε να μείνει σε μικρή απόσταση από μια μητέρα με το μωρό της για δύο ημέρες και χρησιμοποιώντας τον συνδυασμό φωτογραφικής μηχανής και φακού της επιλογής του, τα κατέγραψε να κυνηγούν μαζί.

«Έχουμε μια παράξενη σχέση με τη φύση, υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσά μας », συνεχίζει ο Munier. «Όταν εργάζομαι σε διάφορα εγχειρήματα θέλω να φτάνω στα άκρα προκειμένου να γεφυρώσω αυτό το χάσμα. Δεν είναι εύκολο και συχνά το τοπίο, το κλίμα ακόμη και τα ζώα με φοβίζουν. Αλλά είναι σημαντικό οι άνθρωποι να κατανοήσουν ότι δεν είναι οι άρχοντες του κόσμου. Εκτιμώ το ότι μπορώ να επιστρέφω τακτικά στη φύση και να ζω χωρίς τις ανέσεις του σπιτιού μου, βιώνοντας τις ίδιες συνθήκες με αυτά τα ζώα».

Το πρόγραμμα των Πρεσβευτών της Nikon στην Ευρώπη

Το πρόγραμμα των Πρεσβευτών της Nikon στην Ευρώπη αποτελείται από ταλαντούχους εικαστικούς καλλιτέχνες οι οποίοι χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες του κλάδου και αξιοποιούν τις κοινωνικές τάσεις για να αναπαραστήσουν τη σύγχρονη εποχή. Η Nikon έθεσε την πρόκληση στον Vincent για την υλοποίηση ενός φωτογραφικού εγχειρήματος που αποτελούσε όνειρο ζωής, με βάση την παγκόσμια αναγνώρισή του ως πρωτοπόρου φωτογράφου της άγριας φύσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εγχείρημα του Vincent, επισκεφτείτε τη σελίδα του Ειδικού έργου του.

Εξοπλισμός

Για αυτό το εγχείρημα, ο Vincent χρησιμοποίησε τον ακόλουθο εξοπλισμό:

Πληροφορίες για τον Vincent

Ο Vincent Munier ειδικεύεται στις φωτογραφίσεις της άγριας φύσης και της υπαίθρου. Ο Vincent γεννήθηκε στην περιοχή των Βοσγίων ορέων στη Γαλλία και η αγάπη του για τη φωτογραφία ξεκίνησε στα 12 του χρόνια καθώς για μεγάλο μέρος των νεανικών του χρόνων φωτογράφιζε την άγρια φύση στα δάση γύρω από το σπίτι του. Ο Vincent είναι ο πρώτος φωτογράφος που έλαβε το Βραβείο Erik Hosking του BBC για τον Καλύτερο Φωτογράφο Άγριας Φύσης της Χρονιάς για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Οι φωτογραφίες του εκτίθενται σε γκαλερί και δημοσιεύονται σε επιφανή διεθνή περιοδικά.

Όλες οι φωτογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία του © Vincent Munier.