Στα πλαίσια του 10ου International Venture Capital Forum, και του Open Coffee Athens XXIV event που φιλοξενήθηκε σε αυτό, ανακοινώθηκε η έναρξη υποβολής προτάσεων στο Openfund, το νέο σχήμα αρχικής χρηματοδότησης καινοτομικών επιχειρήσεων, στο http://theopenfund.com


openfund_logoΤο σχήμα απευθύνεται σε ομάδες 2 έως 4 ατόμων, οι οποίες καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά περιεκτική περιγραφή της επιχειρηματικής τους ιδέας. Η τελευταία οφείλει να συσχετίζεται με νέες τεχνολογίες, συγκεκριμένα με λογισμικό ή και το διαδίκτυο, καθώς επίσης να φέρει διεθνή καινοτομία. Μέσω διαδικασίας αξιολόγησης, συνεντεύξεων και παρουσίασης, πρόκειται να προκύψουν ως 5 επιχειρηματικές ιδέες, οι οποίες και θα λάβουν τα προνόμια συμμετοχής τους στο Openfund.


Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εκτενής συμβουλευτική και υποστήριξη σε οτιδήποτε απαιτεί η δημιουργία μίας start-up επιχείρησης, μαζί με έκθεση και προβολή σε ευρύ οικοσύστημα επαφών, τέλος χρηματοδότηση αρχικού σταδίου. Τα προνόμια αυτά κρίνονται ικανά, μαζί με την πλήρη απασχόληση των επιχειρηματιών, για την μετατροπή της ιδέας σε λειτουργικό προϊόν εντός διαστήματος 4 μηνών, γεγονός που αποτελεί και το στόχο λειτουργίας του Openfund.


Ο κύκλος υποβολής προτάσεων, επιλογής και υποστήριξης αυτών πρόκειται να επαναλαμβάνεται περιοδικά. Η έναρξη υποβολής προτάσεων μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας του Openfund ανακοινώθηκε χθες, ενώ η προθεσμία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2009. Η διαδικασία και ανακοίνωση των επιλεχθεισών προτάσεων θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ την 1η Δεκεμβρίου ξεκινά η περίοδος ‘εκκόλαψης’, παράλληλα με την έναρξη του επόμενου γύρου υποβολής προτάσεων.


Το Openfund απαρτίζεται από αριθμό εκλεκτών μελών με τεχνογνωσία και εμπειρία σε κάθε ένα από τα βήματα που απαιτούνται για τη δημιουργία και επιτυχία μίας καινοτομικής τεχνολογικής επιχείρησης, και συστήνεται με ένα και μοναδικό όραμα: Το γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ επιχειρηματιών και επενδυτικών κεφαλαίων, με τη δημιουργία μίας χειροπιαστής λύσης υποστήριξης αρχικού σταδίου, ικανής να φέρει τα συστατικά μέλη του οικοσυστήματος κοντά, και να μετατρέψει τις λανθάνουσες ισχυρές προοπτικές σε χειροπιαστή πραγματικότητα.
Το Openfund ξεκινά τη λειτουργία του με βασικό υποστηρικτή και σημαντικό επενδυτή την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και των νέων τεχνολογιών.