Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακήρυξε σήμερα τον Βέλγο φωτογράφο Frederik Buyckx ως «Φωτογράφο της Χρονιάς» των Sony World Photography Awards 2017.

Οι κριτές των βραβείων κλήθηκαν να βρουν την καλύτερη φωτογραφική συλλογή και τους κέρδισε η ομορφιά, η κλίμακα και η προσπάθεια που εμπεριείχε το νικητήριο έργο του Buyckx, με τίτλο «Whiteout».

Τα φετινά βραβεία έλαβαν πάνω από 227.000 συμμετοχές από 183 χώρες, όντας ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φωτογραφίας στον κόσμο. Μια έκθεση με όλες τις φωτογραφίες που κέρδισαν και όλες όσες προκρίθηκαν, μαζί με σπάνιες φωτογραφίες του Βρετανού φωτογράφου Martin Parr, αποδέκτη του Βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία, θα πραγματοποιηθεί στο Somerset House του Λονδίνου, από τις 21 Απριλίου μέχρι τις 7 Μαΐου 2017.

Επιλέγοντάς τις από τους νικητές των βραβείων των δέκα Επαγγελματικών κατηγοριών, η Πρόεδρος των κριτών, Zelda Cheatle δήλωσε για τις φωτογραφίες του Frederik Buyckx: «Επέλεξα μια συλλογή από τοπία, ώστε να αποτελέσει αφορμή να επιστρέψουμε στην ουσία του να παρατηρούμε τις φωτογραφίες. Τα τοπία συχνά παραβλέπονται, αλλά αποτελούν βασικό κομμάτι στην ύπαρξη μας. Αυτές οι όμορφες φωτογραφίες δημιουργήθηκαν από ένα σοβαρό φωτογράφο και είναι πραγματικά απολαυστικές. Ελπίζω αυτό το βραβείο να εμπνεύσει περισσότερους φωτογράφους να τραβούν όχι μόνο φωτογραφίες που καλύπτουν τις τρομερές πτυχές της ζωής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αλλά και να αποτυπώνουν μερικές από τις χαρές και την ομορφιά σε κάθε περιβάλλον

Ο Buyckx ανακηρύχθηκε ως ο Φωτογράφος της Χρονιάς και έλαβε χρηματικό έπαθλο αξίας 25.000$ σε μια τελετή απονομής στο Λονδίνο, στην οποία παραβρέθηκαν διεθνείς εμπειρογνώμονες του κλάδου της φωτογραφίας. Στην ίδια τελετή, ανακοινώθηκαν και οι νικητές της κατηγορίας Επαγγελματιών μαζί με τους νικητές του Ανοιχτού Διαγωνισμού, της κατηγορίας Νέων και της κατηγορίας Student.

Ο Scott Gray, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας σημείωσε: «Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τη φετινή επιλογή του Φωτογράφου της Χρονιάς. Νιώθω πως σε πολλές περιπτώσεις είναι εύκολο να σοκάρεις, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτυπώσεις μια εκλεπτυσμένη κομψότητα, το οποίο είναι πραγματικά τόσο όμορφο και δείχνει το μέσο της φωτογραφίας στα καλύτερα του.»

Όλοι οι νικητές φωτογράφοι παραβρεθήκαν στην τελετή απονομής στο Λονδίνο και έλαβαν ως έπαθλο τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης της Sony.

Γιορτάζοντας φέτος τη 10η επέτειο τους, τα Sony World Photography Awards, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φωτογραφίας στον κόσμο, αναγνωρίζει και επιβραβεύει τα καλύτερα έργα της σύγχρονης φωτογραφίας, για την προηγούμενη χρονιά. Με δωρεάν συμμετοχή και ανοιχτά σε όλους τους φωτογράφους, τα βραβεία είναι μια έγκυρη φωνή στη φωτογραφική βιομηχανία που έχει τη δύναμη να διαμορφώσει τη σταδιοδρομία των φωτογράφων που νίκησαν και που προκρίθηκαν. Οι συμμετοχές για τα Sony World Photography Awards 2018 ανοίγουν την 1η Ιουνίου 2017.

Φωτογράφος της Χρονιάς – Frederik Buyckx, Βέλγιο

Γεννημένος στην Αμβέρσα το 1984, ο Frederik Buyckx είναι ένας ελεύθερος επαγγελματίας φωτογράφος για την Βέλγικη εφημερίδα De Standaard. Οι φωτογραφίες του Buyckx έχουν δημοσιευθεί και εκτεθεί παγκοσμίως με πιο πρόσφατη διάκριση την είσοδο του στους φιναλίστ των Φωτογραφικών Βραβείων ZEISS.

Η νικητήρια συλλογή «Whiteout» τραβήχτηκε στα Βαλκάνια, τη Σκανδιναβία και την Κεντρική Ασία, σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι άνθρωποι συνήθως ζουν σε απομόνωση και σε στενή επαφή με τη φύση. Ο Buyckx εξηγεί: «Υπάρχει ένας ιδιόμορφος μετασχηματισμός της φύσης, όταν φτάνει ο χειμώνας, όταν το χιόνι και ο πάγος αρχίζουν να κυριαρχούν στο τοπίο και όταν οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Η σειρά ερευνά αυτήν την πάλη ενάντια στην εξαφάνιση

Νικητές της Κατηγορίας Επαγγελματιών και οι Φιναλίστ

Μια ομάδα από εμπειρογνώμονες διεθνείς κριτές κλήθηκαν να βρουν την καλύτερη συλλογή φωτογραφιών (από 5 έως 10 φωτογραφίες) μεταξύ των δέκα Επαγγελματικών κατηγοριών. Οι νικητές φωτογράφοι και οι φιναλίστ είναι:

  • Νικητής Κατηγορίας Αρχιτεκτονική: Dongni, Κίνα

2οςJulien Chatelin, Γαλλία / 3οςDiego Mayon, Ιταλία

  • Νικητής Κατηγορίας Εννοιολογική Σύλληψη – Sabine Cattaneo, Ελβετία

2ος – Gao Peng, Κίνα / 3ος – Alexander Anufriev, Ρωσία

  • Νικητής κατηγορίας Σύγχρονα Θέματα – Tasneem Alsultan, Σαουδική Αραβία

2οςLi Sony, Κίνα / 3οςLorzenzo Maccotta, Ιταλία

  • Νικητής κατηγορίας Νέα και Επικαιρότητα – Alessio Romenzi, Ιταλία

2ος Joe Raedle, ΗΠΑ / 3οςIvor Prickett, Ιρλανδία

      • Νικητής κατηγορίας Καθημερινή Ζωή: Sandra Hoyn, Γερμανία

2ος – Christina Simons, Ιρλανδία / 3ος – Alice Cannara Malan, Ιταλία

  • Νικητής κατηγορίας Τοπίο: Frederik Buyckx, Βέλγιο

2οςKurt Tong, Ηνωμένο Βασίλειο / 3ος Peter Franck, Γερμανία

    • Νικητής κατηγορίας Φυσικός Κόσμος: Will BurrardLucas, Ηνωμένο Βασίλειο

2ος – Ami Vitale, ΗΠΑ / 3ος – Christian Vizl, Μεξικό

    • Νικητής κατηγορίας Πορτέτο: George Mayer, Ρωσία

2ος – Romina Ressia, Αργεντινή / 3ος Ren shi Chen, Κίνα

  • Νικητής κατηγορίας Νεκρή Φύση: Henry Agudelο, Κολομβία

2ος – Shinya Masuda, Ιαπωνία / 3ος – Christoffer Askman, Δανία

  • Νικητής κατηγορίας Αθλήματα: Yuan Peng, Κίνα

2οςEduard Korniyenko, Ρωσία / 3οςJason OBrien, Αυστραλία

Φωτογράφος της Χρονιάς για τον Ανοιχτό Διαγωνισμό- Alexander Vinogradov, Ρωσία

Το έργο «Mathilda» από τον Ρώσο Φωτογράφο Alexander Vinogradov επιλέχθηκε ως η καλύτερη φωτογραφία στον κόσμο, επιβραβεύοντας τον φωτογράφο με 5.000$ μαζί με τον τίτλο «Φωτογράφος της Χρονιάς» για τον Ανοιχτό Διαγωνισμό.

Ο Vinogradov είναι ένας ερασιτέχνης φωτογράφος που ζει στη Μόσχα και η νικητήρια φωτογραφία του είναι το πορτρέτο ενός μικρού κοριτσιού, εμπνευσμένο από τη γαλλική ταινία «Léon». Η φωτογραφία επιλέχθηκε ανάμεσα στους δέκα νικητές του Ανοιχτού Διαγωνισμού που ανακοινώθηκαν στις 28 Μαρτίου από μια ομάδα κριτών, καθοδηγούμενη από τον Βρετανό Δημοσιογράφο και Φωτογράφο Damien Demolder.

Φωτογράφος της Χρονιάς για την κατηγορία Νέων – Katelyn Wang, ΗΠΑ

Η δεκαεξάχρονη μαθήτρια Katelyn Wang από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, έλαβε τον τίτλο «Φωτογράφος της Χρονιάς» για την κατηγορία Νέων. Ανοιχτή για τις ηλικίες 12-19, η κατηγορία Νέων «ζήτησε» από τους φωτογράφους παγκοσμίως να απαντήσουν στο θέμα «Ομορφιά» με μια μόνο φωτογραφία.

Η νικητήρια φωτογραφία της Wang με τίτλο «On Top of the World» τραβήχτηκε ενώ στεκόταν πάνω από τη λίμνη Pehoé στο Εθνικό Πάρκο Τοrres del Paine της Χιλής, αποτυπώνοντας όμορφα το τοπίο από κάτω της.

Φωτογράφος της Χρονιάς στην κατηγορία Student – Michelle Daiana Gentile, Αργεντινή

Η 21 ετών Michelle Daiana Gentile από το Πανεπιστήμιο Escuela de Fotografía Motivarte κέρδισε τον τίτλο «Φωτογράφος της Χρονιάς» στην κατηγορία Student, με μια εκπληκτική συλλογή που ονομάζεται «Only Hope». Απαντώντας στο θέμα «Συναισθήματα», η Gentile παρουσίασε μια δυναμική συλλογή φωτογραφιών από τις δέκα μέρες που πέρασε μαζί με εργάτες ενός παλιού εργοστασίου χαρτιού στην Αργεντινή.

Η Gentile έλαβε φωτογραφικό εξοπλισμό από τη Sony αξίας 30.000€ για το πανεπιστήμιο της, στην τελετή απονομής των βραβείων.

Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία – Martin Parr

Ο βρετανός φωτογράφος Martin Parr τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία, στην τελετή απονομής. Αναγνωρίστηκε για τη μοναδική «οπτική γλώσσα του» και για το ότι ξεπερνά τα όρια του μέσου της φωτογραφίας.

Προηγούμενοι αποδέκτες του Βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία είναι οι Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein, RongRong & inri, Elliott Erwitt και Phil Stern.

Sony World Photography Awards & Martin Parr – Έκθεση και Βιβλίο 2017

Όλες οι φωτογραφίες θα εκτεθούν στο Somerset House του Λονδίνου, από τις 21 Απριλίου μέχρι τις 7 Μαΐου 2017. Η έκθεση, επίσης, θα περιλαμβάνει μια ειδικά επιμελημένη έκθεση με σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα πρώτα βήματα της καριέρας του Martin Parr μαζί με μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα του, βιβλία και ταινίες.

Η έκθεση συνοδεύεται από ένα βιβλίο με τις νικητήριες φωτογραφίες και επιλεγμένες φωτογραφίες που προκρίθηκαν, το οποίο είναι διαθέσιμο για αγορά στο www.worldphoto.org.