Πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με Μεγάλο Χορηγό την COSMOTE TV τιμώντας μεγάλες ταινίες που έκαναν αίσθηση την φετινή χρονιά.

Η ταινία «Suntan» ήταν από τους μεγάλους νικητές της βραδιάς, καθώς απέσπασε 6 βραβεία, το «Park» απέσπασε 2 βραβεία, αλλά διακρίθηκαν και οι ταινίες συμπαραγωγής COSMOTE TV, «Νοτιάς» που έφυγε με 3 βραβεία ΙΡΙΣ, «Η Ρόζα της Σμύρνης» που πήρε βραβείο ενδυματολογίας, και «Limbo» που αναδείχθηκε καλύτερη ταινία μικρού μήκους. Βραβείο επίσης κέρδισαν οι ταινίες «Νήμα», «America Square», «Έτερος Εγώ», «Το Ξύπνημα Της Άνοιξης», «Αίνιγμα», «Η Τελευταία Παραλία», ενώ καλύτερη ξένη ταινία αναδείχθηκε το «Εγώ, Ο Ντάνιελ Μπλέικ» του Κεν Λόουτς.

 

Η COSMOTE TV κάλυψε τηλεοπτικά την τελετή της απονομής, που θα προβληθεί αποκλειστικά στο κανάλι COSMOTE CINEMA 2HD, τo Σάββατο 1 Απριλίου στις 22.00.

Η COSMOTE TV συνέχισε και φέτος τον διαγωνισμό χρηματοδότησης ταινιών μικρού μήκους, Film Factory Short Film Fund, σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, στηρίζοντας τους νέους δημιουργούς. Φέτος, νικητές αναδείχθηκαν ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος με το «Καρτ Ποστάλ από το Τέλος» και η Νικολέττα Λεούση με το «Τζένη και Γιάννης», που θα λάβουν από 15.000 ευρώ για να ολοκληρώσουν την ταινία τους.
Στην φετινή εκδήλωση, που σκηνοθέτησε, ο βραβευμένος Παναγιώτης Φαφούτης, με έμπνευση το ελληνικό στοιχείο, και παρουσίασε η stand-up comedian Κατερίνα Βρανά, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου από το καλλιτεχνικό στερέωμα.

 

Παράλληλα, στη σκηνή της Στέγης, ως απονεμητές των βραβείων, παρέλασαν προσωπικότητες της τέχνης, του πολιτισμού και των γραμμάτων, όπως οι ηθοποιοί Όλια Λαζαρίδου και Χρήστος Λούλης, η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου, η δημοσιογράφος Εύα Αντωνοπούλου, ο ζωγράφος Στέφανος Δασκαλάκης, ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης, η τραγουδίστρια Τάμτα, και πολλοί άλλοι.

 

Ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός Κώστας Βουτσάς τιμήθηκε συνολικά για το έργο του και το βραβείο παρέλαβε από την Μάρθα Καραγιάννη. Φέτος, για πρώτη φορά, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου θέσπισε το Βραβείο Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Τα βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αποτελούν πλέον θεσμό και ετήσιο σημείο συνάντησης όλων των κινηματογραφόφιλων, αλλά και των επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων στον χώρο του κινηματογράφου. Στη διαδικασία των βραβείων, φέτος, υποβλήθηκαν 20 ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, 16 ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ), 6 ταινίες κινουμένων σχεδίων και 31 ταινίες μικρού μήκους. Επίσης, επιλέχθηκε μια βραχεία λίστα 10 ξένων υποψήφιων ταινιών.