Για 4η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε από το ΑΙΤ το διεθνές συνέδριο PRACSE, υπό την αιγίδα του ISACA Athens Chapter, διεθνούς Ινστιτούτου Ελέγχου Συστημάτων Πληροφορικής, το οποίο απαντά στην παγκόσμια ανάγκη παροχής της απαραίτητης γνώσης σε επαγγελματίεs και ερευνητές.


ait_textΤο PRACSE 2009, συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό συνέδρων, εξειδικευμένων στελεχών στην Ασφάλεια Δεδομένων και δικτύων Η/Υ, της διεθνούς και ελληνικής αγοράς, εκπροσώπους της ελληνικής και παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και κυβερνητικούς και πολιτικούς παράγοντες. Διεθνώς διακεκριμένοι ομιλητές και επίλεκτα στελέχη εταιρειών επικέντρωσαν τις ομιλίες τους στη βελτίωση της Ασφάλειας και Εμπιστοσύνης στο Internet.
Κεντρικός ομιλητής της διοργάνωσης PRACSE2009 ήταν ο διεθνώς διακεκριμένος Καθηγητής Dieter Gollmann. Ο καθηγητής Dieter Gollmann, Chair for Security in Distributed Applications at Hamburg University of Technology, Germany, εξήγησε πως οι απαιτήσεις ασφάλειας και οι επιθέσεις μετακινούνται στο επίπεδο των εφαρμογών και αναφέρθηκε αναλυτικά σε επιθέσεις όπως XSS (Cross site scripting), XSRF (Cross site request forgery), JavaScript hijacking, DNS rebinding καθώς και στα αντίμετρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπίσούν τις παραπάνω επιθέσεις.


O κ. Τζωρτζακάκης, Systems Engineer – Security Specialist, με την ομιλία του “Collaborate with Confidence” αναφέρθηκε στις λύσεις της CISCO που μετασχηματίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αλληλεπιδρούν, χρησιμοποιώντας το δίκτυο ως πλατφόρμα που επιτρέπει την ασφαλή συνεργασία και την παράδοση υπηρεσιών και περιεχομένου σε προστατευμένες συσκευές.


Ο κ. Δημητριάδης, Security Officer – Intralot, με την ομιλία του “INTERNET Gaming Security: Modern Threats, Robust Solutions” επισήμανε ότι η ασφάλεια του τυχερού παιχνιδιού μέσα από ένα εγγενώς ανοικτό και επισφαλές περιβάλλον όπως το Διαδίκτυο, είναι ένας δύσκολος στόχος που απαιτεί τη λεπτομερή μελέτη, ανάλυση και το συσχετισμό των οργανωτικών, τεχνικών, διαδικαστικών, νομικών, ανθρώπινων, πολιτιστικών αλλά και επιχειρησιακών πτυχών μιας εταιρίας Διαδικτυακών παιχνιδιών.


Ο κ. Γκρίτσης, Security Consultant – MICROSOFT Hellas, με την ομιλία του “Microsoft Security Strategy in the Enterprise”, περιέγραψε με ποιο τρόπο μια εταιρία μπορεί να μεταβεί από το βασικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών στο επίπεδο παροχής ασφαλών υπηρεσιών που χαρακτηρίζεται από Πλήρως αυτοματοποιημένη διαχείριση, δυναμική χρήση των πόρων και πλήρως διασυνδεδεμένα Service Level Agreements χρησιμοποιώντας απτά παραδείγματα και case studies.


Τέλος, ο κ. Πομπογιατζής, Senior Security Strategy Consultant – ENCODE, με την ομιλία του “Demystifying the PCI Data Security Standard”, αναφέρθηκε διεξοδικά στο Payment Card Industry πρότυπο και στους τρόπους με το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί από εταιρίες και οργανισμούς (π.χ. Σύνδεσμο Ελληνικών Τραπεζών) αλλά και στα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή του.


Χορηγοί του PRACSE 2009 ήταν οι εταιρείες Cisco, Encode, Intralot και Microsoft και χορηγοί επικοινωνίας της διοργάνωσης ήταν οι εφημερίδες Εξπρές και Κέρδος, το ηλεκτρονικό περιοδικό Com Today, το portal ICT PLUS και τα περιοδικά PC Magazine και Logistics and Management. Επίσης τη διοργάνωση υποστήριξε με χορηγική υποστήριξη και ο εκδοτικός οργανισμός Wiley.