Αναφορικά με τη λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού και την πρόσβαση στον ιστότοπο asep.gr, η Ένωση Εταιρειών Uni Systems και Quality & Reliability ως ανάδοχος του έργου, διευκρινίζει τα εξής:

Ο διαγωνισμός για το έργο «Αναβάθμιση ψηφιακών υπηρεσιών Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)» προϋπολογισμού 3.337.000€ (χωρίς ΦΠΑ) διενεργήθηκε τον Απρίλιο του 2013 από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. με τη συμμετοχή πέντε (5) εταιρικών σχημάτων και κατακυρώθηκε με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα προσφορά στην Ένωση Εταιρειών Uni Systems και Quality & Reliability με τελικό συμβατικό τίμημα (χωρίς ΦΠΑ) 3.077.289,00€.

Το αντικείμενο έργου περιελάμβανε:

  • Αναβάθμιση υφιστάμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και υλοποίηση νέων (ενδεικτικά κεντρική διαδικτυακή πύλη, υποβολή αιτημάτων φορέων, υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων και ενστάσεων υποψηφίων, ανάπτυξη Back office υποσυστημάτων, contact center, υποσύστημα διοικητικής πληροφόρησης (Business Intelligence) κ.α.).
  • Υποδομές εξοπλισμού και λογισμικού συστήματος.
  • Διαλειτουργικότητα με τρίτα συστήματα (ενδεικτικά με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για Πιστοποίηση Χρήστη, Παράβολα κ.α.).
  • Εκπαίδευση.
  • Ψηφιοποίηση έντυπου υλικού.
  • Μετάπτωση δεδομένων από υφιστάμενα συστήματα.
  • Ειδικές μελέτες ασφαλείας.
  • Υποστήριξη χρηστών και διαχειριστών κατά την περίοδο Πιλοτικής Λειτουργίας και κατά τη Παραγωγική διαδικασία.
  • Υποστήριξη καλής λειτουργίας συστήματος.

Το έργο σήμερα βρίσκεται στην περίοδο Εγγύησης Καλής Λειτουργίας.

Η ιστοσελίδα www.asep.gr αποτελεί μικρό μόνο μέρος του συνολικού έργου, αντικείμενο του οποίου όπως προαναφέρθηκε ήταν η ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος μεγάλης κλίμακας και πολυπλοκότητας, το οποίο καλύπτει το σύνολο σχεδόν των επιχειρησιακών αναγκών του ΑΣΕΠ.

Κατά το τελευταίο διάστημα, και ιδιαίτερα μετά την 17η Ιανουαρίου 2017 όταν δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας για την πλήρωση περίπου 1.700 θέσεων (Κωδικός: Κ7/2017), παρουσιάστηκαν προβλήματα αστάθειας και απόδοσης που προξένησαν σημαντική ταλαιπωρία στους ενδιαφερομένους. Σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα αυτά οφείλονταν στον υπερβολικά αυξημένο φόρτο που δέχθηκε το σύστημα από τις τρεις ταυτόχρονα ανοικτές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ (Κωδικοί: Κ5/2017, Κ6/2017 και Κ7/2017).

Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των προβλημάτων οι εταιρείες της Ένωσης κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισής τους και τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει παρουσιαστεί σημαντική βελτίωση στη λειτουργία του συστήματος. Ήδη έχουν υποβληθεί αρκετές χιλιάδες αιτήσεις, ενώ ο χρόνος επεξεργασίας τους έχει ελαττωθεί σημαντικά.

Οι εταιρείες της Ένωσης θα συνεχίσουν τις προσπάθειες διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος με γνώμονα την καλύτερη δυνατή υποστήριξη του ΑΣΕΠ για την βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών.