Ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα από τις φετινές Ευρωεκλογές είναι και η είσοδος του κόμματος των Πειρατών, μίας πολιτικής έκφρασης των Σουηδών “πειρατών” του Διαδικτύου, οι οποίοι για πρώτη φορά στην ιστορία αποκτούν έδρα στο ευρωκοινοβούλιο.

Γράφει ο Νίκος Καϊμακάμης


pirate_bayΠάγια θέση του κόμματος των Πειρατών είναι η πλήρης και οριστική κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων στο Internet και η αυστηρότερη περιφρούρηση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος της δημοτικότητας αυτού του ανορθόδοξου πολιτικού φορέα οφείλεται εν πολλοίς στην αυστηρότατη ποινή που επέβαλε η σουηδική δικαιοσύνη στους τέσσερις ιδρυτές του δικτυακού τόπου Pirate Bay, ο οποίος θεωρείται πύλη εύρεσης και διακίνησης κάθε μορφής παράνομου περιεχομένου σε μορφή torrent.


Το Pirate Bay ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα sites παγκοσμίως, όπου ο καθένας μπορούσε να αναζητήσει κάθε λογής ψηφιακό περιεχόμενο σε μορφή torrent και να το κατεβάσει στον υπολογιστή του. Το κοινό των τεχνολογικά ευαισθητοποιημένων πολιτών είχε ενδιαφερθεί σφόδρα για την καταδίκη σε αυστηρότατες ποινές φυλάκισης και τα υπέρογκα πρόστιμα που είχε κρίνει η σουηδική δικαιοσύνη ότι έπρεπε να πληρώσουν οι ιδρυτές του. Η άνοδος του πολιτικού αυτού φορέα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυση του, αποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον του κόσμου για το θέμα είναι ακόμα ζωντανό.


Μπορείτε να δείτε τον δικτυακό τόπο του κόμματος των Πειρατών του Διαδικτύου στο http://www.piratpartiet.se/international/english.