Ισχυρές βάσεις στην κινητή τηλεφωνία

Την είσοδό της στα κινέζικα “μονοπάτια”, πραγματοποιεί η Velti, η οποία εισέρχεται στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά κινητής τηλεφωνίας της Κίνας, συνεχίζοντας, έτσι, τη διεθνή επέκταση της, επενδύοντας με αυτή την κίνηση το ποσό των έξι εκατομμυρίων δολαρίων στην CASEE.

VeltiΣυνεχίζοντας δυναμικά την παρουσία της στον χώρο της παροχής ολοκληρωμένων λύσεων λογισμικού και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για κινητή τηλεφωνία σε τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς, διαφημιστικές εταιρίες και ΜΜΕ – στo πλαίσιο της διεθνούς της επέκτασης, εισέρχεται στην αγορά της Κίνας, εξαγοράζoντας το 33% της CASEE, της μεγαλύτερης εταιρίας στον χώρο συναλλαγής του mobile advertising στην Κίνα, αντί του ποσού των 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Velti έχει επίσης εξασφαλίσει εγγυήσεις για την αγορά επιπλέον ποσοστού ίσου με 17% (που θα ανεβάσει το συνολικό ποσοστό της στο 50%) για μία επιπρόσθετη επένδυση 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η CASEE ιδρύθηκε το 2006 από ομάδα στελεχών με μεγάλη εμπειρία στην κινεζική αγορά. Τα γραφεία της εταιρείας είναι στο Πεκίνο, ενώ νέα γραφεία θα λειτουργήσουν σύντομα και στη Σαγκάη. Η εταιρεία απασχολεί επί του παρόντος 25 άτομα αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου σχεδιάζεται να αυξήσει το προσωπικό της στα 40 άτομα. Η CASEE παρέχει εξελιγμένα τεχνολογικά εργαλεία και υπηρεσίες που δημιουργούν μία «αγορά διαφήμισης μέσω κινητού τηλεφώνου» μεταξύ εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του mobile Internet όπως η Yahoo, Sohu, Baidu, και διαφημιζόμενων όλων των κατηγοριών, όπως πολυεθνικές εταιρείες σαν την Kodak και τη General Motors, ή τοπικές, μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένη τεχνολογία και ελεγχόμενο «targeting», διαχειρίζεται τις προσφορές με στόχο την μεγιστοποίηση της τιμής που λαμβάνουν πάνω από 2000 εταιρείες για τα wap sites τους από τις διαφημιζόμενες εταιρείες. Οι ιδρυτές και το διοικητικό συμβούλιο της CASEE έχουν μεγάλη εμπειρία στην τοπική αγορά, καθώς στο παρελθόν κατείχαν σημαντικές διοικητικές θέσεις σε κινεζικές εταιρείες εισηγμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια, όπως Sohu, Baidu, και Linktone. Η CASEE δημοσιεύει περισσότερες από 500 εκατομμύρια διαφημίσεις κάθε μήνα σε κινητά τηλέφωνα στην Κίνα ενώ τα έσοδά της προέρχονται από τις διαφημιζόμενες εταιρείες.

Ο Αλέξανδρος Μούκας, διευθύνων σύμβουλος της Velti, ανέφερε σχετικά: «Η επένδυσή μας στην CASEE είναι σε συμφωνία με την στρατηγική μας να εξυπηρετούμε τις διεθνείς ανάγκες των πελατών μας και να πρωτοστατούμε στην δημιουργία του καναλιού του mobile marketing. Η συνεργασία με την CASEE δίνει έγκαιρα στη Velti μία θέση στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά κινητής τηλεφωνίας της Κίνας, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου του 2008, καθώς και την δυνατότητα να εκτελούμε καμπάνιες mobile marketing για διεθνή brands σε αυτήν τη σημαντική περιοχή. Παρότι το αποτέλεσμα αυτής της επένδυσης αναμένεται να μην έχει επίδραση στα κέρδη του 2008, είμαστε βέβαιοι ότι η Κίνα θα συνεισφέρει σημαντικά στα έσοδα και τα κέρδη της Velti στο μέλλον».

O Xin Ye, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της CASEE, είπε: «Η συνεργασία της Velti και της CASEE θα είναι ιδιαίτερα επωφελής και για τις δύο πλευρές. Οι δύο εταιρείες έχουν συμπληρωματικές τεχνολογίες, εμπειρία και ικανότητες, ενώ παράλληλα και οι δύο εστιάζουν τη στρατηγική τους στη δημιουργία καναλιού κινητής τηλεφωνίας. Η συνεργασία θα μας δώσει τη δυνατότητα να εδραιώσουμε και να διατηρήσουμε μια ηγετική θέση στην αγορά της Κίνας».

Μέσω της CASEE, η Velti θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει εξελιγμένες υπηρεσίες στο χώρο του mobile marketing στην Κίνα, συμπληρώνοντας τις ήδη υπάρχουσες δυνατότητές της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αμερική και τις άλλες περιοχές της Ασίας, καθιστώντας την, πλέον, τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών mobile marketing διεθνώς.

Η Velti θα διαθέσει στην CASEE την εμπειρία της στον τομέα του mobile marketing και advertising, καθώς επίσης και τις σχέσεις της με πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρείες και παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνεται πρόσβαση στην Ansible, την κοινοπραξία της Velti με την Interpublic Group, η οποία προβλέπεται να παίξει πολύ ενεργό ρόλο στην επέκταση της CASEE στην Κίνα. Από την άλλη, η Velti θα αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία συναλλαγής mobile advertising της CASEE, προκειμένου να την χρησιμοποιήσει σε καμπάνιες για τους πελάτες της εκτός Κίνας.

Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν σε επίπεδο προσφοράς και ανάπτυξης προϊόντων, καθώς και σε στρατηγικό επίπεδο για τη βελτίωση των προϊόντων τους. Η εξελιγμένη τεχνολογία ανάπτυξης Wap Site της CASEE αναμένεται να έχει τη δυνατότητα να συγχωνευτεί με την πλατφόρμα mobile marketing της Velti, που συμπεριλαμβάνει περισσότερες από 70 δραστηριότητες mobile marketing, καθιστώντας δυνατή την υλοποίηση των στόχων των προωθητικών και διαφημιστικών ενεργειών.

Η ομάδα διοίκησης της CASEE έχει πλούσια εμπειρία στη συγκρότηση και διοίκηση εταιρειών τεχνολογίας στην Κίνα. Η ομάδα διοικείται από τον Xin Ye που είναι πολύ γνωστός στη βιομηχανία Internet και ΙΤ της Κίνας, καθώς έχει διατελέσει CTO στο Sohu.com (NASDAQ: SOHU), το μεγαλύτερο web portal στην Κίνα, στη Linktone (NASDAQ: LTON) εταιρεία παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας κινητής τηλεφωνίας, και στην Censoft, την κοινοπραξία της Microsoft στην Κίνα. Ο Xin Ye έχει επίσης δεκαετή εμπειρία στην ανάπτυξη προϊόντων και πωλήσεων σε αρκετές εταιρείες στην Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένων των Tibco και Marimba. O Kaiyang Liu, CTO της CASEE, έχει διατελέσει 4 χρόνια σε υψηλές θέσεις στον τεχνολογικό τομέα εταιριών όπως η Marimba και η Sun/Javasoft στις ΗΠΑ. Τέλος, ο Eric Xu είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου και συνιδρυτής της Baidu, της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης της Κίνας.

Τα μεγαλύτερα brands διεθνώς αναγνωρίζουν την ταχέως αυξανόμενη σπουδαιότητα του καναλιού της κινητής τηλεφωνίας στο χώρο του marketing και advertising στην Κίνα, όπου υπάρχουν περισσότεροι από 400 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με την IDC, οι νέες συσκευές κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας, ανήλθαν το 2007 σε 366 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σχέση με το 2006, και καθιστώντας την Κίνα και τη γύρω από αυτήν περιοχή την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά κινητής τηλεφωνίας διεθνώς. Η IDC, επίσης, εκτιμά ότι περίπου 40% των συσκευών κινητής τηλεφωνίας, στην Κίνα, έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε δεδομένα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι μόλις 10 και 20%.

Σύμφωνα με την Marbridge Consulting, τα συνολικά έσοδα mobile advertising στην Κίνα προβλέπεται να φθάσουν τα $243 εκατομμύρια το 2010.

Ο Χρήστος Κασκαβέλης, COO της Velti, πρόσθεσε: «Το αντικείμενο και η εμπειρία της CASEE ταιριάζουν απόλυτα με την φιλοσοφία της Velti. Η Κίνα είναι μια συναρπαστική αγορά και καθώς συνεχίζει τη θεαματική της ανάπτυξη, πιστεύουμε ότι θα ωφεληθούμε ιδιαίτερα από την προσέγγιση μας στον τομέα του mobile marketing και advertising που στηρίζεται στην συναίνεση του τελικού αποδέκτη με τη δημιουργία «optin» ενεργειών. Είμαστε βέβαιοι ότι η Κίνα θα συνεισφέρει σημαντικά στην μελλοντική μας ανάπτυξη».