Τις τεχνολογικές λύσεις και καινοτομίες που θα υποστηρίξουν την έκδοση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο παρουσίασαν σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών και η SingularLogic.


panelΤο πάνελ της Συνέντευξης Τύπου πλαισίωσαν από το Υπουργείο Εσωτερικών οι κκ.: Προκόπης Παυλόπουλος, Υπουργός Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος, Υφυπουργός Εσωτερικών, Πάτροκλος Γεωργιάδης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Γιάννης Ζαννετόπουλος Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και από τη SingularLogic οι κκ.: Γιάννης Καρακαδάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SingularLogic και Ανδρέας Δρυμιώτης, Σύμβουλος Διοίκησης.


Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών, κος Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε:
«Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες προώθησης και διάχυσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην ελληνική κοινωνία. Εκτελώντας μια σειρά μεγάλων έργων που έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη διευκολύνει τη ζωή του, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και τον εξοικειώνει με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει. Από το Εθνικό Δημοτολόγιο, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 158 Δήμοι της Χώρας με σημαντική πληθυσμιακή κάλυψη, και το Εθνικό Ληξιαρχείο, ως τη διαδικτυακή πύλη «ΕΡΜΗΣ» έχει ξεκινήσει η ριζική αλλαγή της σχέσης του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση. Μια σχέση η οποία βασίζεται πλέον στις απλές και ταχείες διοικητικές διαδικασίες, τη διαφάνεια και την αποκέντρωση.


Πολλές από τις εφαρμογές αυτές συνδέονται άμεσα ή έμμεσα και με την ομαλή διενέργεια των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου 2009. Βρισκόμαστε μόλις 11 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές και μπορούμε να σας ενημερώσουμε ότι οι προετοιμασίες του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν, στο μεγαλύτερο μέρος, ολοκληρωθεί δεδομένου ότι, και αυτή τη φορά, ξεκινήσαμε εγκαίρως και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2008».


Κεντρικός ομιλητής από την SingularLogic, ήταν ο κος Γιάννης Καρακαδάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, ο οποίος περιέγραψε εν συντομία την τεχνολογική υποδομή που θα υποστηρίξει την έκδοση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τις παραμέτρους που πλαισιώνουν το έργο. Στη ομίλία του, ο κος Καρακαδάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις καινοτομίες των τελευταίων ετών αναφέροντας: «Στη SingularLogic από το 2006 έως σήμερα, που αναλάβαμε τη συνέχιση αυτού του έργου, επενδύουμε συνεχώς σε υψηλές τεχνολογίες, καινοτόμες λύσεις και αναβαθμισμένες υποδομές. Το 2006 παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέρνο λογισμικό που εξασφάλισε ταχύτητα, ευελιξία και on time ενημέρωση και το 2007 ένα νεό site, το οποίο έτυχε μεγάλης πρωτόγνωρης, για τα ελληνικά δεδομένα, αποδοχής από το κοινό.


Οι φετινές εκλογές είναι οι πρώτες εκλογές Ευρωκοινοβουλίου που θα αξιοποιήσουμε όλες τις δοκιμασμένες και επιτυχημένες τεχνολογικές επιλογές των προηγούμενων ετών. Οι καινοτομίες που θα πλαισιώσουν την εκλογική διαδικασία της 7ης Ιουνίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα, πιλοτικό σε πρώτη φάση, εναλλακτικής μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων που αξιοποιεί τις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.


Στην πράξη η διαδικασία θα έχει ως εξής: Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι της Β’ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης θα παραλάβουν μαζί με το υπόλοιπο εκλογικό υλικό, μια συσκευή κινητής τηλεφωνίας στην οποία θα έχει προ-εγκατασταθεί η εξειδικευμένη εφαρμογή που αναπτύχθηκε από τη SingularLogic ειδικά για τις εκλογές. Την ημέρα των εκλογών, ακολουθώντας απλά διαδοχικά βήματα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα καταχωρήσουν τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων τους στην εφαρμογή αυτή. Τα εκλογικά αποτελέσματα θα αποστέλλονται, εκείνη τη στιγμή, μέσω κρυπτογραφημένου μηνύματος, με την τεχνική υποστήριξη της WIND στο κέντρο δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών για την τελική καταμέτρηση των ψήφων. Στόχο όλου αυτού του εγχειρήματος αποτελεί η ταχύτερη μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος με υψηλότερο επίπεδο αυτοματοποίησης, καθώς και η διασφάλιση της διαδικασίας στο ακέραιο, με τα πλέον σύγχρονα συστήματα ασφαλείας. Τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής έχετε τη δυνατότητα να δείτε στο διαδικτυακό τόπο www.ekloges.ypes.gr/srt και στο portal της SingularLogic www.singularlogic.eu».


Κλείνοντας την ομιλία του, ο κος Καρακαδάς ανέφερε ότι «η SingularLogic ανέλαβε για ακόμη μία φορά ένα έργο γεμάτο προκλήσεις, το οποίο θα φέρει σε πέρας με υπευθυνότητα, αξιοπιστία και ακεραιότητα, συνεχίζοντας τις επιτυχημένες υλοποιήσεις από το 1981 εως σήμερα».