Μονοψήφιο ρυθμό μείωσης εσόδων και διψήφιο ρυθμό υποχώρησης κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσιάζει η Vodafone Ελλάδος στη χρήση που έληξε στις 31/3/09.

VodafoneΗ ακριβής μείωση δεν έχει ανακοινωθεί, καθώς η μητρική εταιρεία, Vodafone Group (βρετανικός όμιλος), που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, παρουσιάζει τα μεγέθη σε λίρες Βρετανίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η θυγατρική της στην Ελλάδα παρουσιάζει έσοδα 1,25 δισ. λιρών στη χρήση που έληξε στις 31/3/2009 (έναντι 1,18 δισ. ευρώ στη χρήση που έληξε 31/3/2008). Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 410 εκατ. λίρες (έναντι 409 εκατ. λιρών) και οι ταμειακές ροές (FCF) διαμορφώθηκαν σε 254 εκατ. λίρες από 312 εκατ. που ήταν στην προηγούμενη χρήση. Εξαιρουμένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η Vodafone Ελλάδος εκτιμάται ότι εμφάνισε μείωση εσόδων κατά 3% και μείωση κερδών EBITDA κατά 11%.


Σε ό,τι αφορά τους πελάτες, η Vodafone αναφέρει 5,9 εκατ. συνδέσεις για την Ελλάδα, αυξημένες κατά περίπου 550.000 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2008. Πάνω από το 70% της πελατειακής βάσης βασίζεται σε συνδέσεις καρτοκινητής, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο (Ιαν. – Μάρτ. 2009) η εταιρεία αναφέρει 146.000 νέους πελάτες. Το μέσο μηνιαίο έσοδο (ARPU) διαμορφώθηκε σε 16,7 ευρώ, έναντι 19,2 ευρώ πριν από ένα τρίμηνο και 21,5 ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν.


Η μητρική εταιρεία παραδέχθηκε την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της θυγατρικής της στην Ελλάδα, αποδίδοντάς την κυρίως στον υψηλό ανταγωνισμό (μείωση των χρεώσεων) και στην επιβαλλόμενη μείωση των τελών τερματισμού κατά περίπου 20% (από 1/1/2009) από την ΕΕΤΤ.


Η μητρική εταιρεία Vodafone Group επιβεβαίωσε την έναρξη συζητήσεων για την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην hellas online, σημειώνοντας ότι επιθυμεί την απόκτηση ποσοστού έως 25%. Ωστόσο, στελέχη της Vodafone Ελλάδος, εκ των υστέρων έκαναν λόγο για την απόκτηση ποσοστού έως 20%.


Παράλληλα, η hol ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συμπεριλάβει στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της, θέμα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, αν δεν καρποφορήσει η συμφωνία με τη Vodafone. Η εταιρεία χρειάζεται νέα αύξηση του μ.κ. προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης της μετοχής υπό καθεστώς επιτήρησης (καθώς τα ίδια κεφάλαιά της είναι χαμηλότερα του 50% του μετοχικού της κεφαλαίου).