Νόμος για τον έλεγχο των ψηφιακών αρχείων που οι χρήστες «κατεβάζουν» μέσω internet προωθείται στη Γαλλία, ύστερα από την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου και στη Γερουσία.

france-flagΗ Γαλλία κινείται προς την υιοθέτηση νομοθεσίας για το «κατέβασμα» αρχείων, αντίθετης με την κατεύθυνση του Ευρωκοινοβουλίου που απέρριψε ανάλογο σχέδιο.Πλέον το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας καλείται εντός των ερχόμενων εβδομάδων να αποφανθεί για το αν ο νόμος αντιβαίνει το Σύνταγμα.


Οι Γάλλοι νομοθέτες, παρά τις έντονες αντιδράσεις, κατάφεραν να εγκρίνουν το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της Ανώτατης Αρχής για τη Διάδοση των Ψηφιακών Έργων και την Προστασία των Δικαιωμάτων στο Ίντερνετ, εν συντομία νόμο «HADOPI».


Η Αρχή θα μπορεί να δρα ανεξάρτητα από τη Δικαιοσύνη, μειώνοντας αρχικά την ταχύτητα της σύνδεσης των χρηστών, οι οποίοι παράνομα «κατεβάζουν» αρχεία που αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών τους, εν συνεχεία να επιβάλει πρόστιμα και εν τέλει να καταδικάσει ακόμη και σε φυλάκιση.


Η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα που κινείται προς την υιοθέτηση ανάλογης νομοθεσίας αντίθετα με την κατεύθυνση του Ευρωκοινοβουλίου που δεν ενέκρινε ανάλογο σχέδιο υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα χωρίς την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.