Από τα πιο κοινά μέχρι τα πιο «ψαγμένα».

Yπάρχουν apps που θεωρούνται απαραίτητα, αν θέλει κανείς να απομυζήσει το 100% από τη χρήση του smartphone ή του tablet του. Αν αναρωτιέστε ποια είναι αυτά, δεν έχετε παρά να δείτε τις παρακάτω προτάσεις.

Κείμενο: Κωνσταντίνος Δημόπουλος

Social media
Το Facebook είναι ίσως η μοναδική εφαρμογή που βρίσκεται ήδη στη συντριπτική πλειοψηφία των Android και iOS συσκευών εκεί έξω. Ακόμα και αυτών που δεν έχετε πάρει ακόμα στα χέρια σας. Τι κι αν διαρκώς ζητάει όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση στην ιδιωτική ζωή των χρηστών, ελάχιστοι δείχνουν να δίνουν σημασία και η εγκατεστημένη βάση χρηστών συνεχώς αυξάνεται.

Παρέα του κάνουν πλέον το απαραίτητο app Messenger, που τείνει να γίνει ο βασικός διαπροσωπικός τρόπος επικοινωνίας και στη χώρα μας, αλλά και το Pages, το χρησιμότερο ίσως εργαλείο από τα τρία, αν φυσικά έχει κανείς να διαχειριστεί σελίδα στο Facebook… Ολοι δηλαδή. Μικρό tip για όσους έχουν κινητά παλιότερης τεχνολογίας ή σχετικά χαμηλές απαιτήσεις από την online social δραστηριότητα τους, ας προτιμήσουν τη lite έκδοση του app, και δεν θα ξαναχρειαστεί να πουν κακή κουβέντα για τον Zukerberg (εν μέσω κάποιου crash) πότε…

Kάπου εδώ χρειάζεται ένας αστερίσκος για όσους βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας ή συνεργατών. Το LinkedIn είναι μονόδρομος και στη χώρα μας. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, δοκιμάστε το. Επίσης, σβήστε το Twitter. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρίσκεται στη συσκευή σας εν έτει 2016.

Google apps
Οι προτάσεις της Google στο χώρο αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνες τους. Τι να το κάνετε το smartphone ή το tablet, άλλωστε, αν δεν μπορείτε να χαλαρώσετε με λίγο (ή και πολύ) YouTube τις ώρες που το χρειάζεστε, αν δεν βρείτε τη διεύθυνση που ψάχνετε, αλλά και το συντομότερο τρόπο για να φτάσετε εκεί μέσω του Maps ή αν χρειαστεί να κάνετε browsing με οτιδήποτε άλλο πέρα από τον Chrome (σοβαρά τώρα, μην…).
Η τελευταία προσθήκη, μάλιστα, στο πλούσιο «οπλοστάσιο» της Google, ακούει στο όνομα Inbox και είναι ο καλύτερος mail client που έχουν δει ποτέ τα μάτια σας. Γιατί θα πρέπει να μπει επιτέλους μια τάξη στον αχανή χώρο του Gmail σας.

Φωτογραφία
Πολύ κοντά στην παντοκρατορία του Facebook στα app stores του πλανήτη, βρίσκεται φυσικά το έτερο social network του κύριου Zukerberg. To Instagram μεγαλώνει διαρκώς τόσο σε όγκο χρηστών όσο και σε δυνατότητες. Από τη δημιουργία πρωτότυπων gif μέσω του add-in boomerang μέχρι την εισαγωγή των stories για να κονταροχτυπηθεί με την ανερχόμενη δύναμη του Snapchat, το Instagram φαίνεται να δίνει διαρκώς νέους λόγους για να μην σταματήσει να ασχολείται κανείς μαζί του και αυτοί δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τις διακοπές και τα ξενύχτια των celebrities…

Η πιο πρόσφατη άφιξη στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν είναι άλλη, βέβαια, από το ήδη πασίγνωστο Prisma, την εφαρμογή που έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει ακόμα και τις πιο αδιάφορες φωτογραφίες της κοιμισμένης γάτας σας σε έργο τέχνης (σχεδόν κυριολεκτικά)! Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αν αυτό που πραγματικά επιθυμείτε δεν είναι περισσότερα φίλτρα, αλλά ένα δυνατό και παράλληλα εύχρηστο εργαλείο επεξεργασίας των φωτογραφιών σας, τότε δεν χρειάζεται να ψάξετε για κάτι περισσότερο από το Snapseed. Είναι σίγουρο πως θα καλύψει και με το παραπάνω κάθε σας ανάγκη.

Επικοινωνία
Μπορεί το Messenger να έχει την πρωτοκαθεδρία στα chat apps τον τελευταίο καιρό, τι γίνεται όμως όταν θέλετε να επικοινωνήσετε με τους φίλους σας που δεν έχουν Facebook; Αν θέλετε να πάρετε τηλέφωνο μέσω WiFi την ξαδέρφη σας στην Αυστραλία; Αν το μόνο στοιχείο που έχετε για κάποιον είναι το e-mail του; Εντάξει, ίσως στην τελευταία περίπτωση να είναι καλύτερα να μην πάρετε τηλέφωνο…

Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, όμως, υπάρχουν πολύ αξιόλογες λύσεις, δοκιμασμένες στο χρόνο, αλλά και στις αναπροσαρμογές της τεχνολογίας. Από το κλασικό Skype, μέχρι το fan favorite WhatsApp και το outsider Viber, επιλογές υπάρχουν, μια δοκιμή θα σας πείσει για το ποια είναι η ιδανική για εσάς.

Ψυχαγωγία
Το τι μπορεί να θεωρήσει κανείς «ψυχαγωγία» με το κινητό του είναι σίγουρα σχετικό και δεν μπορεί να καθοριστεί στα πλαίσια ενός μικρού αφιερώματος, όπως αυτό που διαβάζετε αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν κάποιες σταθερές, όμως, που η λογική και μόνο υπαγορεύει ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τη μουσική. Δεν υπάρχει λόγος να έχετε smartphone, αν δεν το έχετε εφοδιάσει με το Spotify για τις λίστες σας και το Shazam για τις ανακαλύψεις σας. Και ίσως όλο αυτό να σας ακούγεται υπερβολικό, αλλά με τόσα εκατομμύρια τραγούδια στο «σύννεφο» (από τους Beatles μέχρι την Πάολα), είναι κρίμα να μην τα φέρετε μέχρι τα αυτιά σας.

Αν πάλι είστε περισσότερο visual τύπος, απαγορεύεται να μην έχετε λογαριασμό στο Netflix, έστω και για δοκιμή (ο πρώτος μήνας είναι δωρεάν άλλωστε). Το δίκτυο που έβαλε στις ζωές όλων το House of Cards, το Daredevil και το Stranger Things, υπόσχεται να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εναλλακτική πρόταση απέναντι στην εγχώρια τηλεοπτική παραγωγή, τα παράνομα torrents και την κυριακάτικη βαρεμάρα!

Οι φίλοι του βιβλίου, τέλος, μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους λογοτεχνικά αριστουργήματα (ή τις αγαπημένες τους συνταγές για παστίτσιο) on the go, χάρη στο Scribd. Μια εφαρμογή για βιβλιοφάγους που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, όπως το Netflix και το Spotify, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να διαβάσετε ή να ακούσετε (σε μορφή audiobook) ό,τι μπορείτε να φανταστείτε! Για τους λάτρεις των audiobooks δε, η Amazon δημιούργησε το Audible. Δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε…

The Best of the rest
Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα έπρεπε να υπάρχει smartphone χωρίς προεγκατεστημένο το Evernote. Η καλύτερη εφαρμογή ημερολογίου εδώ και αρκετά χρόνια, η οποία δεν σταματά να βελτιώνεται με κάθε της νέα έκδοση, θα γίνει το δεξί χέρι κάθε επαγγελματία (που δεν την έχει ήδη δοκιμάσει), αλλά και ένας πολύτιμος βοηθός για το καθημερινό σας πρόγραμμα.

Πολύτιμη βοήθεια στην καθημερινότητά σας μπορεί να προσφέρει και το Tinder, το άκρως επιτυχημένο dating app που μπήκε πριν μερικά χρόνια στη ζωή μας για να καταστρέψει ολοσχερώς κάθε στερεότυπο που γενιές ολόκληρες έχτισαν γύρω από το «μύθο» των ανθρωπίνων σχέσεων.

Από την άλλη, αν θεωρείτε αυτού του είδους τις εφαρμογές πολύ προχωρημένες για τα γούστα σας, μπορείτε να αποκαταστήσετε τις δυσκολίες στην επικοινωνία με τον κοινωνικό σας περίγυρο, απασχολούμενοι με το Pokemon go! Ναι, το παιχνίδι που απασχόλησε τους πάντες φέτος το καλοκαίρι με την κυκλοφορία του είναι δεδομένο ότι θα σας κάνει φίλους με τους μέχρι πρότινος άγνωστους κατοίκους της γειτονιάς σας, στο κυνήγι του πρώτου σας Pikachu…

Η ψυχαγωγία, η επικοινωνία και η κάθε σας δραστηριότητα εννοείται πως κατέχει εξέχουσα θέση στην καθημερινότητά σας. Εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές για κάθε πιθανή και απίθανη επιθυμία σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε. App…ολαύστε το!