Δυναμική πορεία για το 1ο εξάμηνο, με ονομαστικά κέρδη προ φόρων έως και 19%*. 

Ο Όμιλος Dixons Carphone plc,  η κορυφαία Ευρωπαϊκή εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών, ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το 1ο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2016 -2017 (Μάιος 2016 – Οκτώβριος 2016), παρουσιάζοντας ισχυρή δυναμική και ονομαστικό κέρδος προ φόρων έως και 19%.

Δυνατά σημεία: Αποτελέσματα εξαμήνου για τις 26 εβδομάδες που ολοκληρώθηκαν στις 29 Οκτωβρίου 2016*

  • Αύξηση εσόδων εξαμήνου ομίλου(3) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (like-for-like) έως 4%, για το 2ο τρίμηνο (Q2) αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά αύξηση έως 4%, ονομαστικά έσοδα για το 1ο εξάμηνο αυξημένα έως και 11%
  • Αύξηση κερδών μεριδίων αγοράς σε όλες τις αγορές
  • Ονομαστικό κέρδος προ φόρων(1) για τον Όμιλο 144 εκατ. στερλίνες (2015/16: 121 εκατ. στερλίνες), αυξημένο κατά 19%
  • Ονομαστικά έσοδα προ φόρων  (ΕΒΙΤ) (1) για τον Όμιλο 153 εκατ. Στερλίνες (2015/16: 135 εκατ. Στερλίνες)
  • Ονομαστικά βασικά έσοδα για τον Όμιλο ανά μετοχή(1) από τις συνεχείς δραστηριότητες 10,9 στερλίνες (2015/16: 7,5 στερλίνες)
  • Ονομαστικό κέρδος προ φόρων 104 εκατ. στερλίνες (2015/16: 78 εκατ. στερλίνες) μετά των μη ονομαστικών δαπανών ύψους 40 εκατ. στερλίνων (2015/16: 43 εκατ. στερλίνες), ονομαστικά έσοδα ανά μετοχή 8,1 στερλίνες (2015/16: 4,8 στερλίνες)
  • Μέρισμα εξαμήνου 3,5 στερλίνες (2014/15: 6,00 στερλίνες), αποδοτέο τον Ιανουάριο 2017, με αύξηση 8%
  • Ελεύθερες ταμειακές ροές(8) από 65 εκατ. στερλίνες (2015/16: 64 εκατ. στερλίνες) και καθαρό χρέος στα 285 εκατ. στερλίνες (2015/16: 378 εκατ. στερλίνες)
  • CWS: Ανακοίνωση συνεργασίας για το «συνδεδεμένο σπίτι» με την εταιρεία ενέργειας SSE

Σημειώσεις:

  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, το συγκριτικό με το προηγούμενο έτος και τα συνολικά έσοδα επηρεάστηκαν κατά περίπου 1% εξαιτίας των ανακαινίσεων.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, το συγκριτικό με το προηγούμενο έτος βελτιώθηκε κατά περίπου 3% λόγω της μεταφοράς από τα κλειστά καταστήματα.
  • Στις σημειώσεις στη σελίδα 3, μπορείτε να βρείτε επεξήγηση της βάσης σύνταξης και ορισμούς. Όλοι οι ορισμοί χρησιμοποιούνται στην Ετήσια Οικονομική Αναφορά του Ομίλου για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου (σελίδες 154-156)

Q2 Αποτελέσματα

Ποσοστό

μεταβολής %

Τοπικό νόμισμα(2)
μεταβολή %
Like-for-like(3) μεταβολή %
Ηνωμένο Βασίλειο & Ιρλανδία 5% 4% 6%
Σκανδιναβικές χώρες 28% 6% 2%
Νότια Ευρώπη 17% (3)% 1%
Συνδεδεμένες Παγκόσμιες Υπηρεσίες 48% 42% n/a
Όμιλος 12% 5% 4%

 

Ο Seb James, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, δήλωσε:

«Πριν από δύο χρόνια, όταν ενώσαμε την επιχειρηματική δραστηριότητα της Dixons Retail και της Carphone Warehouse, καθορίσαμε μια στρατηγική για τη δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να περιηγηθούν σε έναν ολοένα και πιο περίπλοκο και διασυνδεδεμένο κόσμο. Επομένως, είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι είμαστε και πάλι σε θέση να ανακοινώσουμε τη θετική ανάπτυξη, τόσο σε πωλήσεις, όσο και σε κέρδη, σε όλους τους κλάδους της επιχείρησης μας.

Συνολικά, είχαμε ένα δυναμικό ξεκίνημα για το έτος με αύξηση 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ονομαστικό κέρδος προ φόρων αυξημένο κατά 19%. Οι ομάδες σε όλη την επιχείρηση το κατάφεραν αυτό μέσω της επιτυχούς εκτέλεσης ενός ευρέος φάσματος πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων. Αυτά προκύπτουν από ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία που έχει αποφέρει ακριβώς ό, τι αναμενόταν, από το άνοιγμα της πιο σύγχρονης μικρής αποθήκης προϊόντων στην Ευρώπη για την επιχείρησή μας στις Σκανδιναβικές χώρες, από τις δραστηριότητες συγχώνευσης του Ομίλου μας που έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, την ένταξη των δύο βοηθητικών επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου ανεξάρτητου μεταπωλητή multiplay προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου, μια εντελώς νέα πρόταση για τις υπηρεσίες στο Λιντς, και πολλά άλλα. Μαζί αυτά, συνεχίζουν να βελτιώνουν τις προτάσεις που παρουσιάζουμε στους πελάτες μας κάθε μέρα, και είναι και ο λόγος για τη συνεχή ανάπτυξη, τόσο της ικανοποίησης των πελατών μας, όσο και του μεριδίου της αγοράς που απολαμβάνουμε. Ωστόσο, ακόμα δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Εισερχόμαστε στην πιο κρίσιμη εμπορική περίοδό μας και ήδη οι ομάδες μας σχεδιάζουν την εκπόνηση ενός προγράμματος για το επόμενο έτος, που είναι ακόμα πιο φιλόδοξο, καινοτόμο και πελατοκεντρικό.

Κοιτάζοντας μπροστά, παραμένουμε αισιόδοξοι για την ικανότητά μας να συνεχίζουμε να κερδίζουμε μερίδια αγοράς σε όλες τις βασικές αγορές μας, και, αν και ακόμα δεν έχουμε δει καμία επίδραση στη ζήτηση των καταναλωτών ως συνέπεια του Brexit, έχουμε ήδη κάνει τον ανάλογο προγραμματισμό για την πιθανότητα μιας μελλοντικής αβεβαιότητας.  Συγκεκριμένα, έχουμε εστιάσει στη μείωση του σταθερού κόστους, εντοπίζοντας περιοχές της δυνητικής αύξησης του μεριδίου της αγοράς, αν η εποχή αποδειχθεί σκληρή για τους ανταγωνιστές μας, και γενικότερα προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα για κάθε περίπτωση. Επιπλέον, σχεδιάζουμε την προσφορά μας με τέτοιο τρόπο, ώστε οι πιθανές επιπτώσεις από τη νομισματική ισοτιμία να ελαχιστοποιούνται για τους πελάτες μας και να διασφαλίσουμε ότι για τον επόμενο χρόνο, όπως πάντα, όλοι θα είναι απολύτως σίγουροι ότι θα πάρουν την καλύτερη δυνατή τιμή.

Συνεχίζουμε φυσικά να κάνουμε μεγάλη πρόοδο μέσα στην CWS (Συνδεδεμένες Παγκόσμιες Υπηρεσίες) και βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω σήμερα μια νέα στρατηγική εταιρική συνεργασία με τη SSE, η οποία θα χρησιμοποιήσει το honeyΒee software μας για να ενεργοποιήσει εν καιρώ τους 5 εκατομμύρια πελάτες της για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη διατήρηση του σπιτιού και των συσκευών τους με το πάτημα ενός κουμπιού. Το κορυφαίο brand μας ‘KnowHow’, θα υποστηρίζει τη συνεργασία παρέχοντας συνολική υποδομή επισκευής και συντήρησης.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους 42.000 συναδέλφους μου, οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη αυτή επιχείρηση που λέγεται Dixons Carphone, για την εντυπωσιακή δουλειά τους αυτό το έτος, και να ευχηθώ σε όλους -από το Μαϊάμι ως το Μάντσεστερ- Χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο νέο έτος».

Σημειώσεις

(1) Τα ονομαστικά αποτελέσματα δεν περιλαμβάνουν την απόσβεση των αποκτηθέντων άυλων περιουσιακών στοιχείων, την ενσωμάτωση των δαπανών συγχώνευσης και των συναλλαγών, το κόστος εξορθολογισμού ιδιοκτησίας, τις δαπάνες που σχετίζονται με εξαγορές και λοιπά εφάπαξ, μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία, τους καθαρούς τόκους για τα συνταξιοδοτικά σχήματα καθορισμένων παροχών και τις διακοπείσες δραστηριότητες (περιλαμβάνει τη λειτουργία της Phone House στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία). Αυτά τα στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται αναφέρονται ως «μη ονομαστικά». Η διοίκηση θεωρεί τη μέτρηση της «ονομαστικής» απόδοσης περισσότερο ακριβή για την αποτύπωση της συνεχούς εμπορικής δραστηριότητας του Ομίλου. Επιπλέον προσφέρει περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες στους μετόχους για τις επιδόσεις του Ομίλου και είναι σε συνέπεια με τον τρόπο μέτρησης της επιχείρησης εσωτερικά. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στις σημειώσεις 3 και 9 της χρηματοοικονομικής έκθεσης.

(2) Η μεταβολή στα έσοδα τοπικού νομίσματος αντικατοπτρίζει το σύνολο των εσόδων σε βάση σταθερού νομίσματος και περιόδου.

(3) Τα έσοδα like -for-like υπολογίζονται με βάση τα ονομαστικά έσοδα καταστημάτων και διαδικτύου χρησιμοποιώντας σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Τα νέα καταστήματα περιλαμβάνονται εφόσον είναι ανοιχτά για ένα πλήρες οικονομικό έτος τόσο στην αρχή και στο τέλος της χρήσης. Τα εσοδα από καταστήματα franchise εξαιρούνται και τα καταστήματα που έκλεισαν εξαιρούνται για οποιαδήποτε περίοδο κλεισίματος κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε περιόδου. Τα έσοδα από συμφωνίες υποστήριξης πελατών, ασφάλιση και πώληση χονδρικής μαζί με τα έσοδα από Συνδεδεμένες Παγκόσμιες Υπηρεσίες και άλλες επιχειρήσεις μη λιανικής πώλησης εξαιρούνται από τους υπολογισμούς like-for-like. Τα έσοδα από την Carphone Warehouse SWAS περιλαμβάνονται στο like-for-like. Τα έσοδα like-for-like αντανακλούν χρήσιμες πληροφορίες για τα καταγεγραμμένα έσοδα και επιτρέπει την καταγραφή της πορείας του Ομίλου σε ετήσια βάση.

(4) Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία περιλαμβάνουν δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και τη δραστηριότητα Dixons Travel.

(5) Οι Σκανδιναβικές χώρες περιλαμβάνουν δραστηριότητες στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ισλανδία.

(6) Η Νότια Ευρώπη περιλαμβάνει δραστηριότητες στην Ισπανία και την Ελλάδα.

(7) Οι Συνδεδεμένες Παγκόσμιες Υπηρεσίες (CWS) περιλαμβάνουν τη λειτουργία B2B του Ομίλου που αξιοποιεί τις ειδικές δεξιότητες, τις διαδικασίες λειτουργίας και την τεχνολογία του Ομίλου για την παροχή συντονισμένων υπηρεσιών σε τρίτους που επιθυμούν να αναπτύξουν τις δικές τους συνδεδεμένες παγκόσμιες λύσεις.

(8) Οι Καθαρές Ταμειακές Ροές περιλαμβάνουν τις ταμειακές ροές που προκύπτουν από / (που χρησιμοποιούνται από) τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες πριν από ειδικές συνταξιοδοτικές εισφορές, μείον τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης, μείον τον φόρο εισοδήματος που καταβλήθηκε και τις καθαρές κεφαλαιουχικές δαπάνες.