Προβλέπει ότι το έτος 2022 θα υπάρχουν 550 εκατομμύρια συνδρομές 5G. Η Βόρεια Αμερική θα είναι πρωτοπόρος στις συνδρομές 5G, καθώς το έτος 2022 το ένα τέταρτο όλων των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή θα αφορούν 5G.

  • Το 25% όλων των συνδρομών στη Βόρεια Αμερική θα είναι 5G το έτος 2022· το ποσοστό αυτό θα αντιπροσωπεύει την υψηλότερη διεθνώς διείσδυση στην αγορά
  • Οι κινητές ευρυζωνικές συνδρομές θα αντιπροσωπεύουν το 90% όλων των συνδρομών έως το 2022
  • Το 2022 θα υπάρχουν 29 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές, από τις οποίες περίπου 18 δισεκατομμύρια θα συνδέονται με το διαδίκτυο των αντικειμένων (Internet of Things, IoT).

Η τελευταία έκδοση της έκθεσης Ericsson (NASDAQ: ERIC) Mobility Report, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, προβλέπει ότι το έτος 2022 θα υπάρχουν 550 εκατομμύρια συνδρομές 5G. Η Βόρεια Αμερική θα είναι πρωτοπόρος στις συνδρομές 5G, καθώς το έτος 2022 το ένα τέταρτο όλων των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή θα αφορούν 5G.

Η περιοχή Ασίας και Ειρηνικού θα είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη όσον αφορά τις συνδρομές 5G, καθώς το έτος 2022 το 10% όλων των συνδρομών θα αφορούν 5G. Από το 2016 έως το 2022, η Μέση Ανατολή και Αφρική θα γνωρίσει μια ραγδαία μετατόπιση: ενώ σήμερα η πλειονότητα των συνδρομών είναι απλώς GSM/EDGE, το 80% όλων των συνδρομών θα μεταβούν σε WCDMA/HSPA και LTE.

ibe-nov2615-3

Έως το τέλος του 2016 θα υπάρχουν 3,9 δισεκατομμύρια συνδρομές μέσω smartphone. Περίπου το 90% των συνδρομών αυτών θα είναι καταχωρημένες σε δίκτυα WCDMA/HSPA και LTE. Έως το 2022, ο αριθμός των συνδρομών μέσω smartphone προβλέπεται να φτάσει τα 6,8 δισεκατομμύρια, ενώ άνω του 95% των συνδρομών θα είναι καταχωρημένες σε δίκτυα WCDMA/HSPA, LTE και 5G.

Ο Ulf Ewaldsson, Chief Strategy and Technology Officer, Ericsson, δηλώνει: «Σήμερα, σχεδόν το 90% των συνδρομών μέσω smartphone υλοποιούνται σε δίκτυα 3G και 4G, ενώ το 2020 αναμένεται να υπάρχουν διαθέσιμα πρότυπα δίκτυα 5G. Ήδη διαπιστώνουμε μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των παρόχων σχετικά με την εισαγωγή δικτύων 5G πριν την προτυποποίησή τους. Η τεχνολογία 5G θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας, καθιστώντας δυνατές νέες περιπτώσεις χρήσης σε τομείς όπως το ΙοΤ, η αυτοματοποίηση, οι μεταφορές και τα δεδομένα μεγάλης κλίμακας (big data).»

Η πιο πρόσφατη έκθεση Ericsson Mobility Report προβλέπει επίσης ότι το 2022 θα υπάρχουν 8,9 δισεκατομμύρια συνδρομές κινητής τηλεφωνίας, από τις οποίες το 90% θα αφορά κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα υπάρχουν 6,1 δισεκατομμύρια μοναδικοί συνδρομητές.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016 προστέθηκαν 84 εκατομμύρια νέοι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 7,5 δισεκατομμύρια, το οποίο αντιπροσωπεύει μια ετήσια αύξηση περίπου 3%. Όσον αφορά την καθαρή προσθήκη νέων συνδρομητών, η μεγαλύτερη αύξηση του τριμήνου σημειώθηκε στην Ινδία (+15 εκατομμύρια), η οποία ακολουθείται από την Κίνα (+14 εκατομμύρια), τη Μιανμάρ (+4 εκατομμύρια) και τις Φιλιππίνες (+4 εκατομμύρια). Οι κινητές ευρυζωνικές συνδρομές παρουσιάζουν ετήσια αύξηση περίπου 25%, έχοντας αυξηθεί σχεδόν κατά 190 εκατομμύρια μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2016. Ο συνολικός αριθμός κινητών ευρυζωνικών συνδρομών είναι σήμερα περίπου 4,1 δισεκατομμύρια.

Η διακίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας εξακολουθεί να αυξάνεται, ωθούμενη τόσο από την αύξηση του αριθμού συνδρομών μέσω smartphone όσο και από τη διαρκή άνοδο του μέσου όρου δεδομένων ανά συνδρομή, η οποία οφείλεται κυρίως στην αυξημένη παρακολούθηση βίντεο. Το τρίτο τρίμηνο του 2016, η διακίνηση δεδομένων παρουσίασε άνοδο κατά 10% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Άλλα σημαντικά σημεία της έκθεσης Ericsson Mobility Report είναι τα ακόλουθα:

Η διακίνηση βίντεο μέσω κινητών συσκευών εξακολουθεί να αυξάνεται: Η διακίνηση βίντεο μέσω κινητών συσκευών προβλέπεται ότι θα αυξάνεται κατά περίπου 50% ετησίως έως το 2022, φτάνοντας σχεδόν το 75% της συνολικής διακίνησης δεδομένων μέσω κινητών συσκευών. Η κοινωνική δικτύωση είναι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος τύπος διακίνησης κινητών δεδομένων μετά το βίντεο και προβλέπεται ότι την επόμενη εξαετία θα αυξάνεται κατά 39% ετησίως.

Η ζωντανή συνεχής ροή (live streaming) συναντά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο εφαρμογές ζωντανής συνεχούς ροής βίντεο για να αλληλεπιδρούν με τους φίλους τους, τους συγγενείς τους, καθώς και όσους τους ακολουθούν στα κοινωνικά δίκτυα. Περίπου ένας στους πέντε χρήστες smartphone στις ΗΠΑ εκφράζουν ενδιαφέρον για τη ζωντανή εκπομπή βίντεο, ενώ διπλάσιο είναι το ποσοστό των χρηστών που ενδιαφέρονται για τις εν λόγω εφαρμογές σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές όπως είναι η Ινδία, η Ινδονησία, η Βραζιλία και το Ομάν.

Το IoT στο επίκεντρο: Το 2022 αναμένεται να υπάρχουν περίπου 29 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές, από τις οποίες τα 18 δισεκατομμύρια θα έχουν σχέση με το ΙοΤ. Η τελευταία έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility Report περιλαμβάνει μια πιο διεισδυτική ματιά στο IoT, με τρία αναλυτικά άρθρα που αφορούν διαφορετικές πτυχές του ΙοΤ και των δυνατοτήτων μετασχηματισμού που προσφέρει. Τα δύο από τα άρθρα έχουν γραφτεί σε συνεργασία με παρόχους οι οποίοι έχουν χτίσει λύσεις ΙοΤ βασιζόμενοι στα κύρια περιουσιακά τους στοιχεία, δημιουργώντας αυξημένη επιχειρηματική αξία. Το τρίτο άρθρο ερευνά τις δυνατότητες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας να υποστηρίξουν ένα ρεαλιστικό σενάριο μαζικής χρήσης ΙοΤ.

Η έκθεση Ericsson Mobility Report είναι μια κορυφαία έκδοση του κλάδου η οποία μελετά τη διακίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και παρέχει λεπτομερείς μετρήσεις από ζωντανά δίκτυα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Η έκθεση χρησιμοποιεί τις συγκεκριμένες μετρήσεις και αναλύσεις, σε συνδυασμό με εσωτερικές προβλέψεις και άλλες σχετικές μελέτες, προκειμένου να προσφέρει μια βαθιά ανάλυση των σύγχρονων τάσεων σχετικά με τη διακίνηση δεδομένων και την αγορά της Διαδικτυωμένης Κοινωνίας.

Το εργαλείο διερεύνησης της διακίνησης δεδομένων Traffic Exploration Tool, το οποίο συνοδεύει την έκθεση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία προσαρμοσμένων διαγραμμάτων και πινάκων. Στις πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν φίλτρα ανά περιοχή, τύπο συνδρομής, τεχνολογία, κίνηση και τύπο συσκευής.