Το αντίστοιχο ποσοστό στη Βόρεια Αμερική είναι μόλις 11%, ενώ φθάνει το 21% στη Λατινική Αμερική και το 22% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Σε πλήρη ψηφιακή εγρήγορση βρίσκονται οι Επικεφαλής Πληροφορικής (Chief Information Officers-CIOs) στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ). Περίπου το ένα τρίτο των CIOs της περιοχής (το 28%) δηλώνουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνιστά τη “νούμερο ένα” προτεραιότητα για το 2017. Μάλιστα, το ποσοστό των CIOs στην ΕΜΕΑ, που αναγνωρίζουν την ανάγκη ψηφιοποίησης των εργασιών τους ως ύψιστη προτεραιότητα, είναι σαφώς μεγαλύτερο έναντι του αντίστοιχου των συναδέλφων τους σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Για την ακρίβεια, το αντίστοιχο ποσοστό στη Βόρεια Αμερική είναι μόλις 11%, ενώ φθάνει το 21% στη Λατινική Αμερική και το 22% στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Με δεδομένο ότι οι CIOs στην ΕΜΕΑ θεωρούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, κομβικό για τη μετεξέλιξη των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται, δρομολογούν για το 2017 αυξήσεις στους εταιρικούς προϋπολογισμούς για το IT. Η αναμενόμενη αύξηση είναι, πάντως, μόλις της τάξης του 1,4%, κατά μέσο όρο, η μικρότερη για το 2017 έναντι άλλων γεωγραφικών ζωνών του κόσμου. Ωστόσο, δεδομένης της οικονομικής στενότητας στην περιοχή της ΕΜΕΑ θεωρείται σημαντικό και μόνο το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί του επόμενου έτους για το ΙΤ θα είναι αυξημένοι.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Gartner (“The 2017 Gartner CIO Agenda Survey”), οι CIOs στην EMEA δαπανούν ποσοστό 19% του συνολικού προϋπολογισμού για την Πληροφορική σε ψηφιακές πρωτοβουλίες, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σε 29% το 2018. Οι επενδύσεις σε digital πρωτοβουλίες αφορούν, μεταξύ άλλων, τα ψηφιακά κανάλια πωλήσεων, προηγμένα analytics, το Ίντερνετ των Πραγμάτων και τις λύσεις ψηφιακής ασφάλειας.

ciowoman

Business Intelligence και Analytics
Σε επίπεδο τεχνολογίας, οι τομείς του Business Intelligence (BI) και των Business Analytics παραμένουν κορυφαίες επενδυτικές προτεραιότητες για τους CIOs της ΕΜΕΑ κατά το 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner, το ενδιαφέρον των CIOs της περιοχής όσον αφορά στην ψηφιοποίηση εστιάζεται σε πρωτοβουλίες, όπως η “Βιομηχανία 4.0”, το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η εκτεταμένη ψηφιοποίηση των λύσεων και υπηρεσιών σε κλάδους, όπως οι μεταφορές, η εφοδιαστική αλυσίδα και το λιανεμπόριο.

Έλλειψη στελεχών
Από την ίδια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.598 CIOs (753 από την περιοχή της EMEA), προκύπτει ότι η έλλειψη στελεχών με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες παραμένει το κορυφαίο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι CIOs της περιοχής.

Το 26% των CIOs της ΕΜΕΑ απαντά ότι η εύρεση στελεχών με τα κατάλληλα skills είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2015. Το δε μεγαλύτερο κενό σε επίπεδο στελεχών στην αγορά της ΕΜΕΑ εντοπίζεται σε τομείς που σχετίζονται με τα analytics.

 πηγή: www.sepe.gr/