Από μεταφράσεις μέχρι τηλεχειρισμό ρομπότ εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών αναλαμβάνει το… μάχιμο iPod touch. Άραγε βγαίνει και σε χακί;

iPod Touch

iPod Touch

Οι περισσότεροι από εσάς ήδη θα γνωρίζετε το iPod touch, το δημοφιλές media player της Apple που θυμίζει έντονα iPhone. Αν νομίζετε, ωστόσο, πως το μόνο που κάνει είναι να αναπαράγει ταινίες και mp3, είσαστε γελασμένοι! Ο αμερικανικός στρατός, τουλάχιστον, πιστεύει το αντίθετο και επιστρατεύει συσκευές iPod touch για το… «δικτυωμένο» πεδίο μάχης του μέλλοντος.


Αξιωματούχοι του στρατού των ΗΠΑ φιλοδοξούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες ασύρματης δικτύωσης του iPod touch σε συνδυασμό με την ευκολία δημιουργίας ειδικών εφαρμογών, προκειμένου να παρέχουν στους στρατιώτες ένα σύγχρονο εργαλείο για τις αποστολές τους.


Με τη βοήθεια των εφαρμογών ενός iPod touch, οι αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούν για παράδειγμα να μεταφράζουν τις οδηγίες τους στη γλώσσα των εκάστοτε πολιτών που καλούνται να «βοηθήσουν», να επικοινωνούν μεταξύ τους και με το αρχηγείο, να τηλεχειρίζονται ρομπότ εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών ή να κατεβάζουν φωτογραφίες στόχων από αντίστοιχες βάσεις δεδομένων. Όλα αυτά, χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή συσκευή σχετικά χαμηλού κόστους, αν αναλογιστούμε το μεγάλο κόστος του στρατιωτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για αντίστοιχες εργασίες.


Η εταιρεία Next Wave Systems έχει ξεκινήσει τη δημιουργία εφαρμογής για iPhone και iPod touch που θα επιτρέπει στους στρατιώτες να φωτογραφίζουν μια πινακίδα του δρόμου, να την στέλνουν στο στρατηγείο και να λαμβάνουν πολύτιμες πληροφορίες για την περιοχή και τους κινδύνους της.
Παράλληλα, οι πεζοναύτες έχουν «παραγγείλει» εφαρμογή που θα τους επιτρέπει να στέλνουν φωτογραφίες υπόπτων σε βάσεις βιομετρικών δεδομένων, ώστε να είναι ευκολότερη η άμεση ταυτοποίησή τους.
Άλλωστε, ήδη η μεταφραστική εφαρμογή Vcommunicator για iPod touch χρησιμοποιείται από στρατιώτες σε Ιράκ και Αφγανιστάν, καθώς μεταφράζει τόσο στην οθόνη όσο και με αναπαραγωγή ομιλίας, Αραβικά, Κουρδικά και δύο Αφγανικές διαλέκτους.


Ας ελπίσουμε, πάντως πως μια συσκευή που έχει δημιουργηθεί για να διασκεδάζει χρήστες, δεν θα χρησιμοποιείται και για να καταδυναστεύει άλλους.