Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, στα Ιαπωνικά video games έχουν ακουστεί μερικές από τις πιο διάσημες μελωδίες στον κόσμο της ποπ κουλτούρας.


digginΩστόσο, οι πιο πολλοί από τους ανθρώπους που δημιούργησαν αυτές τις διαχρονικές συνθέσεις παραμένουν άγνωστοι. Η καινούργια σειρά έξι επεισοδίων ‘Diggin’ In the Carts’ θα ρίξει προβολείς πάνω σε πολλούς από αυτούς τους συνθέτες των διάσημων soundtracks.


Κάθε επεισόδιο θα αναφέρεται και σε ένα διαφορετικό κεφάλαιο της εξέλιξης της μουσικής των video games, παρουσιάζοντας αποκλειστικές συνεντεύξεις με μερικούς από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του είδους, ανάμεσα στους οποίους ο Hirokazu “Hip” Tanaka, που έχει γράψει τη μουσική σε κλασικά παιχνίδια όπως τα Tetris and Metroid, ο Yuzo Koshiro, ο οποίος είχε εμπνευστεί από το nightlife του Τόκιο των αρχών της δεκαετίας του 1990 όταν δημιουργούσε το soundtrack του Streets of Rage και ο Nobuo Uematsu που οι συνθέσεις του για την Final Fantasy σειρά, έχουν ερμηνευτεί κατά καιρούς από κορυφαίες ορχήστρες.


Στo πρώτο επεισόδιο του Diggin’ In The Carts με τίτλο “The Rise Of VGM” παρακολουθούμε τη γέννηση και την ανάπτυξη της μουσικής των videogames. Από τους πρώτους ήχους ως τις πρώτες ολοκληρωμένες συνθέσεις που έκαναν την εμφάνισή τους στα παιχνίδια της Νamco. Εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, η Junko Ozawa, που από πολύ νωρίς ξεχώρισε για τις μουσικές που έκανε για παιχνίδια της Namco, αλλά και ο θρυλικός Hirokazu ‘Hip’ Tanaka, που το 1980 ξεκίνησε συνεργασία με την Nintendo και έχει υπογράψει μουσικές για μερικά από τα πιο αγαπημένα ‘κλασικά’, όπως τα Metroid και Tetris. Για να τονιστεί, μάλιστα, ακόμη περισσότερο η παγκόσμια επίδραση της δουλειάς των Ιαπώνων συνθετών, στα διαφορετικά επεισόδια της σειράς, δίνουν τις προσωπικές τους εκτιμήσεις, εκλεκτοί της μουσικής σκηνής, όπως οι Flying Lotus, Dizzee Rascal, Just Blaze, Joker, Fatima Al Qadiri, Kode9, Havoc, J-Rocc και Ikonika, που εξηγούν πόσο πολύ έχουν, οι ίδιοι, επηρεαστεί στο πώς κάνουν μουσική, από την μουσικη των video games.


Το ‘Diggin’ In the Carts’ παρουσιάζεται ενόψει του Red Bull Music Academy στο Τόκιο. Από τις 12 Οκτωβρίου ως τα 14 Νοεμβρίου, το Red Bull Music Academy σαν ένα μουσικό εργαστήρι και φεστιβάλ που ταξιδεύει ανά τον κόσμο, θα φιλοξενήσει μέσα σε πέντε εβδομάδες workshops, συναυλίες, club nights, και άλλες μοναδικές μουσικές παραγωγές σε διάφορα σημεία της πόλης. Καθώς είναι η πρώτη φορά που πηγαίνει στην Ασία, έχει σκοπό να εξερευνήσει την πλούσια μουσική και καλλιτεχνική κουλτούρα της Ιαπωνίας και την τεράστια επίδραση της μουσικής της και της τεχνολογίας της παγκόσμια. Στα 16 χρόνια της ιστορίας της, άλλωστε, η Ακαδημία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προώθησης και ανάδειξης νέων ταλέντων, εξασφαλίζοντας μια πλατφόρμα για τα πιο εντυπωσιακά μουσικά μυαλά της εποχής, καλώντας τα να δημιουργήσουν, να δουλέψουν μαζί και να χαρούν.


είτε εδώ το πρώτο επειδόσιο “The Rise of VGM”:
http://www.redbull.com/gr/el/music/stories/1331676494225/diggin-in-the-carts-prwto-epeisodio