Η Nikon ανακοινώνει την κυκλοφορία ενός νέου τηλεφακού zoom με φορμά FX, με μεγάλο εστιακό εύρος 80–400 mm και κορυφαία οπτική σχεδίαση.


AFS_80_400_ED_VR_2Μια πολυαναμενόμενη αναβάθμιση του εξαιρετικά δημοφιλούς τηλεφακού AF 80–400 mm της Nikon, ο νέος τηλεφακός zoom AF-S 80–400mm f/4,5-5,6G ED VR διαθέτει βελτιωμένη οπτική κατασκευή που ανταποκρίνεται με ευκολία στις απαιτήσεις των σημερινών D-SLR.


Ιδανικός για θέματα, όπως άγρια ζώα, τοπία ή αθλητικές εκδηλώσεις, ο φακός αυτός καλύπτει τα πάντα από μεσαίο τηλεφακό έως υπερ-τηλεφακό. Προσφέρει εξαιρετική οπτική απόδοση σε διάφορες συνθήκες, ενώ το σύστημα απόσβεσης κραδασμών της Nikon επιτρέπει αντιστάθμιση έως 4 στοπ σε ολόκληρο το εύρος του zoom, ακόμη και στα 400 mm.


Ο Zurab Kiknadze, Διευθυντής Προϊόντων, Φακών, Εξαρτημάτων & Λογισμικού της Nikon Europe, σχολιάζει: “Ο αρχικός φακός AF 80-400 mm της Nikon ήταν μια μικρή επανάσταση όταν κυκλοφόρησε. Ως ο πρώτος NIKKOR που συνδύαζε την πρωτοποριακή τεχνολογία απόσβεσης κραδασμών με ένα ευέλικτο εύρος τηλεφακού και σχετικά μικρό μέγεθος για εύκολη μεταφορά, γρήγορα έγινε πολύ δημοφιλής. Έχοντας αναβαθμιστεί τώρα για τη νέα γενιά των DSLR, η έκδοση AF-S του φακού αυτού προσφέρει σημαντικά βελτιωμένο μηχανισμό αυτόματης εστίασης, αυξημένη αντιστάθμιση VR και βελτιωμένη οπτική σχεδίαση. Ο φακός αυτός είναι ένας αντάξιος διάδοχος, και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσει την επιτυχία του προκατόχου του”.


Οπτική υπεροχή
Σχεδιασμένη με γνώμονα τις γρήγορες D-SLR υψηλής ανάλυσης, η νέα οπτική κατασκευή διαθέτει 20 στοιχεία σε 12 ομάδες. Σχεδιασμένος για να παρέχει άριστα αποτελέσματα σε διάφορες συνθήκες, ο φακός διαθέτει τη νανοκρυσταλλική επίστρωση της Nikon καθώς και τέσσερα γυάλινα στοιχεία ED (εξαιρετικά χαμηλής διασποράς) και ένα γυάλινο στοιχείο Super ED. Η νανοκρυσταλλική επίστρωση αποτρέπει τα διπλά είδωλα και τις αντανακλάσεις, ενώ τα γυάλινα στοιχεία ED διορθώνουν τη χρωματική εκτροπή και την οπτική παραμόρφωση χρωμάτων που παρατηρείται στις μεγαλύτερες, ιδιαίτερα, εστιακές αποστάσεις.


Το πλεονέκτημα των τεσσάρων στοπ
Για να βελτιωθεί η σταθερότητα σε όλο το εύρος του zoom, η αντιστάθμιση του μηχανισμού VR (απόσβεση κραδασμών) αντιστοιχεί σε ταχύτητα κλείστρου μικρότερη κατά περίπου τέσσερα στοπ. Οι λειτουργίες κανονικού και ενεργού VR προσφέρουν σταθερές λήψεις σε διαφορετικά είδη κραδασμών της φωτογραφικής μηχανής, ενώ η αυτόματη ανίχνευση τρίποδου μειώνει τους κραδασμούς από την απελευθέρωση του κλείστρου όταν η φωτογραφική μηχανή έχει τοποθετηθεί σε τρίποδο.


Υψηλή αξιοπιστία
CL_M2Ο ισχυρός συνδυασμός του μεγάλου εύρους 80–400 mm και της σχετικά φορητής κατασκευής καθιστά αυτόν το φακό μια απίστευτα πρακτική λύση στις περισσότερες περιπτώσεις που απαιτείται τηλεφακός. Μπορείτε να μειώσετε το χρόνο εστίασης κατά τις λήψεις σε μια συγκεκριμένη απόσταση χρησιμοποιώντας το διακόπτη ορίου εστίασης, που προσφέρει δύο ρυθμίσεις (“FULL” και ∞-6 m). Η AF συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και με συνδεδεμένο τηλεμετατροπέα 1,4x σε μια φωτογραφική μηχανή συμβατή με f/8.


Με στόχο την υψηλή αξιοπιστία, η εργονομική κατασκευή υψηλής ποιότητας διαθέτει μεταλλική μοντούρα με στεγανοποίηση από καουτσούκ για προστασία από καιρικά φαινόμενα. Η ενσωματωμένη ασφάλεια αποτρέπει το γλίστρημα του φακού από το ίδιο του το βάρος, όταν ο φακός δεν χρησιμοποιείται και είναι κρεμασμένος προς το κάτω μέρος.


Ο φακός αυτός συνοδεύεται από καπάκι φακού (LC-77), σκίαστρο φακού (HB-65), θήκη φακού (CL-M2) και αποσπώμενο πέδιλο τρίποδου που βελτιώνει την ισορροπία και επιτρέπει ευκολότερη εναλλαγή μεταξύ οριζόντιου και κατακόρυφου προσανατολισμού, όταν η φωτογραφική μηχανή είναι τοποθετημένη σε τρίποδο.