Το Athens Information Technology (AIT) παρουσίασε σημαντικά δείγματα της ελληνικής έρευνας και καινοτομίας στη Διεθνή Έκθεση ICT 2008.

ait2Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στη Λυών τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο ομώνυμου συνεδρίου που οργανώνεται κάθε 2 έτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην Ευρώπη στον τομέα των τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Το συγκεκριμένο γεγονός φέρνει κοντά κορυφαίους ερευνητές και επιστήμονες καθώς και ανώτατα στελέχη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που προέρχονται από το χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας.
Το ICT 2008 πραγματοποιήθηκε στη Λυών από 25 – 27 Νοεμβρίου 2008 και εστίασε στις μελλοντικές προτεραιότητες ερευνητικής δράσης στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ενώ παράλληλα εξετάστηκαν και κρίσιμα θέματα της δημόσιας πολιτικής για την καινοτομία και για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται σε ερευνητικά και επιχειρηματικά εγχειρήματα.
Το AIT συμμετείχε στο ICT 2008 με περίπτερο και ειδική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμες τεχνολογίες στο χώρο της υγείας και της ασφάλειας με θέμα ‘ Ανθρωποκεντρικές Τεχνολογίες’. Οι τεχνολογίες αυτές αναπτύχθηκαν από τις ερευνητικές ομάδες του AIT και αφορούν στην εφαρμογή «διάχυτης ευφυΐας» στους χώρους όπου ζούμε, εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, εκπαιδευόμαστε. Πρόκειται για προηγμένες τεχνολογίες ηλεκτρονικών εφαρμογών στις καθημερινές λειτουργίες, τεχνολογίες που θυμίζουν έργα επιστημονικής φαντασίας, αλλά στο άμεσο μέλλον θα παρέχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και ασφάλεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το AIT διεξάγει πρωτοποριακή έρευνα σε μεγάλο αριθμό τομέων αιχμής με παγκόσμιο ενδιαφέρον όπως τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, οι οπτικές επικοινωνίες, τα ευρυζωνικά ασύρματα δίκτυα, τα δίκτυα αισθητήρων, τα ενσωματωμένα συστήματα, τα αυτόνομα συστήματα, οι τεχνολογίες υπολογιστικού πλέγματος, οι τεχνολογίες λογισμικού, οι τεχνολογίες σημασιολογικού ιστού και πολυμέσων, αλλά και η ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων. Στις περιοχές αυτές εργάζονται καθημερινά οι καθηγητές, οι ερευνητές, αλλά και οι φοιτητές του ΑΙΤ, και παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα που δημοσιεύονται στα κορυφαία και πιο αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά. Η έρευνα διεξάγεται σε σύγχρονα εργαστήρια μερικά από τα οποία είναι μοναδικά σε εθνικό και σε μερικές περιπτώσεις και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων το ΑΙΤ συμμετέχει σε καινοτομικά ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συνεργάζεται με τα σημαντικότερα πανεπιστήμια στον κόσμο, αλλά και ισχυρές εταιρίες και Τηλεπικοινωνιακούς Οργανισμούς.

Σχετικά με το Athens Information Technology (AIT)
To AIT, αποτελεί μη κερδοσκοπικό διεθνές κέντρο αριστείας στην Έρευνα και την Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση που ιδρύθηκε το 2002 από τον Όμιλο INTRACOM. Αποτελεί την μεγαλύτερη ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα στην έρευνα και εκπαίδευση στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνιών και διοίκησης της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Περισσότερες πληροφορίες: www.ait.gr.