Πέντε ακόμη αυτοκτονίες υπαλλήλων της France Telecom πραγματοποιήθηκαν στις τελευταίες δύο εβδομάδες, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό.


FranceTelecom_LogoΣυνολικά, από το 2008 έχουν αυτοκτονήσει ούτε λίγο, ούτε πολύ 58 εργαζόμενοι. Ο αριθμός των αυτοκτονιών την εφετινή χρονιά ανέρχεται σε 23, αλλά δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη οι αιτίες που ωθούν τους εργαζομένους να τερματίζουν την ζωή τους.


Πολλοί τις αποδίδουν στις εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες εργασίας στην εταιρεία, που απασχολεί 100 χιλιάδες άτομα. Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έκθεση για τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία στη France Telecom, που παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα του Παρισιού, μπορούσε να σχηματιστεί δικογραφία στην εταιρεία για ηθική παρενόχληση.


Επειδή η France Telecom είναι ημικρατική και πολλοί από τους υπαλλήλους είναι δημόσιοι υπάλληλοι, τους οποίους δεν μπορεί να απολύσει, το συνδικάτο Sud PTT κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας ότι σκοπίμως δημιουργεί σκληρές εργασιακές συνθήκες ώστε να εξαναγκάζει τους εργαζομένους της σε παραίτηση και να μειώνει τις δαπάνες της.


Η εισαγγελία στο Παρίσι ξεκίνησε δικαστική έρευνα για την υπόθεση βασισμένη σ’ αυτήν τη μήνυση. Τον Ιούλιο, δικαστήριο αποφάνθηκε ότι μία από τις αυτοκτονίες μπορεί να χαρακτηριστεί εργατικό ατύχημα, καθώς ο αυτόχειρας, 51 ετών, είχε αφήσει αποχαιρετιστήριο σημείωμα που ανέφερε ότι οι συνθήκες εργασίας τον οδήγησαν στην πράξη του.