Η Συμμαχία Wi-Fi δήλωσε ότι θα συμμαχήσει με την Συμμαχία Ασύρματων Gigabit (WiGig), η οποία ήδη αναπτύσσει τρόπους για να αξιοποιήσει τη συχνότητα των 60 Gigahertz.


wifi-alliance_lo-resΟ διευθυντής μάρκετινγκ της Συμμαχίας Wi-Fi δήλωσε ότι η νέα τεχνολογία θα πάρει δύο περίπου χρόνια μέχρι να ενσωματωθεί σε προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.


Τα πρώτα προϊόντα αυτού του είδους αναμένεται να είναι Blu-ray players που θα μπορούν να στέλνουν με ασύρματο τρόπο υψηλής ανάλυσης σήμα βίντεο σε συμβατές τηλεοπτικές συσκευές. Σε επόμενο στάδιο, διάφορες φορητές συσκευές, όπως οι βιντεοκάμερες, θα μπορούν να στέλνουν κι αυτές ασύρματα το βίντεό τους σε άλλες συσκευές χωρίς την ανάγκη καλωδίων.


Παράλληλα, ένα ξεχωριστό βιομηχανικό «λόμπι», η Κοινοπραξία WirelessHD, αναπτύσσει παρεμφερή τεχνολογία για να αξιοποιήσει την ίδια συχνότητα με τους ίδιους στόχους. Η τεχνολογία αυτή είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο υλοποίησης και ήδη χρησιμοποιείται σε μερικούς δέκτες και πομπούς για την μετάδοση και λήψη βίντεο υψηλής ανάλυσης, που βγήκαν στην αγορά το 2009. Αρχικά η Κοινοπραξία αυτή αποσκοπούσε στην ασύρματη μετάδοση μόνο βίντεο και ήχου, αλλά πρόσφατα διεύρυνε το στόχο της, ώστε πια να συμπεριλάβει και την μετάδοση όλων των δεδομένων (data networking) όπως η Συμμαχία WiGig.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του WirelessHD Consortium Τζον Μάρσαλ, η τεχνολογία του είναι πιο κατάλληλη για μετάδοση (streaming) βίντεο υψηλής ανάλυσης παρά για χρήση σε φορητές συσκευές.


Οι δύο τεχνολογίες, η μια από τη σύμπραξη Wi-Fi Alliance και Wireless Gigabit Alliance (WiGig) και η άλλη από το WirelessHD Consortium, είναι δυνατό και πιθανό τελικά να συνυπάρξουν στην αγορά. Αρκετά γνωστά «ονόματα» της βιομηχανίας ηλεκτρονικών είναι μέλη και στα δύο «λόμπι», όπως οι εταιρίες Intel, Samsung, Panasonic, Toshiba κ.α.


Πέρα από τις τεχνολογίες Wireless HD και WiGig, είναι δυνατό να μεταδοθεί βίντεο στις σημερινές συχνότητες Wi-Fi των 2,4 Ghz και 5 Ghz. Είναι μια φθηνότερη επιλογή με μεγαλύτερη ακτίνα μετάδοσης των δεδομένων, όμως η ποιότητα του βίντεο είναι ελαφρά χειρότερη, ενώ υπάρχει και μια μικρή χρονική υστέρηση στην μετάδοση.