Οι συμπαγείς, εύχρηστες ψηφιακές μηχανές NEX-5 και NEX-3 της Sony αλλάζουν φακούς και έχουν τη δυνατότητα λήψης βίντεο HD στοιχεία που θα ενσωματώνει και το νέο concept βιντεοκάμερας.


Alpha_NEX_3_female_silver02Οι NEX-5 και NEX-3 έρχονται να προστεθούν στην οικογένεια των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών ‘α’, διαθέτοντας ποιότητα εικόνας εφάμιλλη των DSLR μηχανών, αφού έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν φακούς. Η καινούρια λεπτή τους σχεδίαση τους επιτρέπει να γλιστρούν εύκολα στην τσέπη ή στην τσάντα. Σε αντίθεση με τα συμβατικά μοντέλα DSLR, η σχεδίαση χωρίς καθρέφτη (mirrorless) έχει μειώσει το πάχος και των δύο μηχανών, με την ΝΕΧ-5 να φτάνει τα 24,2 χιλιοστά (χωρίς τη λαβή και τη βάση) και την ΝΕΧ-3 τα 25,4 χιλιοστά (χωρίς τη λαβή και τη βάση), στο λεπτότερό τους σημείο.


Ένα από τα πολυτελή χαρακτηριστικά της ΝΕΧ-5 είναι το ανθεκτικό, αλλά ιδιαίτερα ελαφρύ σώμα από μαγνήσιο, το οποίο της χαρίζει τον τίτλο της ελαφρύτερης ψηφιακής μηχανής στον κόσμο με δυνατότητα εναλλαγής φακών.


Στην καρδιά και των δύο μοντέλων χτυπά ο πρόσφατα εξελιγμένος αισθητήρας Exmor™ APS HD CMOS, με ανάλυση 14,2 ενεργών megapixel. Πολύ μεγαλύτερος από τους αισθητήρες που βρίσκουμε στο εσωτερικό των συμβατικών compact φωτογραφικών μηχανών, είναι το κλειδί για την ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο ψηφιακού θορύβου στην εικόνα και για τα δημιουργικά εφέ με περιοχές εκτός εστίασης (defocus).


Alpha_NEX_3_range_silver_red_blackΗ ποιότητα της εικόνας, τόσο των φωτογραφιών, όσο και του βίντεο, βελτιώνεται περαιτέρω χάρη στον πανίσχυρο επεξεργαστή ΒΙΟΝΖ, ο οποίος εξασφαλίζει άμεση και ταχύτατη απόκριση της λειτουργίας λήψης, όπως στις μηχανές DSLR, με αυτόματη εστίαση ακριβείας και ελαχιστοποίηση της χρονικής υστέρησης του κλείστρου. Και τα δύο μοντέλα μπορούν να συλλάβουν σκηνές δράσης με μια ριπή εικόνων πλήρους ανάλυσης σε υψηλή ταχύτητα μέχρι και 7 fps.


Οι λειτουργίες παραμετροποίησης της λήψης είναι εύκολα προσβάσιμες μέσω ενός περιστροφικού κυκλικού διακόπτη και δύο πλήκτρων. Για παράδειγμα, γυρίζοντας τον περιστροφικό διακόπτη μπορείτε να δείτε «ζωντανά» στην οθόνη LCD τις αλλαγές που έχετε κάνει στο βάθος πεδίου, ώστε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο.


Οι φωτογραφίες και οι ρυθμίσεις της μηχανής εμφανίζονται στη μεγάλη φωτεινή οθόνη XtraFine LCD των 7,5 εκατοστών (3’’) με τεχνολογία TruBlack, η οποία έχει τη δυνατότητα ανάκλισης προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ώστε να έχετε την καλύτερη εικόνα σε οποιαδήποτε θέση λήψης. Η οθόνη διαθέτει δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης της φωτεινότητας (auto-brightness).


CX75200_bk_Η συμβατότητα με μια μεγάλη γκάμα εναλλάξιμων φακών διευρύνει στο μέγιστο βαθμό τις καλλιτεχνικές δυνατότητες του συστήματος προσαρμογής φακών E-mount της μηχανής. Ο χαμηλού προφίλ φακός E 16mm F/2.8 (SEL16F28) ελαχιστοποιεί τον όγκο, όταν μεταφέρετε τη μηχανή στην τσέπη σας. Το οπτικό του πεδίο μπορεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο με τους μετατροπείς VCL-ECU1 Ultra Wide Converter και VCL-ECF1 Fisheye Converter, οι οποίοι αποδίδουν υψηλής ανάλυσης εικόνες και διαθέτουν λεπτή σχεδίαση που εναρμονίζεται με τη μηχανή.


Ο φακός zoom E 18-55mm F/3.5-5.6 (SEL1855) διαθέτει σύστημα οπτικής σταθεροποίησης εικόνας SteadyShot μέσα στο φακό, για να έχετε καθαρότερες εικόνες όταν κάνετε τις λήψεις σας με τη μηχανή στο χέρι και είναι ιδανικός για ταξίδια και εξορμήσεις. Οι NEX-5 και NEX-3 είναι διαθέσιμες ως kit με τον έναν ή τον άλλο φακό, αλλά και ως kit με δύο φακούς για μεγαλύτερη φωτογραφική ευελιξία. Η ΝΕΧ-5 διατίθεται επίσης και ως kit με τον προαιρετικό φακό zoom E 18-200 F/3.5-6.3 (SEL18200), ο οποίος προσφέρει ισχυρή μεγέθυνση 11x και σύστημα οπτικής σταθεροποίησης εικόνας SteadyShot με Active Mode σε ευρεία γωνία για πιο σταθερή λήψη video.


Ένας προαιρετικός προσαρμογέας LA-EA1 επεκτείνει τη συμβατότητα των μηχανών με την οικογένεια φακών ‘α’, η οποία περιλαμβάνει 30 φακούς και μετατροπείς (teleconverter), αλλά και με μια ευρεία γκάμα άλλων φακών με σύστημα A-mount (μόνον με χειροκίνητη εστίαση).


CX75200_sv_Η NEX-5 και η ΝΕΧ-3 είναι επίσης οι πρώτες φωτογραφικές μηχανές της οικογένειας ‘α’ με τη δυνατότητα λήψης βίντεο HD. Με το πάτημα ενός κουμπιού REC αποκλειστικά για αυτή τη χρήση, τόσο η ΝΕΧ-5, όσο και η ΝΕΧ-3 τραβούν HD βίντεο με στερεοφωνικό ήχο σε συμπιεσμένα αρχεία MPEG4, ιδανικά για αποθήκευση στο PC ή για να τα μοιραστείτε στο διαδίκτυο. Τα full HD (1920 x 1080i) βίντεο που έχει τη δυνατότητα να τραβήξει η ΝΕΧ-5 σε υψηλής ποιότητας αρχεία AVCHD, μπορείτε να τα απολαύσετε σε μια τηλεόραση HD, συνδέοντας απλά τη φωτογραφική μηχανή. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης του compact στερεοφωνικού μικροφώνου ECM-SST1 στην ειδική υποδοχή ‘smart accessory terminal’ και στα δύο μοντέλα.


Επίσης, η NEX-5 και η ΝΕΧ-3 είναι οι πρώτες φωτογραφικές μηχανές της οικογένειας ‘α’ με τη λειτουργία Sweep Panorama. Απλά πιέστε το κουμπί του κλείστρου και σαρώστε με τη μηχανή το τοπίο αριστερά-δεξιά ή πάνω-κάτω. Τα καρέ μιας ριπής υψηλής ταχύτητας συρράπτονται αυτόματα και δημιουργούν γεμάτες λεπτομέρεια πανοραμικές εικόνες, με μέγεθος 23 megapixel. Τις πανοραμικές φωτογραφίες μπορείτε να τις απολαύσετε και τρισδιάστατα σε συμβατές τηλεοράσεις BRAVIA™ 3D.


Το σύστημα Auto HDR, το οποίο είχε παρουσιαστεί προηγουμένως στην DSLR-A550, έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Έτσι οι NEX-5 και NEX-3 μπορούν να συλλαμβάνουν υψηλής ταχύτητας ριπή τριών καρέ με διαφορετικές ρυθμίσεις έκθεσης, οι οποίες συνδυάζονται ηλεκτρονικά μέσα στη μηχανή. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μία και μοναδική εικόνα Υψηλού Δυναμικού Πεδίου (HDR), με πάρα πολλές λεπτομέρειες, τόσο στις φωτισμένες, όσο και στις σκοτεινές περιοχές.


Και τα δύο μοντέλα διατίθενται με ένα έξτρα compact φλας, το οποίο προσαρμόζεται στην υποδοχή ‘smart accessory terminal’, για να φωτογραφίζετε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Μία ευρεία σειρά από προαιρετικά αξεσουάρ, όπως το οπτικό σκόπευτρο FDA-SV1, χρωματιστές θήκες και ιμάντες ώμου, θα σας βοηθήσουν να επεκτείνετε τις δημιουργικές σας δυνατότητες ακόμα περισσότερο.


Οι φωτογραφικές μηχανές ΝΕΧ-3 και ΝΕΧ-5 της Sony θα είναι διαθέσιμες από το καλοκαίρι του 2010.


Βιντεοκάμερα με εναλλάξιμους φακούς
Sony CX36000Η Sony ανακοίνωσε την εξέλιξη ενός νέου μοντέλου βιντεοκάμερας AVCHD υψηλής ευκρίνειας, η οποία θα διαθέτει τις βασικές τεχνολογίες που ενσωματώνουν οι νέες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές με εναλλάξιμους φακούς “NEX-5” και “NEX-3”. Η νέα βιντεοκάμερα θα είναι εφοδιασμένη με τον ίδιο αισθητήρα “Exmor” APS HD CMOS. Επιπλέον, θα είναι συμβατή με τη σειρά εναλλάξιμων φακών “E Mount”, αλλά και με την πλούσια σειρά εναλλάξιμων φακών “A Mount” από την υπάρχουσα σειρά των ψηφιακών SLR ‘α’, με την βοήθεια ενός αντάπτορα. Συνδυάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, η Sony σκοπεύει να πλασάρει στην αγορά μια βιντεοκάμερα ικανή να ανταποκρίνεται σε μια ποικιλία δημιουργικών εκφράσεων, σε ποιότητα HD. H Sony προγραμματίζει τη διάθεση της νέας HD βιντεοκάμερας στην αγορά το φθινόπωρο του 2010.