H Siemens αναπτύσσει ειδική εφαρμογή στο Facebook για τον υπολογισμό της ατομικής κατανάλωσης νερού σε παγκόσμιο επίπεδο.


siemens water calculatorΜε αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η Siemens ανέπτυξε μια ειδική εφαρμογή στο Facebook για τον υπολογισμό της ατομικής κατανάλωσης νερού. Σύμφωνα με το Environmental Protection Agency, η κατά κεφαλή κατανάλωση νερού ανέρχεται περίπου στα 100–150 γαλόνια νερού την ημέρα, σε ένα μέσο νοικοκυριό των Η.Π.Α. Στην Ευρώπη, η αντίστοιχη κατανάλωση είναι περίπου στο μισό. Για την ακρίβεια, η κατανάλωση νερού στις Η.Π.Α. τριπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε μόλις κατά 50%.


Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια. Η κατανάλωση νερού επιδοτείται στις Η.Π.Α., ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες της κυβέρνησης των Η.Π.Α., 36 Πολιτείες αναμένουν έλλειψη νερού μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η κατάσταση παγκοσμίως είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Σήμερα, πάνω από 1,1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.


Κάτι που δεν καταλαβαίνει ο περισσότερος κόσμος σήμερα είναι ότι η επεξεργασία νερού είναι μια διαδικασία με σαφή αντίκτυπο στην κατανάλωση ενέργειας. Οι ενεργειακές δαπάνες αντιστοιχούν περίπου στο 30% των λειτουργικών εξόδων των μονάδων επεξεργασίας νερού. Καθώς η έλλειψη υδάτινων πόρων γίνεται μεγαλύτερη, θα χρειαστούν περισσότερα μέσα για να υπάρχει καθαρό και κατάλληλο για πόση νερό. Με άλλα λόγια, η άσκοπη χρήση νερού μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική και περιβαλλοντική ζημία.


Με την ανάπτυξη αυτής της διασκεδαστικής και εύχρηστης εφαρμογής για το Facebook, οι καταναλωτές μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τη χρήση νερού που κάνουν. Επίσης, καθώς μπορούν να αναρτήσουν τα αποτελέσματα τους στο Facebook, ουσιαστικά προχωρούν και σε μια προσωπική, δημόσια δέσμευση για τη συμβολή τους στην προστασία του νερού, γεγονός εξίσου σημαντικό με τον υπολογισμό της ποσότητας που καταναλώνουν. Η εφαρμογή περιλαμβάνει ακόμη ένα δείκτη που απεικονίζει την ποσότητα του νερού που εξοικονομείται είτε ατομικά, είτε συλλογικά.


Σε περίπτωση που είστε χρήστης του Facebook, μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή Personal Water Calculator στη διεύθυνση: http://www.facebook.com/apps/application.php?id=102033079832981


Μερικά απλά βήματα για να εξοικονομήσετε νερό
· Ελέγξτε τις στρόφιγγες νερού για διαρροές. Ακόμη και αν μια στρόφιγγα στάζει ελάχιστα, η απώλεια νερού μπορεί να ανέλθει από 10 έως 25 γαλόνια την ημέρα. Απλά σκεφθείτε ότι αν τρέχουν 15 σταγόνες το λεπτό, το νερό που χάνεται φτάνει περίπου τα 13,7 λίτρα την ημέρα, τα 295,8 λίτρα το μήνα και τα 3585 λίτρα το χρόνο!
· Φροντίστε το ντους σας να μη διαρκεί παραπάνω από 5 λεπτά. Για κάθε ντους που διαρκεί 15 λεπτά, μπορεί να χαθούν από 273 έως 682,5 λίτρα νερού.
· Αν θέλετε παγωμένο νερό, γεμίστε μια κανάτα και βάλτε τη στο ψυγείο. Έτσι, δεν αφήνετε τη βρύση να τρέχει για να δροσίσετε το νερό.
· Αν θέλετε να καθαρίσετε το γκαράζ ή το πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι σας, χρησιμοποιήστε σκούπα αντί για τρεχούμενο νερό.
· Για να πλύνετε το αυτοκίνητο σας, χρησιμοποιήστε έναν κουβά νερό. Μετά ξεπλύνετε το με το λάστιχο, όσο πιο γρήγορα μπορείτε.
· Ποτίστε το γκαζόν και τα φυτά σας ή νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, ώστε το νερό να μην εξατμίζεται γρήγορα.
· Χρησιμοποιήστε νερό μόνο όταν το χρειάζεστε. Μην αφήνετε τις βρύσες να τρέχουν και να είστε σίγουροι ότι η βρύση είναι κλειστή, όταν έχετε τελειώσει αυτό που κάνετε.