Μετά το USB 3.0, η Intel έσπευσε να παρουσιάσει την τεχνολογία οπτικών ινών Light Peak που θα μπορούσε να υιοθετηθεί στην επόμενη έκδοση του USB και να προσφέρει ταχύτητες άνω των 10 Gbps.


intel_light_peakΕπίδειξη του Light Peak πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο προγραμματιστών που διοργάνωσε η Intel στο Σαν Φρανσίσκο. Η Intel έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη της Sony και της Apple και ελπίζει τώρα να πείσει το USB Implementers Forum, το βιομηχανικό φορέα που καθορίζει τις προδιαγραφές του Universal Serial Bus.


Οι συνδέσεις USB οπτικών ινών θα επέτρεπαν τη μετάδοση βίντεο υψηλής ανάλυσης και θα μπορούσαν έτσι να αντικαταστήσουν τις συνδέσεις FireWire, DVI, Display Port και HDMI.


Το πρωτότυπο που επέδειξε η Intel σε μηχάνημα της Apple βασίζεται σε πομπούς λέιζερ και προσφέρει ρυθμό διαμεταγωγής 10 Gbps ανά κατεύθυνση, την επόμενη δεκαετία όμως θα μπορούσε να επιταχυνθεί μέχρι τα 100 Gbps.


Το νέο USB 3.0 προσφέρει ταχύτητες 5 Gbps, δέκα φορές υψηλότερες σε σχέση με το USB 2.0, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα στους περισσότερους υπολογιστές και σε πολλές ακόμα συσκευές, από κινητά τηλέφωνα μέχρι φωτογραφικές μηχανές.