Με αξιοζήλευτες δυνατότητες autofocus και αρκετές καινοτομίες στην παρακολούθηση προσώπων, η υπερφορητή mirrorless κάμερα της Sony εστιάζει στο κινούμενο θέμα της σε χρόνο μηδέν…

Mε ταχύτητα λήψης 11 καρέ το δευτερόλεπτο, όσο γρήγορα κι αν κινείται το θέμα σας, η Sony a6100 δεν θα δυσκολευτεί να παγιδεύσει κάθε στιγμή! Από ένα ενθουσιασμένο κατοικίδιο και έναν… παιγνιώδη μπόμπιρα μέχρι έναν αθλητή σε δράση και ένα γρήγορα κινούμενο όχημα, ό,τι και αν αποφασίσετε να τοποθετήσετε στο κάδρο σας, δεν θα απογοητευτείτε από τις επιδόσεις της συγκεκριμένης κάμερας.

Ειδικά όταν εστιάζετε σε πρόσωπα ανθρώπων και ζώων, το σύστημα autofocus παρακολουθεί τα μάτια του πρωταγωνιστή σας, δίχως να τον χάνει στιγμή, ακόμα και όταν αυτός κινείται γρήγορα, στρέφει αλλού το βλέμμα του ή εγκαταλείπει στιγμιαία το οπτικό σας πεδίο.

Η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των κινούμενων θεμάτων πραγματοποιείται με τη βοήθεια εξελιγμένων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης της Sony, οι οποίοι με τη βοήθεια του επεξεργαστή μπορούν να αξιοποιούν άμεσα έναν τεράστιο όγκο δεδομένων.

Η ευρεία κάλυψη αυτόματης εστίασης βασίζεται σε 425 σημεία εντοπισμού φάσης και 425 εντοπισμού αντίθεσης, για ιδιαίτερα αυξημένη ακρίβεια εντοπισμού, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για την αυτόματη εστίαση ανέρχεται μόλις στα 0,02 δευτερόλεπτα!

Συνδυάστε τα παραπάνω με τη δυνατότητα γρήγορης συνεχούς λήψης έως 11 καρέ ανά δευτερόλεπτο, με AF/AE και έχετε έναν μοναδικό τρόπο για να αιχμαλωτίσετε τη δράση. Αν πάλι ο θόρυβος του κλείστρου θέτει σε κίνδυνο την αυθεντικότητα της σκηνής, υπάρχει πάντα και η επιλογή για αθόρυβη συνεχή λήψη με ταχύτητα έως 8fps.

Ρεαλισμός και… υπερρεαλισμός

Χάρη στο υπερσύγχρονο σύστημα επεξεργασίας εικόνας BIONZ X της Sony, οι εικόνες που αποτυπώνονται διαθέτουν υψηλή πιστότητα χρωμάτων, ευκρινέστατη ανάλυση και μοναδικό ρεαλισμό στην αναπαραγωγή υφών.

Το μεγάλο εύρος ευαισθησίας ISO 100-32000, με δυνατότητα επέκτασης έως 51200 για τις στατικές εικόνες προσθέτει επιπλέον επιλογές στη «φαρέτρα» κάθε σας λήψης. Ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπου απαιτείται να ανεβάσετε την ISO ευαισθησία, ο «θόρυβος» είναι ελάχιστος. Ικανοποιημένοι μείναμε και από την εγγραφή 4K video σε XAVC S format υψηλού ρυθμού μετάδοσης bit.

Στην αντίπερα όχθη, όσοι αποζητούν λιγότερο «σεβασμό» στην πραγματικότητα, αλλά περισσότερο εντυπωσιασμό στα social media, μέσω των διαθέσιμων εφέ μπορούν να καταφύγουν σε πιο δημιουργικές εναλλακτικές, όπως οι «Partial Colour» και «Miniature». Στις δυνατότητες της κάμερας συμπεριλαμβάνεται και παραγωγή βίντεο αργής κίνησης (έως 5x) και γρήγορης κίνησης (έως 60x), χωρίς ανάγκη μετέπειτα επεξεργασίας, σε ανάλυση Full HD. Διαφορετικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εγγραφές Full HD υψηλής ταχύτητας bit (έως 100Mbps) και υψηλού ρυθμού καρέ (έως 120p), για τη δημιουργία ταινιών αργής κίνησης στο στάδιο του post-production.

Οθόνη (ενίοτε) αφής

Το… μειδίαμα που προκύπτει από το «ενίοτε» στον παραπάνω τίτλο οφείλεται στο γεγονός πως η οθόνη είναι αφής μεν μόνο όμως όσον αφορά στην υπόδειξη του σημείου της εστίασης δε. Κανένα μενού, καμία άλλη επιλογή δεν επωφελείται από την touch λειτουργικότητα, καθώς το σύνολο της πλοήγησης στις λειτουργίες της κάμερας αναλαμβάνουν τα αντίστοιχα κουμπιά. Κατά τα άλλα, η LCD οθόνη αφής διαθέτει δυνατότητα ανάκλισης 180° προς τα πάνω, ιδανική για vloggers (αρκεί να μην θέλουν να τοποθετήσουν κάποιο μικρόφωνο ή φλας ακριβώς πάνω στην κάμερα). Για πιο… καλλιτεχνικές λήψεις υπό χαμηλή γωνία, μπορείτε να περιστρέψετε και προς την κάτω πλευρά την οθόνη, κατά 74°.

Η ετυμηγορία

Με τιμή λογική για κάμερα με APS-C (23,5 x 15,6mm) αισθητήρα και με 24,2 megapixel ανάλυσης έτοιμα να καταγράψουν μέχρι και το παραμικρό ίχνος φωτός που θα βρουν διαθέσιμο, η Sony α6100 αποτελεί ίσως το ιδανικό μοντέλο για όσους θέλουν να επενδύσουν σε μια ανώτερων επιδόσεων φωτογραφική μηχανή, δίχως ωστόσο να δαπανήσουν το «αλμυρό» επιπλέον ποσό που απαιτείται, για να αποκτήσει κανείς μια ακόμα πιο high-end mirrorless κάμερα. Ταυτόχρονα, η οικογένεια φακών E-mount της Sony παρέχει αξιόπιστα εργαλεία για κάθε ανάγκη. Πλήθος αυτοματισμών στέκονται στο πλευρό του ενθουσιώδους ερασιτέχνη, σε αντίθεση με μερικές μικρές ατέλειες στη δομή των μενού του λογισμικού, τις οποίες σύντομα επισκιάζει, ωστόσο, η δύναμη της συνήθειας. Εντυπωσιακή αυτονομία μπαταρίας και μικροσκοπικές διαστάσεις καθιστούν την α6100 ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πετάτε στο backpack σας πριν… εγκαταλείψετε το σπίτι!

Δείτε το σχετικό βίντεο