Έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους οι The New York Tmes αποκαλύπτουν ότι αν και το Facebook δεσμευόταν για την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών του, την ίδια στιγμή έδινε σε περισσότερους από 100 τεχνολογικούς κολοσσούς πρόσβαση σε προφίλ και αναρτήσεις χρηστών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τους επέτρεπε να διαβάζουν ακόμα και τα προσωπικά μηνύματα αυτών.

Τα συγκεκριμένα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι εταιρείες όπως το Netflix, το Spotify, η Amazon και άλλες μπορούσαν να διαβάζουν τις ιδιωτικές συνομιλίες των χρηστών του Facebook, επωφελούμενες από πολύτιμες πληροφορίες για την ιδιωτική τους ζωή και μετατρέποντας τα δεδομένα αυτά σε ένα πραγματικό χρυσωρυχείο. 

Μέσα σε λίγες ώρες από την αποκάλυψη του νέου σκανδάλου σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των χρηστών, πολλά δημόσια πρόσωπα, επαγγελματίες των ψηφιακών μέσων και εξαγριωμένοι χρήστες του Facebook, κατέκλυσαν τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης με χιλιάδες αρνητικά σχόλια. 

Ο Djamel Agaoua, CEO της Viber, μιας από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές επικοινωνίας, αντέδρασε άμεσα δημοσιεύοντας μια λίστα συμβουλών προς όσους χρησιμοποιούν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων για να επικοινωνούν. Στην τοποθέτηση του ο Djamel Agaoua τονίζει παράλληλα ότι βασικό δικαίωμα των χρηστών είναι να παραμένουν ιδιωτικές οι προσωπικές τους συνομιλίες. 

Στη δήλωσή του ο Djamel Agaoua επισημαίνει ότι η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, από προεπιλογή εξασφαλίζει την πραγματική ιδιωτικότητα των χρηστών, καθώς με αυτόν τον τρόπο μόνο τα άτομα που συμμετέχουν σε μια συνομιλία έχουν τα κλειδιά για να αποκρυπτογραφήσουν το περιεχόμενο αυτής.

Ο Agaoua δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στο ουσιαστικό νόημα του προσωπικού ελέγχου στην εξατομίκευση του περιεχομένου: “Η παρουσία μου στο διαδίκτυο δεν είναι απαραίτητα μια δημόσια παρουσία. Θέλω να έχω τον έλεγχο των πληροφοριών που μπορούν να δουν για μένα οι άλλοι χρήστες. Είναι επιλογή μου, αν θέλω οι άλλοι χρήστες να γνωρίζουν ότι είμαι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, ή αν έχω διαβάσει τα μηνύματά τους προς εμένα”.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Djamel Agaoua εδώ: https://medium.com/@viber_92579/what-privacy-means-to-me-c871dc5dadca