Η Xiaomi μας έχει «καλομάθει» σε συσκευές υψηλών τεχνικών προδιαγραφών που κοστίζουν λιγότερο από το αναμενόμενο και το Redmi Note 5 δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Η InfoQuest Technologies φέρνει στην ελληνική αγορά ακόμα μια συσκευή που απειλεί να μονοπωλήσει τον όρο «value for money» στη δημοφιλή μεσαία κατηγορία των 200€ με 300€. Ακολουθώντας κατά γράμμα όλες τις σύγχρονες τάσεις των κορυφαίων smartphones της αγοράς, η Xiaomi κατορθώνει να δώσει μια ικανοποιητικότατη γεύση από την αιχμή της τεχνολογίας σε όσους δεν προτίθενται να δαπανήσουν έναν ολόκληρο μισθό (ενδεχομένως και δύο, περίοδο κρίσης διανύουμε!) για την αγορά ενός flagship smartphone. Με αρκετά χαρακτηριστικά δανεισμένα από… το πάνω ράφι, το Xiaomi Redmi Note 5 επιβάλει την παρουσία του με την πρώτη ματιά. Premium design σε μαύρο ή χρυσό χρώμα υπενθυμίζει σε όλους μας πως το Xiaomi brand δεν έγινε διάσημο σε όλο τον πλανήτη μόνο για τις προσιτές τιμές των προϊόντων του, αλλά και για την υψηλή αισθητική του και την εμμονή των σχεδιαστών του στη λεπτομέρεια. Η ματ πίσω πλευρά ορθώνει εμφατικά το ανάστημά της στις «πλουμιστές» και γεμάτες αντανακλάσεις τάσεις του ανταγωνισμού, ενώ το format 18:9 επιτρέπει στην 5.99 ιντσών IPS LCD οθόνη να «φωλιάζει» άνετα σε οποιαδήποτε παλάμη. Με ανάλυση 2160×1080 pixels και έντονα χρώματα ακόμα και κάτω από το φως του ήλιου, η οθόνη του Redmi Note 5 δεν θα απογοητεύσει όποιον αποφασίσει να τις αναθέσει ένα σημαντικό μερίδιο της ψυχαγωγίας του. Άλλωστε το Snapdragon 636 chipset της Qualcomm μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και στα πλέον απαιτητικά παιχνίδια, χάρη στην Adreno 509 GPU του (ναι, ηρεμήστε, θα μπορείτε να απολαύσετε και PUBG!). Ο οκταπύρηνος επεξεργαστής αποτελείται από 4 πυρήνες Kryo 260 χρονισμένους στα 1.6GHz για εξοικονόμηση ενέργειας και 4 ακόμα χρονισμένους στα 1.8GHz, για τις περιστάσεις όπου απαιτούνται… ενισχύσεις.

Παρά τις αξιοσημείωτες επιδόσεις του, το chipset υποσκιάζεται από τον πραγματικό πρωταγωνιστή της συσκευής, ο οποίος βρίσκεται στην πίσω πλευρά της. Μιλάμε φυσικά για την dual camera, η οποία αποτελείται από δυο αισθητήρες, στα 12MP και 5MP. Οι φακοί βρίσκονται σε κάθετη διάταξη (θυμίζοντας Huawei P20) και ανάμεσά τους φιλοξενούν ένα ισχυρό dual-LED flash.  Άλλο ένα πολυσυζητημένο trend της εποχής, η τεχνητή νοημοσύνη, επιστρατεύεται για να δώσει εξαιρετικά bokeh εφέ στο portrait mode και ένα εξίσου εντυπωσιακό beautification mode στην 13MP selfiecam, η οποία μάλιστα συνοδεύεται και από LED flash για τα νυχτοπερπατήματά σας. Σπυράκια, μαύροι κύκλοι, άτονα χείλη και μικρά μάτια βρίσκουν το «δάσκαλό» τους, καθώς η λειτουργία AI (Artificial Intelligence) Beautify αναλαμβάνει να σας βγάλει… ασπροπρόσωπους στα social media.

Φυσικά, όπως προαναφέραμε, τα ευεργετήματα της «έξυπνης» φωτογραφίας δεν περιορίζονται μόνο στην κάμερα της πρόσοψης και στην ωραιοποίηση των selfies, αλλά επεκτείνονται και στα πορτραίτα της διπλής κύριας κάμερας. Η τελευταία μάλιστα, διαθέτοντας pixel στα 1.4μm μπορεί να τραβήξει αξιόλογες λήψεις, ακόμα και υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως μέγεθος pixel στα 1.4μm μέχρι σήμερα είχαν μόνο premium συσκευές όπως τα Google Pixel 2, Samsung Galaxy Note 8 και Samsung Galaxy S9. Η αυτόματη εστίαση λειτουργεί αστραπιαία και σαφώς καλύτερα από το προσδοκώμενο. Ιδιαιτέρως χρήσιμη βρήκαμε και τη δυνατότητα διόρθωσης της κλίσης της φωτογραφίας ακόμα και όταν κρατάτε τη συσκευή σας υπό γωνία. Στον τομέα της λήψης βίντεο, υποστηρίζεται Full HD ανάλυση στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Ένα από τα συνήθη πλεονεκτήματα των Xiaomi συσκευών είναι η μπαταρία. Στο Redmi Note 5, μια μπαταρία 4.000mAh συνδυάζεται μοναδικά με τα έξυπνα τρικ εξοικονόμησης ενέργειας του MIUI 9.5, του περιβάλλοντος χρήσης της Xiaomi που ενισχύει την εμπειρία του Android 8.1. Αρκετές ευκολίες έχουν ενσωματωθεί στο MIUI, όπως η ενεργοποίηση της οθόνης με διπλό χτύπημα οπουδήποτε πάνω στην επιφάνειά της (λειτουργία σωτήρια όποτε απλά θέλετε να δείτε την ώρα ή τις ειδοποιήσεις σας). Παράλληλα, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την ωφέλιμη επιφάνεια της οθόνης «εξοστρακίζοντας» τα κουμπιά και υποκαθιστώντας τις βασικές λειτουργίες τους με τρία βασικά gestures, κινήσεις του δαχτύλου σας που πυροδοτούν τα κλασικά «back», «home screen» και «recent apps». Ο σαρωτής δαχτυλικών αποτυπωμάτων είναι τοποθετημένος σε ένα καλά μελετημένο σημείο στην πλάτη της συσκευής και ομολογουμένως λειτουργεί αψεγάδιαστα, ξεκλειδώνοντας τη συσκευή… ακαριαία. Σύμφωνα με τη Xiaomi, μέσω επερχόμενου update σύντομα θα μπορείτε να ξεκλειδώσετε το smartphone και μέσω ενός «ευφυούς» αλγορίθμου αναγνώρισης προσώπου, απλά κοιτάζοντας τη selfie-cam.

Κλείνουμε με κάποια χαρακτηριστικά που στη λίστα μπορεί να μην φαντάζουν πρωτεύοντα, στην πράξη ωστόσο αλλάζουν ριζικά την εμπειρία χρήσης του κινητού. Μιλάμε για την υποστήριξη dual band WiFi γενιάς ac, ένα πρότυπο που αν υποστηρίζεται από το router σας θα σας χαρίσει πρωτόγνωρες ταχύτητες πλοήγησης και download στο internet. Ταυτόχρονα, υποστηρίζεται Bluetooth 5.0, υπάρχει δυνατότητα χρήσης του Redmi Note 5 ως IR τηλεκοντρόλ και για τους ανένδοτους ρομαντικούς, «παρών» δηλώνουν ραδιόφωνο και 3.5 mm υποδοχή ακουστικών!

 

Μας άρεσε

  • Εξαιρετικός συντελεστής τιμής/τεχνικών χαρακτηριστικών
  • Διπλή dual camera που εντυπωσιάζει για την κατηγορία του κινητού
  • Επεξεργαστής που ανταποκρίνεται ακόμα και σε υψηλές απαιτήσεις
  • Διευρυμένη αυτονομία χάρη στην 4.000mAh μπαταρία

 

Δεν μας άρεσε

  • Θα θέλαμε καλύτερες επιδόσεις στο video

 

Χαρακτηριστικά

Οθόνη: 5.99 ιντσών IPS LCD, 18:9, ανάλυσης 2160×1080 pixels, 16 εκατ. χρωμάτων

Επεξεργαστής: octa-core Qualcomm Snapdragon 636 με 4xKryo 260 στα 1.6GHz και 4xKryo 260 στα 1.8GHz, Adreno 509 GPU

Μνήμη: 4GB ή 3GB RAM (αναλόγως έκδοσης)

Αποθηκευτικός χώρος: 64GB ή 32 GB (αναλόγως έκδοσης) επεκτάσιμος με κάρτα microSD έως 128GB

Κάμερα: dual κύρια κάμερα 12 MP (f/2.2, 1.4µm) + 5 MP (f/2.0, 1.25µm), dual pixel phase detection autofocus, dual-LED flash, 1080p@30 fps και εμπρόσθια 13MP, LED flash, 1080p video

Συνδεσιμότητα: Wi-Fi 802.11b/g/n/ac dual band, Bluetooth 5.0

Extras: GPS/A-GPS/GLONASS/BDS, FM radio, fingerprint sensor, υπέρυθρες

Δίκτυο: 4G

Μπαταρία: 4.000mAh

Λειτουργικό: Android 8.1

Διαστάσεις: 158,6×75,4×8,05 χιλ.

Βάρος: 181 γρ.

Τιμή:     229€ για την έκδοση 3GB RAM/ 32GB

259€ για την έκδοση 4GB RAM/ 64GB