Το Facebook δεν είναι τόσο αθώο και ακίνδυνο όσο πολλοί πιστεύουν. Ακόμα και σε ένα τόσο καλά μονωμένο περιβάλλον κυκλοφορούν κίνδυνοι και κακόβουλο περιεχόμενο, έτοιμα να βάλουν στο χέρι προσωπικά στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς. Φυσικά αυτά δεν έρχονται χωρίς το κατάλληλο καμουφλάζ και στην περίπτωση του Facebook, τι καλύτερο από κάποιο παιχνίδι ή εφαρμογή γενικότερα;

Οι δύο κυριότερες ενδείξεις πως κάτι δεν πάει καλά με ένα καινούριο app που ετοιμάζεστε να τρέξετε μέσω Facebook έχουν να κάνουν με τη ζήτηση του κωδικού πρόσβασής σας ή των στοιχείων της πιστωτικής σας κάρτας. Σοβαρά τώρα, τι δουλειά έχει μια εφαρμογή να θέλει να μάθει αυτού του είδους τις πληροφορίες; Καμία. Γι’ αυτό και αν εντοπίσετε κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να προσέχετε. Αν μια εφαρμογή σας πάει σε καινούριο παράθυρο/tab browser, δώστε προσοχή στο URL: είστε ακόμα στο Facebook ή έχετε μεταφερθεί εν αγνοία σας σε ένα τελείως διαφορετικό site; Παράλληλα, κάθε λογής popup παράθυρο που σας παροτρύνει να εγκαταστήσετε έξτρα λογισμικό, σαφέστατα και δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζετε –ή όσο θέλει να νομίζετε.

facebook-scam-2

Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα με αυτού του είδους το κακόβουλο λογισμικό, το malware, είναι πως εξαπλώνεται. Δεν μένει δηλαδή στο PC ή τον λογαριασμό σας αλλά σπεύδει άμεσα να μολύνει κι άλλους –γι’ αυτό και σε πολύ γενικές γραμμές ονομάζεται άλλωστε και «ιός». Αν λοιπόν σας έρθει ένα μήνυμα στο Facebook (ή οποιοδήποτε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης) από έναν φίλο, μια επαφή σας, ως επί το πλείστον στα αγγλικά, με ένα link μέσα, ό,τι και να κάνετε, μην το πατήσετε. Θα σας λέει ότι σας βρήκε σε κάποιο site, ότι έχει σιγουράκια για το στοίχημα, ότι εντόπισε τρελές προσφορές στα iPhone. Κατά 99,99% πρόκειται για scam, το ίδιο από το οποίο μολύνθηκε κι εκείνος! Αντ’ αυτού, επικοινωνήστε μαζί του και ζητήστε του να σας επιβεβαιώσει πως πράγματι σας έστειλε αυτός το μήνυμα –δεν παίζει τέτοια περίπτωση, σας το υπογράφουμε.

Σε περίπτωση τώρα που «την πατήσατε», θα πρέπει να κινηθείτε τάχιστα. Αρχικά, αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασής σας, τόσο στο Facebook, όσο και σε άλλα δίκτυα, sites ή υπηρεσίες που –κακώς- μπορεί να χρησιμοποιούσατε τον ίδιο. Ενημερώστε φίλους και επαφές πως πέσατε θύματα malware ώστε να έχουν κι εκείνοι τον νου τους. Από εκεί και πέρα μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με το Facebook, αν και τα ακριβή βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε εξαρτώνται από το είδος της απάτης, της οποίας πέσατε θύματα.