Προτάσεις  για τις “έξυπνες πόλεις” τέθηκαν στο event του Smart Cities Consortium στο χώρο του ΕΠΙ.νοώ. Μέσα στο Consortium εντάσσεται η ΕΕΛ/ΛΑΚ και οι Δήμοι Αθήνας, Θεσ/νίκης και Ηρακλείου Κρήτης.

eellakΤην Πέμπτη 23 Απριλίου, 2-5 μμ, στις εγκαταστάσεις του κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ – ΕΜΠ (Βλαχάβα 6-8, Μοναστηράκι), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση των εργασιών του Smart Cities Consortium.

 

Το Consortium συγκροτούν οι Δήμοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης, η μη-κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), η ερευνητική ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

 

Την εκδήλωση άνοιξαν ο Καθηγητής ΕΜΠ Γιάννης Καλογήρου (Ομάδα INFOSTRAG – ΕΒΕΟ/ΕΜΠ) και ο κ. Θεόδωρος Καρούνος, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΛ/ΛΑΚ.

 

Στην πρώτη ενότητα αναπτύχθηκαν θέματα στρατηγικής για την έξυπνη πόλη με πρώτο ομιλητή τον Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, ερευνητή της Ομάδας INFOSTRAG (ΕΒΕΟ/ΕΜΠ). Τη σκυτάλη πήρε ο κύριος Πρόδρομος Τσιαβός της ΕΕΛ/ΛΑΚ και ακολούθησαν οι Στρατής Κατάκος  από το Δήμο Αθηναίων, Μπάμπης Τσιτλακίδης από το Δήμο Θεσσαλονίκης και Κωστής Μοχιανάκης από το Δήμο Ηρακλείου Κρήτης. Ομιλίες για το ζήτημα της στρατηγικής έκαναν και οι Γιώργος Στεφανόπουλος της ΕΕΚΤ και Γιάννης Γιανναράκης του ΣΕΚΕΕ.

 

Στη δεύτερη ενότητα έγινε αναφορά στο Commitment που αφορά το Consortium στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης eu-smartcities.eu, και στις δράσεις των δήμων γύρω από αυτό. Ο Παναγιώτης Κρανιδιώτης, μέλος του ΔΣ της ΕΕΛ/ΛΑΚ έκανε παρουσίαση του Commitment ενώ οι Στρατής Κατάκος, Μπάμπης Τσιτλακίδης και Κωστής Μοχιανάκης παρουσίασαν τις σχετικές δράσεις (ανοικτά σύνολα δεδομένων κ.α.) των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης αντίστοιχα.