Διεθνές εργαστήριο και συμπόσιο για την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία στο περιβάλλον του θόλου (Full Dome) από 10 έως 15 Απριλίου 2014


full dome projectΕίκοσι καλλιτέχνες και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντιούνται στην Αθήνα για την καλλιτεχνική δημιουργία έργων και πειραματικών κατασκευών σε θόλο. Ο θόλος μεταφέρεται από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Plymouth στην Αίθουσα Νέων Έργων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για να διερευνηθεί από τους συμμετέχοντες η δυνατότητα αξιοποίησής του στις ψηφιακές και παραστατικές τέχνες.


Το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ, το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, διοργανώνουν διεθνές εργαστήριο και συμπόσιο με τίτλο «Καλλιτεχνική δημιουργία σε περιβάλλοντα εμβύθισης, με τεχνολογίες προβολής μεγάλης κλίμακας», καθώς και εκδήλωση παρουσίασης στο κοινό καλλιτεχνικών έργων σε θόλο. Πρόκειται για δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου European Mobile Dome Lab for International Media Artists (EMDL).


Αν και η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύσσεται συνεχώς, δεν έχει μελετηθεί ακόμα επαρκώς η επικοινωνιακή διάσταση του θόλου (Full Dome), καθώς και η πειραματική εφαρμογή του στις ψηφιακές και παραστατικές τέχνες. Το εργαστήριο και το συμπόσιο της Αθήνας θα διερευνήσει ακριβώς αυτό: την δυνατότητα αξιοποίησης του οπτικοακουστικού περιεχομένου, της εξέλιξης της παραστατικής δράσης και της αλληλεπίδρασης με τον θεατή, στο περιβάλλον του θόλου.


Το έργο EMDL επιχειρεί να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο για την ανταλλαγή καλλιτεχνικών και τεχνολογικών γνώσεων, με σκοπό την έρευνα και την τεκμηρίωση μιας γλώσσας και μίας γραμματικής, αποκλειστικά για την καλλιτεχνική έκφραση στο περιβάλλον του θόλου. Το EMDL υλοποιείται χάρη στη συνεργασία ευρωπαϊκών και καναδικών πολιτιστικών οργανισμών, οι οποίοι οργανώνουν μία σειρά από εργαστήρια, προκειμένου να υποστηριχθεί μία διεθνής κοινότητα καλλιτεχνών – ερευνητών, που μελετά το περιβάλλον του θόλου ως μια πλατφόρμα για δημιουργική καινοτομία.


Ένα εξ αυτών θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα και θα φιλοξενηθεί από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στην Αίθουσα Νέων Έργων του Μουσείου θα εγκατασταθεί θόλος (ύψους 3,5 μ. και διαμέτρου 5 μέτρων) προερχόμενος από το πανεπιστήμιο Plymouth, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και επιστήμονες για τη δημιουργία πειραματικών κατασκευών και πιλοτικών σχεδίων για έργα.


Την τελευταία ημέρα του εργαστηρίου, στις 15 Απριλίου 2014 και ώρα 12:00 μμ., θα γίνει παρουσίαση στο κοινό καλλιτεχνικών έργων μέσα σε θόλο. Την ίδια μέρα θα διεξαχθεί συμπόσιο στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες στο EMDL καλλιτέχνες και επιστήμονες θα έρθουν σε επαφή με Έλληνες ειδικούς στους χώρους της εικονικής πραγματικότητας, των προβολών μεγάλης κλίμακας και της πολιτιστικής παραγωγής. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Μ. Τρίτη 15 Απριλίου 2014, στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), στο αμφιθέατρο «Γιάννη Δρακόπουλου», 15:00 – 20:00.


Μεταξύ άλλων θα παρουσιάσουν εισηγήσεις οι:
Martin Kusch, Marie-Claude Poulin / kondition pluriel, Canada / Digital Art Department, University of Applied Arts Vienna, Austria
Mike Phillips, Professor of interdisciplinary arts at Plymouth University’s School of Arts & Media, Director of research at i-DAT, UK
Louis-Philippe St-Arnault, director of the SAT

[Immersion] Department at the Society for Arts and Technology, Canada.
Phil Mayer, Ben Stern / GaiaNova Arts and Events Production company, UK
Conrad Schneider / Intolight Creative Studio, Germany
Dimitris Christopoulos, Software Engineer 3D/VR Department, Foundation of the Hellenic World, Greece
Maria Roussou, Interaction and virtual reality designer Makebelieve design & consulting, Adjunct Lecturer Department of Informatics and Telecommunications , University of Athens, Greece
Vassilis Bourdakis, Associate Professor, Department of Architecture, University of Thessaly, Greece


Το EMDL πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Μέσων και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EACEA, στο πλαίσιο του προγράμματος CULTURE 2007-13. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστοχώρο: http://www.emdl.eu


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Μ. Τρίτη, 15 Απριλίου 2014
12:00, Παρουσίαση καλλιτεχνικών έργων μέσα σε θόλο: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, τηλ.: 210- 9242111-3, www.emst.gr, Είσοδος ελεύθερη.
15:00 – 20:00, Συμπόσιο «Καλλιτεχνική δημιουργία σε περιβάλλοντα εμβύθισης, με τεχνολογίες προβολής μεγάλης κλίμακας»: Κεντρικό Κτίριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Αμφ. «Γιάννη Δρακόπουλου», Πανεπιστημίου 30μ Αθήνα, Είσοδος ελεύθερη.
Η γλώσσα του Συμποσίου είναι η αγγλική.