Οι 30 απόφοιτοι του 1ου Coding Bootcamp με Εγγυημένη Απασχόληση προσλήφθηκαν ως Προγραμματιστές σε κορυφαίες εταιρίες μετά από επανειδίκευση 14 εβδομάδων.

«14 Εβδομάδες αρκούν για να γυρίσεις σελίδα στη ζωή σου και να πετύχεις τα επαγγελματικά σου όνειρα» είπε ενθουσιασμένος ένας από τους φοιτητές του 1ου Coding Bootcamp με Εγγυημένη Απασχόληση στην Ελλάδα, ο οποίος χθες ήταν άνεργος μαθηματικός και σήμερα μετά την ταχύρρυθμη, 14 εβδομάδων, επανειδίκευσή του στον προγραμματισμό εργάζεται σε κορυφαία εταιρία με πρώτο μισθό 1.300 ευρώ.

Και δεν είναι ο μόνος! Συνολικά 30 άνεργοι νέοι, ηλικίας 22-37 ετών, προερχόμενοι από διαφορετικά επαγγελματικά πεδία και σπουδές (αρχιτέκτονες, μαθηματικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, κ.α.), εκπαιδεύτηκαν σε 14 εβδομάδες (500 ώρες) στις γλώσσες προγραμματισμού Java και C#/.NET. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και την πιστοποίηση των γνώσεών τους προσλήφθηκε το 100% των αποφοίτων από κορυφαίες εταιρίες σε θέσεις σχετικές με τον προγραμματισμό.

Η δράση αυτή οργανώθηκε στο πλαίσιο του Alliance For Digital Employability (AFDEmp) από τη HePIS, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη CEPIS. Το γενικό συντονισμό από την πλευρά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλαβε η Αν. Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη και ο Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο Αν. Καθηγητής Πάνος Λουρίδας.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων στην τελική εκδήλωση του προγράμματος ήταν οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών κ.κ. Γιώργος Δουκίδης, Διομήδης Σπινέλλης, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS) κ. Βύρων Νικολαΐδης, ο πρόεδρος της HePIS κ. Νίκος Φαλδαμής, η υπεύθυνη του Coding Bootcamp και Director της HePIS κ. Ελένη Νικολαΐδου και σημαντικά στελέχη από τις εταιρίες που στηρίζουν το AFDEmp. Το Coding Bootcamp έριξε την αυλαία του με την παρουσίαση των εκπαιδευτικών project των μαθητών, οι οποίοι δέχτηκαν ερωτήσεις και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με τους εκπροσώπους των εταιριών που τους προσέλαβαν.

«Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μου έδωσε τη μοναδική ευκαιρία να μετατρέψω την επιθυμία μου να μάθω Προγραμματισμό σε επαγγελματικό στόχο. Αν και σπούδασα ηλεκτρολόγος μηχανικός δεν κατάφερα να βρω δουλειά πάνω στο αντικείμενό μου. Ο προγραμματισμός με ενδιέφερε, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι μπορούσα να μάθω Java μέσα σε 14 εβδομάδες και να προσληφθώ αμέσως», είπε ένας εκπαιδευόμενος.

«Ήταν πολύ δύσκολο πρόγραμμα, έχασα μέσα σε 14 εβδομάδες, χωρίς υπερβολή, 15 κιλά! Η δυνατότητα όμως του να μαθαίνεις κάθε μέρα κάτι καινούργιο μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, να κάνεις πρακτική άσκηση σε real εταιρικό περιβάλλον και η προοπτική της εργασίας ήταν ισχυρά κίνητρα για να επιμείνω» σημείωσε ένας άλλος εκπαιδευόμενος.

«Αποτελεί ίσως από τις σημαντικότερες ευκαιρίες για να αποκτήσει κανείς γνώσεις στο αντικείμενο του προγραμματισμού και στη συνέχεια να ενταχθεί αμέσως στην αγορά εργασίας. Από την αρχή γνωρίζαμε ποια εταιρία μας έχει επιλέξει για να μας προσλάβει μόλις ολοκληρώναμε επιτυχώς τον κύκλο των εξετάσεων. Η εγγυημένη απασχόληση ήταν το κλειδί της επιτυχίας του προγράμματος, ενώ οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελούσαν εγγύηση για τη διδασκαλία και την εκπαιδευτική ύλη», σύμφωνα με εκπαιδευόμενη, απόφοιτο σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης.

«Τα αποτελέσματα αυτής της ουσιαστικής προσπάθειας επανειδίκευσης νέων είναι εντυπωσιακά κυρίως σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και επιβεβαιώνουν ότι σε περιόδους υψηλών ποσοστών ανεργίας, υπάρχει «αντίδοτο»: να στραφούν οι νέοι στο πεδίο των νέων τεχνολογιών. Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη εφαρμογών και τις νέες τεχνολογίες έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στη λίστα με τα πιο περιζήτητα στην αγορά εργασίας. Ο κλάδος της πληροφορικής είναι ο μόνος που σημείωσε ανάπτυξη (6%) ως προς τις θέσεις εργασίας μέσα στα χρόνια της ύφεσης!», δήλωσε ο κ. Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS).

To Alliance βρίσκεται σε σχεδιασμό των επόμενων ενεργειών του και καλεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους εδώ.