Πτωτικά κινείται η αγορά υπολογιστών και tablets, σύμφωνα με τα στοιχεία από την τακτική έρευνα αγοράς της IDC.

Όπως αναφέρει η εταιρεία στην τριμηνιαία έκθεσή της IDC (Worldwide Quarterly PC Tracker), η μείωση των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά θα διαμορφωθεί σε μικρότερο ποσοστό για την περίοδο 2017-2020, όμως η τάση θα συνεχίσει να είναι καθοδική. Για το τρέχον έτος οι παγκόσμιες πωλήσεις, πάντα σύμφωνα με την IDC, εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 7,3%, ενώ για το 2017 γίνεται λόγος για περαιτέρω μείωση της αγοράς κατά 1,5%. Συνολικά μέχρι το 2020, ο συνολικός ρυθμός της αγοράς υπολογιστών αναμένεται να είναι οριακά αρνητικός στο επίπεδο του

[ μείον ] – 0,5%.

Η δύσκολη κατάσταση φάνηκε από τις αρχές του 1ου τριμήνου του 2016 με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 12,5%, ποσοστό που τις έφερε πολύ πιο χαμηλά από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για μείωση στο 11,3%. Χαρακτηριστικό της πτώσης των εργασιών είναι και η υποχώρηση του αριθμού των πωληθέντων συσκευών κάτω των 65 εκατ. συσκευών, αριθμός που αντιπροσωπεύει τα μεγέθη της αγοράς του 2007. Οι Αναλυτές εκτιμούν ότι οι συναλλαγματικές αστάθειες, η πολιτική αβεβαιότητα, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων λόγω της οικονομικής κρίσης, η χαμηλή τραπεζική χρηματοδότηση είναι οι παράγοντες που κρατούν την αγορά σε χαμηλά επίπεδα.

Εκτιμάται ότι και το 2016 οι πωλήσεις θα υποχωρήσουν σε διψήφιο ποσοστό, ενώ αναμένεται να κινηθούν αρνητικά για το χρονικό διάστημα έως το 2020. Αντίθετα οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για επαγγελματική χρήση θα υποχωρήσουν μεν κατά 4,4%, αλλά θα κινηθούν οριακά ανοδικά έως το 2020. Σύμφωνα με την IDC, η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών πέρασε τέσσερα συνεχή τρίμηνα με διψήφιο ποσοστό πτώσης στον όγκο των πωλήσεων.